Jakie garnki wybrać do gotowania? Oto najbardziej praktyczne i użyteczne propozycje

red.
Ceramiczne, szklane, a może ze stali nierdzewnej? Rodzajów garnków jest tak dużo, że można się pogubić. Sprawdziliśmy, jakie garnki będą najpraktyczniejsze oraz które są najlepsze dla naszego zdrowia.

Dobre, trwałe garnki i ostre noże to podstawa w naszej kuchni. Chodzi zresztą nie tylko o to, by garnki były wytrzymałe, ale też o to, by gotować zdrowe posiłki. Tylko w jakich garnkach najlepiej? O to zapytaliśmy ekspertów.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków?

Garnki ze stali nierdzewnej są prawdopodobnie najpopularniejsze ze względu na ich trwałość, którą zapewnia skład, czyli połączenie odpornego na korozję chromu i niklu.

- W mojej kuchni przeważają garnki ze stali nierdzewnej. Jednak to nie tylko na materiał warto zwrócić uwagę, ale przede wszystkim na to, czy garnek ma grube, najlepiej podwójne dno. Daje nam ono gwarancję, że nic się nie będzie przypalać, a w procesie gotowania nie będą się uwalniały toksyczne substancje - mówi Agata Jędraszczak, autorka bloga kuchniaagaty.pl. - Nie jestem natomiast fanką emaliowanych garnków. Trzeba zwrócić uwagę na to, że emalia może się oderwać, a wtedy taki garnek jest już do wyrzucenia.

Przyrządzaj pyszne potrawy!

Materiały promocyjne partnera

Co jeszcze jest istotne przy wyborze garnków?

- To, żeby miały stalowe rączki i najlepiej by można je było włożyć do piekarnika - dodaje Jędraszczak. - Garnki powinny mieć też pokrywki, to daje nam oszczędność czasu w kuchni, bo wszystko robi się wtedy szybciej.

Pamiętajmy też, że nie wszystkie garnki można myć w zmywarce. Wybierając garnek, przed zakupem sprawdźmy, jakie ma oznaczenia, ponieważ nie każdy nadaje się na kuchenkę indukcyjną.

Rodzaje garnków

Wybór garnków na rynku jest ogromny. Garnki ze stali nierdzewnej są najpopularniejsze, ale rzecz jasna, nie jedyne. Eksperci polecają m.in. garnki ceramiczne**, a to ze względu na ich energooszczędność. Długo utrzymują ciepło. Garnki ceramiczne wydają się też być najlepsze, jeżeli chodzi o zdrowe gotowanie. Nie zawierają bowiem żadnych szkodliwych substancji.

Innym wyborem mogą być garnki szklane. One również nie zawierają niklu ani chromu, więc są dobre dla alergików. Ponadto szkło nie wchodzi w żadną reakcję z jedzeniem.

Jedną z "kuchennych nowinek" są na razie rzadko spotykane, ale za to praktyczne garnki rzymskie. Wyglądem przypominają te używane w starożytności, wykonane są bowiem z gliny. To chyba najzdrowsza ze wszystkich opcja, bo takie garnki nie wymagają używania tłuszczu. By móc się nimi długo cieszyć, trzeba z nich jednak odpowiednio korzystać. Przed każdym użyciem należy moczyć garnek przez 20 minut w zimnej wodzie. W garnku rzymskim dochodzi do naturalnego procesu cyrkulacji wody, dzięki czemu jedzenie zachowuje wszystkie ważne mikroelementy.

Jaką patelnię wybrać?

- Najbardziej trwałe są patelnie żeliwne i te bym polecała szczególnie. Nie są one jednak tanie. Pamiętajmy też, że takiej patelni w zmywarce nie myjemy. Zaletą patelni żeliwnej jest właśnie ich wyjątkowa trwałość, to patelnia na lata, a ponadto nic nie da takiej karmelizacji jak dobra patelnia żeliwna - dodaje Agata Jędraszczak.

Mimo wszystko nie powinna być to jedyna patelnia w naszym zestawie garnków. Na co dzień przydadzą się patelnie cieńsze, ceramiczne lub teflonowe. Ale jest jedna ważna rzecz: jeżeli w którymś miejscu powłoka zostanie uszkodzona, to nie bójmy się takiej patelni wyrzucić. Uszkodzenie może spowodować, że do naszego jedzenia będą się dostawać toksyczne substancje.

- Wielu producentów przekonuje nas, że to, co znajduje się pod wierzchnią powłoką, nie jest już ze szkodliwych materiałów. Ja jednak doradzałabym ostrożność - dodaje Jędraszczak.

Okazuje się, że ważny jest też sposób łączenia rączki z patelnią - najlepiej, by łączenie nie miało nitu.

A może... wok?

Wok obowiązkowo powinien się znaleźć w domu miłośnika kuchni azjatyckiej.

- W kuchni azjatyckiej chodzi o to, by szybko wszystko przysmażyć, a nie dusić. Są nawet kuchenki z jednym palnikiem z wgłębieniem. To specjalny palnik na wok - mówi Agata Jędraszczak.

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

kup najtaniej

ceneo

Jemy zdrowo i smacznie

39,43 zł

kup najtaniej

ceneo

Smaki Gdańska

65,98 zł

kup najtaniej

ceneo

Receptury poleskich znachorek

57,29 zł

kup najtaniej

ceneo

Niacyna B3 w leczeniu

37,17 zł

kup najtaniej

ceneo

Dziewczyny z wypiekami

38,40 zł

kup najtaniej

ceneo

Uniwersalna książka kucharska

56,34 zł

kup najtaniej

ceneo

Zielone koktajle. 365 przepisów

14,00 zł

kup najtaniej

ceneo

Dieta w insulinooporności

22,28 zł

kup najtaniej

ceneo

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb

20,00 zł

kup najtaniej

ceneo

Domowy wypiek chleba

18,95 zł

kup najtaniej

ceneo

5 Ingredients Quick & Easy Food

110,78 zł

kup najtaniej

ceneo

Chleb bezglutenowy i inne wypieki

23,65 zł
Materiały promocyjne partnera

O wok, tak jak o wszystkie akcesoria w kuchni, trzeba jednak odpowiednio dbać. Przed pierwszym użyciem należy go wypalić, a potem naolejować. Olejowanie trzeba raz na jakiś czas powtarzać.

Jaki garnek wybrać, żeby gotować zdrowo?

- Prawdopodobnie najgorszym rozwiązaniem będą garnki teflonowe czy emaliowane. One same w sobie nie są złe, o ile są odpowiednio użytkowane. Niestety, ludzie mają tendencję do skrobania teflonu - mówi dietetyk Renata Matysik. - Tymczasem teflon może być niebezpieczny dla naszego organizmu. W miejscu, gdzie pojawia się zadrapanie, produkt nie dotyka teflonu, tylko warstwy pod spodem i istnieje ryzyko, że będzie odpryskać dalej, a szkodliwe substancje mogą się dostać do jedzenia.

Renata Matysik zwraca jednak uwagę na jedno: bez względu na to, jaki garnek wybierzemy, zawsze przeczytajmy instrukcję użytkowania. To bardzo ważne dla zdrowego gotowania. Pozwoli nam to na odpowiednie korzystanie z produktu, a dzięki temu unikniemy przedostania się toksycznych substancji do jedzenia.

Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

kup najtaniej

Philips

PHILIPS AWP2980WH/58

197,00 zł

kup najtaniej

Dafi

Dafi START Classic 2,4L biały

11,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

W Centrum Medycznym w Łańcucie wszczepiono pierwszy rozrusznik serca

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
"Prawdopodobnie najgorszym rozwiązaniem będą garnki teflonowe czy emaliowane." Prawdopodobnie najgorszą kucharką blogerką jest Agata Jędraszczak!!!!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie