Czy z kapusty pekińskiej można zrobić bigos? Jasne, że tak! Wypróbuj szybki przepis z kiełbasą i pieczarkami. Zrobisz go w mniej niż godzinę

Anna Daniluk
Domowy bigos z kapusty pekińskiej to znakomite danie dla całej rodziny do którego wykorzystasz resztki wędlin.
Domowy bigos z kapusty pekińskiej to znakomite danie dla całej rodziny do którego wykorzystasz resztki wędlin. 4kodiak/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Domowy bigos z kapusty pekińskiej może przybrać wiele postaci. Można zrobić go w wersji bezmięsnej, połączyć z różnymi rodzajami mięsa lub przełamać smak poprzez wymieszanie z kiszoną kapustą. W szczególności polecam zrobić bigos z kapusty pekińskiej z kiełbasą i pieczarkami. Aby uzyskać intensywny smak, podsmaż wędlinę z grzybami przed duszeniem w garnku. Ten bigos jest tak dobry, że będziesz do niego wracać.

W skrócie:

Tradycyjny bigos to klasyczna potrawa polskiej kuchni. Zimą jest idealnym daniem, które łączy smak wędzonej kiełbas, suszonych grzybów i kiszonej kapusty. A może skusisz się na przełamanie tradycyjnych przepisów i użyjesz kapusty pekińskiej? Proponuję ci przepis, który pomysłowo podchodzi do ulubionego dania. W ten prosty sposób zyskasz dietetyczny bigos z kapusty pekińskiej, który zachwyci smakiem.

Bigos z kapusty pekińskiej – przepis na domowe danie

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 60 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty pekińskiej,

  • 300 g kiełbasy wiejskiej,

  • 200 g boczku wędzonego,

  • 300 g łopatki wieprzowej,

  • 200 g pieczarek,

  • 2 cebule,

  • 1 marchewka,

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

  • 2 liście laurowe,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,

  • sól i pieprz do smaku,

  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić bigos z kapusty pekińskiej?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku poszatkuj kapustę pekińską na średniej wielkości paski.

  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  3. Kiełbasę i boczek pokrój w plastry, a łopatkę wieprzową w niewielkie kawałki.

  4. Pieczarki umyj, obierz i poszatkuj.

  5. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż kawałki mięsa wieprzowego, aż się zrumienią, a następnie przełóż je na talerz.

  6. Na tym samym tłuszczu podsmaż boczek i kiełbasę – dzięki temu danie nabierze głębokiego aromatu.

  7. Na pozostałym tłuszczu smaż podkrojone w plastry pieczarki, zeszklij cebulę, dodaj marchewkę, liście laurowe oraz ziele angielskie.

  8. Gdy cebula się zeszkli, wrzuć podsmażone mięso i kiełbasę z boczkiem.

  9. Dodaj poszatkowaną kapustę pekińską i dokładnie wymieszaj.

  10. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw majerankiem, papryką słodką, solą i pieprzem.

  11. Wszystkie składniki bigosu z kapustą pekińską wymieszaj i duś pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

  12. W połowie duszenia spróbuj, aby dowiedzieć się, czy bigos wymaga intensywniejszego przyprawienia.

  13. Prosty bigos z kapusty pekińskiej podawaj na ciepło, z kawałkiem świeżego chleba, ugotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten prosty przepis na bigos z kapusty kiszonej zachęci cię do żonglowania składnikami. Jeśli chcesz nadać mu bardziej azjatycki charakter, dodaj do niego grzybki shiitake. A jeśli wolisz gotowanie we francuskim stylu, w połowie gotowania możesz wlać 200 ml wytrawnego czerwonego wina. W każdej z tych opcji zyskasz smakowity rarytas. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni