Spis treści
Tradycyjne pampuchy często noszą różne nazwy. Wśród nich można spotkać kluski na parze, parowańce, buchty, knedle, drożdżówki, bułki na parze, pyzy na parze, parowce, parzuchy i kluchy z łacha. Każda z nich odnosi się do ciasta drożdżowego ugotowanego przy pomocy pary wodnej.
Z czym podawać pampuchy?
Kluski na parze są niezwykle uniwersalnym daniem. Można je podawać jako dodatek do sosu mięsnego lub gulaszu. Serwowane w taki sposób często pojawiają się w kuchni czeskiej. Domowe pampuchy, czyli kluski na parze świetnie smakują podawane na słodko. Czasem wystarczy przyrządzić słodki sos waniliowy, aby cieszyć się domowym podwieczorkiem. Jednak w sezonie owocowym warto sięgać po truskawki, maliny lub śliwki. Pampuchy z jagodami to niemal obowiązkowy deser do spożycia w lipcu, gdy owoce są najsmaczniejsze. Buchty na parze można nadziewać owocami lub zostawić je do przygotowania słodkiego sosu. Do pampuchów świetnie sprawdzą się przyprawy np.:
- cukier z prawdziwą wanilią,
- mielony cynamon,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Gotuj smacznie i zdrowo!

Kela
Kela Cookie Szpatułka Kuchenna 26,5Cm Stal Nierdzewna + Silikon ...

Staub
Staub Podkładka Drewniana Pod Garnki Z Rdzeniem Magnetycznym 29 X ...
Jak zrobić pampuchy, czyli kluski na parze?
Gotowanie pampuchów na parze może przybierać różne formy. Najprostszą z nich jest umieszczenie ściereczki rozpostartej i obowiązanej na garnku z gotującą się wodą. Jeśli obawiacie się, że końce materiały mogłyby się zapalić, to umieśćcie pampuchy na metalowym sitku nad wrzącą wodą. Aby kluski na parze nie przywierały do sitka, można delikatnie posmarować je ulubionym olejem.
Innymi metodami, które można użyć do uparowania ciasta drożdżowego, są specjalne bambusowe koszyki do gotowania lub używanie elektrycznych parowarów. W każdym z nich uzyska się ostatecznie ten sam efekt, czyli delikatną konsystencję ugotowanego ciasta.
Pampuchy – przepis na kluski na parze jak za dawnych lat
Nasze mamy i babcie często traktowały kluski na parze jako formę deseru. Czasem polewały je stopionym masłem z zarumienioną bułką tartą, innym razem posypywały cukrem wymieszanym z cynamonem.
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki letniej wody lub mleka
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 g soli
- opcjonalnie 3 g cukru
Przygotowanie:
- Na początku należy zrobić rozczyn z 5 g mąki, drożdży i około 1/3 szklanki mleka. Odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie trzeba połączyć je z pozostałymi składnikami i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie należy ciasto zagnieść i odrywać porcje ciasto formując w kulki. Można też rozwałkować je na stolnicy i wykrawać szklanką pyzy.
- Porcje podzielonego ciasta trzeba odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Parowańce należy umieścić na garnku z rozłożoną ściereczką z wrzącą wodą.
- Ugotowane ciasto trzeba zdjąć delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej.
- Parowańce można podać ze skwarkami i zarumienioną cebulą lub na słodko.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Może pora na nową patelnię?

Tefal
Tefal Easy Chef G2700772 30 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Kolor:…

Gerlach
Gerlach First 20 cm
Kolor:czarny;Możliwość mycia w zmywarce:nie;Możliw…

tefal
L7609053 Ingenio Eco Respect Zestaw TEFAL
zestaw tefal l7609053 ingenio eco respect ingenio …

zwieger
Klassiker 24 cm Patelnia ZWIEGER
patelnia o średnicy 24 cm, wykonana z wysokiej jak…

Tefal
Tefal Natural On 25 cm G2803802
Funkcje dodatkowe:można używać w piekarniku w temp…

Zwieger
Zwieger Obsidian 28 cm - patelnia grillowa
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Gwaran…

Ballarini
Ballarini Alba 28 cm głęboka
Funkcje dodatkowe:można używać w piekarniku w temp…

Lamart
Lamart Multicolor LT1013
Gwarancja:36 miesięcy;Kolor:biały;Możliwość mycia …
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie