Z artykułu opublikowanego w ukraińskim portalu Liga.Life mogliśmy się dowiedzieć, że przyczyną upadku drona był słoik z kiszonymi pomidorami śliwkowymi. Pani Olena (imię zmienione z uwagi na bezpieczeństwo kobiety), która dokonała bohaterskiego czynu, opowiedziała dziennikarce, że siedziała na balkonie i paliła papierosa. Z początku usłyszała dźwięk i myślała, że to latający kruk. Wtem zobaczyła unoszący się dron, które znała z oglądania telewizji, postanowiła zrzucić go za pomocą najbliżej leżącego przedmiotu. Były to słoiki z kiszonymi przetworami.
„To były pomidory śliwkowe, moje ulubione. Litrowy słoik. Jaka szkoda tych pomidorów... Nie wiem, skąd wzięły się bajki o ogórkach” – dodała.
Waleczna kobieta zdementowała też, że krążące w sieci zdjęcia rozbitych słoików z przetworami, które są jej przypisywane, są prawdziwe. Ona kierowała się potrzebą chwili i nie zdążyła zrobić zdjęcia. Były wtedy ważniejsze dla niej sprawy niż fotografowanie.
Kiszone pomidory – przysmak wprost z Ukrainy
Ukraina znana jest z wyjątkowo smacznych przetworów. Poza ogórkami, w domowych spiżarniach znaleźć można kiszone bakłażany, marynowany czosnek, kiszony chrzan z fasolką szparagową inspirowany ormiańskimi smakami, a wśród słodkich przysmaków spróbować dżemu ze skórki arbuza. Jednak to kiszone pomidory wzbudziły ostatnio najwięcej zainteresowania. Olia Hercules, popularna autorka książek o kuchni ukraińskiej, w książce „Mamuszka” zaproponowała dodanie do marynaty selera naciowego wraz z liśćmi.
Pomidory do marynowania powinny być twarde, ale jeszcze nie w pełni dojrzałe. Do kiszenia wybiera się podłużne pomidory typu rzymskiego, czyli śliwkowe. Mają one zwarty miąższ, mało pestek i dużo esencjonalnego aromatu. Marynowane pomidory można przyprawić liśćmi wiśni, liśćmi chrzanu oraz ząbkami czosnku.
Kiszone pomidory – przepis inspirowany kuchnią ukraińską
Składniki:
- 500 g pomidorów śliwkowych
- 40 g drobnej soli do przetworów
- 25 g drobnego cukru
- 5 g ziela angielskiego
- 5 g ziaren czarnego pieprzu
- 1 l wody
- 2 liście laurowe
- 1 łodyżka kopru
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
Przygotowanie:
1. Na początku należy wlać wodę do garnka i zagotować z solą, cukrem, lekko utłuczonym zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Płyn należy odstawić do ostygnięcia.
2. Umyte pomidory należy włożyć do słoika o pojemności 2 l. Następnie trzeba dodać liście laurowe i łodyżkę kopru.
3. Przygotowany słoik z pomidorami śliwkowymi należy zalać marynatą.
4. Gotowy słoik trzeba mocno zakręcić i odstawić w ciepłym miejscu na tydzień do fermentacji. Po tym czasie można przestawić pojemnik w chłodne miejsce i trzymać nawet całą zimę.
Źródło:
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?