Jak zrobić kiszone pomidory? To one strąciły rosyjskiego drona

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kiszone pomidory to jeden z najpopularniejszych wytrawnych przetworów w kuchni ukraińskiej.
Kiszone pomidory to jeden z najpopularniejszych wytrawnych przetworów w kuchni ukraińskiej. 123rf.com/yelenayemchuk
Udostępnij:
Od wielu dni Internecie można znaleźć wiele informacji na temat Ukrainki, która strąciła drona za pomocą słoika z kiszonymi ogórkami. Powstały już liczne memy i obrazki odwołujące się do śmiercionośnych przetworów w Kijowie. Dziennikarka ukraińskiej gazety Liga.Life dotarła do walecznej bohaterki, która przyznała, że w istocie słoik zawierał kiszone pomidory. Jak je przyrządzić?

Z artykułu opublikowanego w ukraińskim portalu Liga.Life mogliśmy się dowiedzieć, że przyczyną upadku drona był słoik z kiszonymi pomidorami śliwkowymi. Pani Olena (imię zmienione z uwagi na bezpieczeństwo kobiety), która dokonała bohaterskiego czynu, opowiedziała dziennikarce, że siedziała na balkonie i paliła papierosa. Z początku usłyszała dźwięk i myślała, że to latający kruk. Wtem zobaczyła unoszący się dron, które znała z oglądania telewizji, postanowiła zrzucić go za pomocą najbliżej leżącego przedmiotu. Były to słoiki z kiszonymi przetworami.

„To były pomidory śliwkowe, moje ulubione. Litrowy słoik. Jaka szkoda tych pomidorów... Nie wiem, skąd wzięły się bajki o ogórkach” – dodała.

Waleczna kobieta zdementowała też, że krążące w sieci zdjęcia rozbitych słoików z przetworami, które są jej przypisywane, są prawdziwe. Ona kierowała się potrzebą chwili i nie zdążyła zrobić zdjęcia. Były wtedy ważniejsze dla niej sprawy niż fotografowanie.

Kiszone pomidory – przysmak wprost z Ukrainy

Ukraina znana jest z wyjątkowo smacznych przetworów. Poza ogórkami, w domowych spiżarniach znaleźć można kiszone bakłażany, marynowany czosnek, kiszony chrzan z fasolką szparagową inspirowany ormiańskimi smakami, a wśród słodkich przysmaków spróbować dżemu ze skórki arbuza. Jednak to kiszone pomidory wzbudziły ostatnio najwięcej zainteresowania. Olia Hercules, popularna autorka książek o kuchni ukraińskiej, w książce „Mamuszka” zaproponowała dodanie do marynaty selera naciowego wraz z liśćmi.

Pomidory do marynowania powinny być twarde, ale jeszcze nie w pełni dojrzałe. Do kiszenia wybiera się podłużne pomidory typu rzymskiego, czyli śliwkowe. Mają one zwarty miąższ, mało pestek i dużo esencjonalnego aromatu. Marynowane pomidory można przyprawić liśćmi wiśni, liśćmi chrzanu oraz ząbkami czosnku.

Kiszone pomidory – przepis inspirowany kuchnią ukraińską

Składniki:

  • 500 g pomidorów śliwkowych
  • 40 g drobnej soli do przetworów
  • 25 g drobnego cukru
  • 5 g ziela angielskiego
  • 5 g ziaren czarnego pieprzu
  • 1 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 łodyżka kopru

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #2

EH Excellent Houseware

Eh Houseware Excellent Maselniczka Stal Nierdzewna (A12210060)

36,14 zł16,61 zł-54%
miejsce #3

KINGHOFF

Kinghoff chlebak z satyną kh-3203

206,44 zł96,00 zł-53%
miejsce #5

Joseph Joseph

Joseph Joseph Chop2Pot Plus Large Różowa (60155)

107,00 zł69,00 zł-36%
miejsce #9

WMF

WMF Gourmet Sitko 8 Cm (0645079990)

54,99 zł43,90 zł-20%
miejsce #10

Emile Henry

Emile Henry Czarna Butelka Na Olej Emile Henry 400Ml

179,99 zł153,00 zł-15%
miejsce #11

Tescoma

Tescoma Maselniczka Stołowa Della Casa (643143)

58,90 zł50,07 zł-15%
miejsce #12

Kamille

Kamille Młynek Do Kawy Ręczny Retro (Km7017)

77,88 zł71,88 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Przygotowanie:

1. Na początku należy wlać wodę do garnka i zagotować z solą, cukrem, lekko utłuczonym zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Płyn należy odstawić do ostygnięcia.
2. Umyte pomidory należy włożyć do słoika o pojemności 2 l. Następnie trzeba dodać liście laurowe i łodyżkę kopru.
3. Przygotowany słoik z pomidorami śliwkowymi należy zalać marynatą.
4. Gotowy słoik trzeba mocno zakręcić i odstawić w ciepłym miejscu na tydzień do fermentacji. Po tym czasie można przestawić pojemnik w chłodne miejsce i trzymać nawet całą zimę.

Źródło:

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie