W skrócie:
Figi są niezwykle popularne w krajach leżących nad Morzem Śródziemnym, zwłaszcza w Grecji i Chorwacji. Jeśli byłeś tam na wakacjach, z pewnością rzuciły ci się w oczy drzewka figowe, a może nawet leżące na ziemi, rozgniecione owoce, których od lipca aż do jesieni jest tam zatrzęsienie. Do polskich sklepów świeże figi trafiają zwykle pod koniec sierpnia. I jest to doskonała okazja, aby polubić się z tymi owocami. Jak jeść figi i do czego je wykorzystać?
Jak jeść figi na surowo?
Suszone figi to znany i ceniony przysmak. Jeśli zastanawiasz się, czy figi można jeść na surowo, to te owoce idealnie się do tego nadają. Oczywiście, jak w przypadku wszystkich owoców, najlepiej smakują te dojrzałe. Figi są doskonałym dodatkiem do różnego typu sałatek. Wspaniale pasują do nich różnego rodzaju sery, np. pleśniowe. Wystarczy umieścić w salaterce ulubioną sałatę, dodać pokrojone na ćwiartki figi oraz kawałki lub plastry sera i orzechy. Do takiej przekąski warto przygotować prosty dressing, np. na bazie oliwy, octu i miodu. Wspaniała sałatka z figami gotowa.
Inną propozycją są figi pieczone, smażone lub grillowane. Podgrzewanie wspaniale wydobywa ich aromat. Wystarczy podsmażyć je na odrobinie oliwy lub podpiec w piekarniku i dodać do sałatki, tak samo, jak w opisie powyżej. Z kolei figi smażone z sokiem pomarańczowym i przyprawami posłużą jako wyśmienite nadzienie do mazurka.
Jaki ser i wino pasują do fig?
Figi, podobnie jak gruszki, to takie owoce, które doskonale komponują się z różnego typu serami. Jeśli dodajesz je do sałatki, możesz sam/a próbować wielu kombinacji i wybrać tę, która najbardziej ci odpowiada. Jako podpowiedź możesz potraktować fakt, że kulinarni eksperci polecają łączyć figi z kozim serem oraz winami z odmian cabernet sauvignon czy pinot noir.
Jak jeść figi – ze skórką czy bez?
Dojrzałe figi można jeść ze skórką, jeśli jest ona delikatna i miękka. W ten sposób dodajemy figi np. do sałatki. Jeśli nie chcesz jeść figi ze skórką, możesz po prostu przekroić ją na pół i wyjeść miąższ łyżeczką, tak samo, jak np. w przypadku kiwi. Dojrzałe figi poznasz po tym, że ich skórka jest intensywnie fioletowa i miękka. Z kolei miąższ owocu powinien być ciemnoczerwony.
Kiedy nie jeść fig?
Figi, jak wszystkie owoce, zawierają dużo cennych dla naszego zdrowia witamin i innych składników. Ciężko je przedawkować i trudno zjeść ich tyle, by naprawdę nam zaszkodziły. Są jednak sytuacje, w których lepiej powstrzymać się od obżarstwa. Pamiętajmy o tym, że słodkie figi zawierają dużo cukrów prostych. Jeśli więc zmagasz się z podwyższonym cukrem lub cierpisz na objawy SIBO (m.in. wzdęcia, przelewanie w jelitach), figi mogą nie być dla ciebie najlepszą przekąską. Unikaj ich także, gdy zmagasz się z biegunką. Figi zawierają dużo błonnika i ułatwiają wypróżnianie.
Kulinaria

Czytaj także: Figi na mocne kości i zdrowe serce
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!