Jak zrobić jagodzianki metodą na miseczkę albo z zasmażką? Oto triki i sposoby mistrzów wypieków na idealne bułki z jagodami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W jagodziance można zmieścić dużo owoców, gdy zastosuje się metodę proponowaną przez Michała Korkosza, czyli włożenie rozwałkowanego ciasta w miseczkę służącą jako wsparcie.
W jagodziance można zmieścić dużo owoców, gdy zastosuje się metodę proponowaną przez Michała Korkosza, czyli włożenie rozwałkowanego ciasta w miseczkę służącą jako wsparcie. Dawid Łukasik/archiwum PolskaPress
Jagodzianki mają teraz swój czas. Po upragnione bułki z jagodami ustawiają się długie kolejki, a ich wysokie ceny czasem mogą zaskoczyć. Wielu blogerów kulinarnych, piekarzy i cukierników dzieli się w sieci swoimi przepisami na wyborne jagodzianki, a niemal każdy przekonuje, że to właśnie jego bułeczki są najlepsze. Przyjrzeliśmy się najciekawszym wskazówkom i trikom, jak zrobić idealne jagodzianki.

Na skróty

Jagodzianki z przyprawami

Smakosze z Warszawy z pewnością mają swoje ulubione miejscówki do zjedzenia jagodzianki. Jednym z obleganych miejsc w Warszawie, jest piekarnia rzemieślnicza Cała w Mące. Lokal prowadzony jest przez piekarkę Monikę Walecką. W rozmowie na żywo na Instagramie zdradziła Basi Stareckiej, znanej w mediach społecznościowych jako Nakarmiona Starecka, co jest sekretnym składnikiem popularności jej jagodowych wypieków.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć sposoby na jagodzianki

- Tu zdradzę nasz największy sekret naszych jagodzianek. Nasze jagodzianki po upieczeniu smarujemy palonym, brązowym masłem z odrobiną przyprawy tonka. Nie kardamon i nie cynamon […]. Na punkcie toneczki mam lekką obsesję. – opowiadała Monika Walecka w rozmowie z dziennikarką.

Lepienie jagodzianek. Metoda na miseczkę

Michał Korkosz przedstawił sposób na luksusowe jagodzianki. Sekretem dobrego ciasta według blogera jest użycie kwaśnej śmietany, a także zostawienie ciasta do spowolnionej fermentacji w lodówce na całą noc sprawi, że ciasto będzie dłużej świeże. Następnie rozwałkowane cienko ciasto wykłada w miseczce lub filiżance. Dzięki temu można maksymalnie wypełnić przestrzeń owocami, a resztę ciasta zamknąć od góry. Filiżanka będzie też służyć jako rodzaj stelażu przytrzymującego cienkie ciasto i owoce.

- Formowanie robię na tak zwaną metodę miseczki. Ładuję irracjonalną ilość jagodowego serca do środka. Przeciwległe dłuższe boki nakładam na siebie zlepiając. A następnie ciasto zawijam do środka, zlepiając bocznymi krańcami, tworząc takiego dim suma (rodzaj pierożka – przyp. red.). Pamiętajcie, aby zlepić jagodzianki dokładnie, bo nie chcemy, aby uroniły ani jedną jagodową łzę – mówił autor bloga Rozkoszny w krótkim nagraniu na TikToku.

Na koniec Michał Korkosz kładł je spodem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarował rozkłóconym jajkiem i posypywał kruszonką.

Co zrobić, żeby jagodzianki nie pękały?

Kluczowym działaniem jest uważne zlepienie ciasta, tworząc u spodu falbankę. Piekarz Maks Smółka poleca dodać do jagód cukier trzcinowy. Na blogu przedstawił sposób na jagodzianki supreme. Gwarantem sukcesu jest przestrzeganie wytycznych, co do czasu przygotowania poszczególnych etapów ciasta.

Aby zapobiec wyciekaniu, można też dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, aby stworzyć rodzaj kisielu. W ten sposób postępuje Michał Korkosz. Więcej soku będzie wyciekać też z owoców zbieranych po opadach deszczu.

Metoda tangzhong od SugarLady

Agata Stankiewicz znana w sieci jako SugarLady cukierniczka proponuje zrobić jagodzianki z użyciem japońskiej metody tangzhong. Oznacza to zrobienie zasmażki z mąki i wody, która nadaje ciastu puszystości.

Dlaczego jest tak super w wypiekach drożdżowych? Sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste, delikatne, ale najważniejszą funkcją dla mnie jest to, że wypieki drożdżowe z zasmażką dłużej utrzymują swoją świeżość i jagodzianki są wyborne przez kolejne 2 dni, a nie stają się kamieniem, którym można rzucać o ścianę - pisała w poście na Instagramie .

Internauci zachwalali, ze ten przepis zostanie z nimi na lata i chętnie będą do niego wracać.

- Ciasto na te jagodzianki jest obłędne i będę je wykorzystywać chyba do wszystkich możliwych drożdżowych wypieków Nie miałam jagód więc zrobiłam je z mrożonymi borówkami i owocami leśnymi. W związku z tym musiałam wydłużyć znacznie czas wyrastania uformowanych drożdżówek(koniec końców garowałam je 15 min w 50 ale wyszły kozackie, idealnie mięciutkie, wilgotne i puszyste, następnego dnia również miękkie i świeższe niż z niejednej piekarni - komentowała pani Monika.

W jagodziance można zmieścić dużo owoców, gdy zastosuje się metodę proponowaną przez Michała Korkosza, czyli włożenie rozwałkowanego ciasta w miseczkę służącą jako wsparcie.

Jak zrobić jagodzianki metodą na miseczkę albo z zasmażką? O...

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Ż
Żania
Jagodzianki to mój ulubiony letni deser :) Zawsze robię jak wpadają znajomi z perłą na grilla :) Znikają jeszcze przed rozpaleniem grilla :D
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie