Czekoladowe arcydzieła Amaury'ego Guichona
Amaury Guichon to szwajcarsko-francuski cukiernik oraz autor książki kulinarnej „Sztuka smaku”. Światową sławę zyskał dzięki tworzeniu niezwykłych rzeźb z czekolady.
Amaury Guichon potrafi wyczarować z czekolady bardzo realistyczne rzeźby zwierząt, drobne i pełne doprecyzowanych szczegółów przedmioty, bajkowe postacie, a także piękne kwiaty czy w pełni jadalny ołówek, którym na dodatek można normalnie pisać. Swoje umiejętności ćwiczył już od najmłodszych lat. Naukę kulinarną rozpoczął w wieku 14 lat, a już jako 21-latek osiągnął poziom szefa kuchni.
Amaury Guichon szybko zdobył uznanie i fanów na całym świecie, głównie dzięki aktywnemu uczestnictwu w mediach społecznościowych. Cukiernik zamieszcza filmiki z procesu tworzenia swoich czekoladowych rzeźb na Instagramie, YouTube i Facebooku.
Zobacz wideo Amaur'ego Guichona z YouTube, na którym pokazuje proces przygotowania czekoladowej rzeźby żyrafy.
„Akademia Czekolady”
W ubiegłym roku Amaury Guichon podjął się roli prowadzącego i jurora w programie Netflixa „Akademia Czekolady”. To 8-odcinkowy serial reality, w którym uczestnicy mają okazję szkolić swoje umiejętności pod okiem mistrza Guichona, a także rywalizować o główną wygraną.
Przejdź do galerii i zobacz niezwykłe dzieła z czekolady oraz filmiki Amaury'ego Guichona
Nie uwierzysz, z czego są te rzeźby. Amaury Guichon i jego r...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Poznaj przepisy sławnych kucharzy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?