Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy? Trzymaj się złotej zasady. Ten omlet na słodko zachwyci nie tylko dzieci

Wideo
od 16 lat
Omlet biszkoptowy to rewelacyjny pomysł na śniadanie i podwieczorek. Podpowiadam niezawodny przepis na ten przysmak. Dzięki odpowiedniemu ubiciu białek i przestrzeganiu proporcji zawsze wychodzi idealnie puszysty, delikatny i pyszny. Podaję go na słodko z porcją ulubionego dżemu wiśniowego. Jednak ty, możesz sięgać po owoce, krem czekoladowy lub konfiturę. Sprawdź i wypróbuj przepis na omlet śniadaniowy na słodko.

W skrócie:

Omlet śniadaniowy
Delikatny i puszysty omlet biszkoptowy to pomysł na idealne śniadanie. Sprawdź, jak go przygotować. Katarzyna Puczyńska

Omlet na słodko – prosty przepis na śniadanie

Szukasz pomysłu na pożywne śniadanie? Polecam sprawdzony przepis na omlet biszkoptowy. Jego przygotowanie nie sprawi ci trudności i nie zajmie wiele czasu. Ważne są proporcje, czyli 1 łyżka mąki pszennej na 1 jajko. Polecam zrobić omlet na maśle, by dodać mu wyśmienitego smaku i aromatu. Świetnie smakuje z dżemem, powidłami, serkiem czy owocami. Takie śniadanie z pewnością umili poranek i zaspokoi głód na długo. Gorąco polecam nie tylko dla dzieci.

Zobacz w galerii, jak zrobić idealny omlet biszkoptowy.

Przepis na omlet biszkoptowy

Czas przygotowania: ok. 20 minut.
Liczba porcji: 1 omlet.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru (można pominąć),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka masła,
  • do podania np. owocowy dżem.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić dobry omlet biszkoptowy na słodko?

Sposób przygotowania:

  1. Rozdziel żółtak od białek.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na lśniącą i gęstą pianę.
  3. Dodaj łyżeczkę cukru i ubijaj.
  4. Dodawaj po jednym żółtku i delikatnie mieszaj.
  5. Następnie wsypuj po łyżce mąki pszennej i delikatnie mieszaj.
  6. Na małej patelni rozgrzej masło.
  7. Wlej całą masę na omlet i delikatnie wyrównaj.
  8. Smaż na małym ogniu, aż spód się ładnie zarumieni (ok. 3 minuty).
  9. Obróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
  10. Podawaj od razu po usmażeniu np. z owocowym dżemem. Smacznego!

Czytaj również: Przepis na tradycyjny kaiserschmarrn. Omlet wyjdzie idealny z dodatkiem jednego składnika

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Delikatny i puszysty omlet biszkoptowy to pomysł na idealne śniadanie. Sprawdź, jak go przygotować.

Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy? Trzymaj się złotej za...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni