W skrócie:

Omlet na słodko – prosty przepis na śniadanie
Szukasz pomysłu na pożywne śniadanie? Polecam sprawdzony przepis na omlet biszkoptowy. Jego przygotowanie nie sprawi ci trudności i nie zajmie wiele czasu. Ważne są proporcje, czyli 1 łyżka mąki pszennej na 1 jajko. Polecam zrobić omlet na maśle, by dodać mu wyśmienitego smaku i aromatu. Świetnie smakuje z dżemem, powidłami, serkiem czy owocami. Takie śniadanie z pewnością umili poranek i zaspokoi głód na długo. Gorąco polecam nie tylko dla dzieci.
Zobacz w galerii, jak zrobić idealny omlet biszkoptowy.
Przepis na omlet biszkoptowy
Czas przygotowania: ok. 20 minut.
Liczba porcji: 1 omlet.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru (można pominąć),
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka masła,
- do podania np. owocowy dżem.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić dobry omlet biszkoptowy na słodko?
Sposób przygotowania:
- Rozdziel żółtak od białek.
- Białka ubij ze szczyptą soli na lśniącą i gęstą pianę.
- Dodaj łyżeczkę cukru i ubijaj.
- Dodawaj po jednym żółtku i delikatnie mieszaj.
- Następnie wsypuj po łyżce mąki pszennej i delikatnie mieszaj.
- Na małej patelni rozgrzej masło.
- Wlej całą masę na omlet i delikatnie wyrównaj.
- Smaż na małym ogniu, aż spód się ładnie zarumieni (ok. 3 minuty).
- Obróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
- Podawaj od razu po usmażeniu np. z owocowym dżemem. Smacznego!
Czytaj również: Przepis na tradycyjny kaiserschmarrn. Omlet wyjdzie idealny z dodatkiem jednego składnika
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy? Trzymaj się złotej za...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: