Jeszcze zdążysz go upiec przed świętami. Piernik z powidłami. Przepis na tradycyjny piernik przekładany powidłami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny i aromatyczny piernik z powidłami, udekorowany czekoladą. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszny i aromatyczny piernik z powidłami, udekorowany czekoladą. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny piernik przełożony powidłami to wyśmienite ciasto pachnące przyprawami korzennymi m.in. cynamonem, imbirem, anyżem, kardamonem i gałką muszkatołową. Najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu. Staje się wówczas miękki, wilgotny i rozpływający się w ustach. Idealnie nadaje się na święta i rodzinne uroczystości, które można dużo wcześniej zaplanować. Przekonaj się, jaki jest pyszny i wypróbuj przepis na piernik z powidłami.

W skrócie:

Piernik przekładany powidłami i udekorowany czekoladą to tradycyjne ciasto, które często gości w moim domu. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, nie jest bardzo słodki i długo zachowuje świeżość. To przysmak, który wymaga leżakowania, można go zrobić nawet na tydzień przed podaniem. Szczególnie lubię przygotowywać taki piernik na kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia. W Wigilię wystarczy go jedynie oblać polewą czekoladową i pokroić.

Zobacz także: Świąteczna herbatka na trawienie, zgagę, ból zęba i libido. Wypróbuj smaczny napar z goździków

Ciasto możesz dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi. A jeśli nie przepadasz za korzennymi przyprawami, to zachęcamy do upieczenia miodownika.

Przepis na piernik z powidłami

czas przygotowania: 30 minut + pieczenie ok. 1 godzina
porcja: na małą blachę ( 20x 23 cm)
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki przypraw do piernika (1 opakowanie),
  • 8 łyżek powideł śliwkowych,
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 1 łyżka zimnego masła.

Jak zrobić piernik z powidłami?

  1. W garnuszku rozpuść masło, cukier i miód.
  2. Do gorącej masy dodaj kakao i przyprawy do piernika. Wymieszaj, wlej mleko i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia.
  3. Utrzyj dwa jajka na jasną masę.
  4. Wlewaj do jajek przestudzoną miodową masę.
  5. Nie przerywając ucierania dodawaj porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko tyle, by składniki się połączyły.
  6. Przełóż gęste ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 170 stopniach przez około 1 godzinę.
  8. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj powidłami.
  9. Zawiń piernik szczelnie w folię spożywczą i odstaw na minimum trzy dni ( najlepiej na pięć lub nawet cały tydzień).
  10. Przed podaniem piernik oblej rozpuszczoną z 1 łyżką masła czekoladą.

Jak przygotować domową przyprawę do piernika?

Piernik to tradycyjne, ciężkie ciasto pachnące korzennymi przyprawami. W sklepach można kupić wiele gotowych mieszanek takich przypraw, ale równie dobrze można stworzyć własną, unikalną kompozycję.

Czytaj także: Oryginalny sernik z całymi piernikami na świąteczny deser. Wyjątkowy wypiek dla fanów korzennych ciastek

By zrobić przyprawę do piernika przygotuj szczelny pojemnik lub słoik, do którego przesypiesz gotową mieszankę, a także moździerz, blender lub elektryczny młynek do rozdrobnienia wybranych przypraw.

Utrzyj i połącz przyprawy:

  • cynamon - 6 łyżeczek mielonego cynamonu,
  • goździki - 4 goździki, należy je rozgnieść w moździerzu,
  • imbir - 3 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru,
  • anyż - ziarenka z 1 gwiazdki, rozgniecione w moździerzu,
  • kardamon - 2 łyżeczki mielonego kardamonu, lub kilka wyłuskanych i rozgniecionych nasion,
  • ziele angielskie - 1 łyżeczka zmielonej przyprawy lub 2 ziarenka rozgniecione,
  • gałka muszkatołowa - 2 łyżeczki startej gałki,
  • pieprz - 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu.

Proporcję poszczególnych przypraw warto dobrać do własnego upodobania i smaku. Taka mieszankę można przechowywać nawet kilka miesięcy.

Sprawdź także: Domek z piernika na Boże Narodzenie. Ekspertka ujawnia przepis na wypiek z piernika

Pyszny i aromatyczny piernik z powidłami, udekorowany czekoladą. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jeszcze zdążysz go upiec przed świętami. Piernik z powidłami...

Zobacz także przepisy na pierniki i pierniczki ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jeszcze zdążysz go upiec przed świętami. Piernik z powidłami. Przepis na tradycyjny piernik przekładany powidłami - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.