W skrócie:
Tradycyjny bigos to klasyczna potrawa polskiej kuchni. Zimą jest idealnym daniem, które łączy smak wędzonej kiełbas, suszonych grzybów i kiszonej kapusty. A może skusisz się na przełamanie tradycyjnych przepisów i użyjesz kapusty pekińskiej? Proponuję ci przepis, który pomysłowo podchodzi do ulubionego dania. W ten prosty sposób zyskasz dietetyczny bigos z kapusty pekińskiej, który zachwyci smakiem.
Bigos z kapusty pekińskiej – przepis na domowe danie
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 60 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 duża główka kapusty pekińskiej,
300 g kiełbasy wiejskiej,
200 g boczku wędzonego,
300 g łopatki wieprzowej,
200 g pieczarek,
2 cebule,
1 marchewka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
sól i pieprz do smaku,
olej rzepakowy do smażenia.
Jak zrobić bigos z kapusty pekińskiej?
Sposób przygotowania:
Na początku poszatkuj kapustę pekińską na średniej wielkości paski.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Kiełbasę i boczek pokrój w plastry, a łopatkę wieprzową w niewielkie kawałki.
Pieczarki umyj, obierz i poszatkuj.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż kawałki mięsa wieprzowego, aż się zrumienią, a następnie przełóż je na talerz.
Na tym samym tłuszczu podsmaż boczek i kiełbasę – dzięki temu danie nabierze głębokiego aromatu.
Na pozostałym tłuszczu smaż podkrojone w plastry pieczarki, zeszklij cebulę, dodaj marchewkę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gdy cebula się zeszkli, wrzuć podsmażone mięso i kiełbasę z boczkiem.
Dodaj poszatkowaną kapustę pekińską i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw majerankiem, papryką słodką, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki bigosu z kapustą pekińską wymieszaj i duś pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
W połowie duszenia spróbuj, aby dowiedzieć się, czy bigos wymaga intensywniejszego przyprawienia.
Prosty bigos z kapusty pekińskiej podawaj na ciepło, z kawałkiem świeżego chleba, ugotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Kulinaria

Niech ten prosty przepis na bigos z kapusty kiszonej zachęci cię do żonglowania składnikami. Jeśli chcesz nadać mu bardziej azjatycki charakter, dodaj do niego grzybki shiitake. A jeśli wolisz gotowanie we francuskim stylu, w połowie gotowania możesz wlać 200 ml wytrawnego czerwonego wina. W każdej z tych opcji zyskasz smakowity rarytas. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!