W skrócie:
Apetyczne kulki do bubble tea to niezwykle smaczny produkt, który nadaje napojowi atrakcyjny wygląd. Wbrew pozorom można je łatwo przygotować w domu, wybierając spośród wielości smaków lub samodzielnie dodając aromatyczne składniki. Pamiętaj jednak, aby zwracać uwagę na jakość i używać kulek tapioki bez dodatku cukru.
Czym są kulki bubble tea?
Kulki z tapioki to małe lub średniej wielkości kuleczki o gumowatej konsystencji. Właśnie po ugotowaniu kulki są najważniejszym składnikiem domowego bubble tea. Są one wytwarzane ze zmielonego manioku, czyli skrobi nazywanej tapioką. Kulki te mają charakterystyczną, żelową konsystencję, która doskonale kontrastuje z czarną herbatą, syropami smakowymi i słodzonym skondensowanym mlekiem.
Gotowanie kulek do bubble tea
Przygotowanie kulek tapioki w domu nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości. Odmierz 100 g kulek tapioki, 1 litr wody oraz opcjonalnie ulubiony syrop cukrowy do nadania im smaku. Na początku zagotuj wodę w dużym garnku. Do wrzątku wsyp kulki tapioki i wymieszaj, aby się nie skleiły. Gotuj kulki z tapioki przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane kulki do bubble tea odcedź i obficie przepłucz zimną wodą z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Po ugotowaniu kulki możesz dodatkowo osłodzić, zanurzając je w syropie cukrowym na 5 minut.
Jakie są rodzaje kulek do bubble tea?
Na rynku dostępne są różne rodzaje kulek, które można wykorzystać do przygotowania bubble tea. Najpopularniejsze z nich to:
Tradycyjne czarne kulki tapioki
Kulki popping boba — ich płynny środek po rozgryzieniu strzela słodkim syropem
Kulki jelly bubble tea — dostępne w różnych smakach mają konsystencję galaretki
Ugotowane kulki tapioki do bubble tea nie nadają się do długiego przechowywania. Po przygotowaniu trzeba je spożyć najpóźniej na drugi dzień. Jednak należy pamiętać, że ich wyjątkowa konsystencja zachowuje się przez 6 godzin.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!