Z artykułu opublikowanego w ukraińskim portalu Liga.Life mogliśmy się dowiedzieć, że przyczyną upadku drona był słoik z kiszonymi pomidorami śliwkowymi. Pani Olena (imię zmienione z uwagi na bezpieczeństwo kobiety), która dokonała bohaterskiego czynu, opowiedziała dziennikarce, że siedziała na balkonie i paliła papierosa. Z początku usłyszała dźwięk i myślała, że to latający kruk. Wtem zobaczyła unoszący się dron, które znała z oglądania telewizji, postanowiła zrzucić go za pomocą najbliżej leżącego przedmiotu. Były to słoiki z kiszonymi przetworami.
„To były pomidory śliwkowe, moje ulubione. Litrowy słoik. Jaka szkoda tych pomidorów... Nie wiem, skąd wzięły się bajki o ogórkach” – dodała.
Waleczna kobieta zdementowała też, że krążące w sieci zdjęcia rozbitych słoików z przetworami, które są jej przypisywane, są prawdziwe. Ona kierowała się potrzebą chwili i nie zdążyła zrobić zdjęcia. Były wtedy ważniejsze dla niej sprawy niż fotografowanie.
Kiszone pomidory – przysmak wprost z Ukrainy
Ukraina znana jest z wyjątkowo smacznych przetworów. Poza ogórkami, w domowych spiżarniach znaleźć można kiszone bakłażany, marynowany czosnek, kiszony chrzan z fasolką szparagową inspirowany ormiańskimi smakami, a wśród słodkich przysmaków spróbować dżemu ze skórki arbuza. Jednak to kiszone pomidory wzbudziły ostatnio najwięcej zainteresowania. Olia Hercules, popularna autorka książek o kuchni ukraińskiej, w książce „Mamuszka” zaproponowała dodanie do marynaty selera naciowego wraz z liśćmi.
Pomidory do marynowania powinny być twarde, ale jeszcze nie w pełni dojrzałe. Do kiszenia wybiera się podłużne pomidory typu rzymskiego, czyli śliwkowe. Mają one zwarty miąższ, mało pestek i dużo esencjonalnego aromatu. Marynowane pomidory można przyprawić liśćmi wiśni, liśćmi chrzanu oraz ząbkami czosnku.
Kiszone pomidory – przepis inspirowany kuchnią ukraińską
Składniki:
- 500 g pomidorów śliwkowych
- 40 g drobnej soli do przetworów
- 25 g drobnego cukru
- 5 g ziela angielskiego
- 5 g ziaren czarnego pieprzu
- 1 l wody
- 2 liście laurowe
- 1 łodyżka kopru
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Koziol
Koziol Durszlak 5L Organic Palsby L Szary Kz 3808670 (Kz3808670)

EH Excellent Houseware
Eh Houseware Excellent Maselniczka Stal Nierdzewna (A12210060)

Vacuumsaver
VacuumSaver Flavia Zestaw Pojemników Próżniowych Prostokątne ...

Botti
Botti Electronic Elektryczny młynek do soli lub pieprzu Bari stalowy

FoodSaver
FoodSaver Zestaw 3 pojemników do przechowywania próżniowego Fresh ...
Przygotowanie:
1. Na początku należy wlać wodę do garnka i zagotować z solą, cukrem, lekko utłuczonym zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Płyn należy odstawić do ostygnięcia.
2. Umyte pomidory należy włożyć do słoika o pojemności 2 l. Następnie trzeba dodać liście laurowe i łodyżkę kopru.
3. Przygotowany słoik z pomidorami śliwkowymi należy zalać marynatą.
4. Gotowy słoik trzeba mocno zakręcić i odstawić w ciepłym miejscu na tydzień do fermentacji. Po tym czasie można przestawić pojemnik w chłodne miejsce i trzymać nawet całą zimę.
Źródło:
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie