W skrócie
Czym jest TikTok?
Jednym z mediów społecznościowych, które szczególnie przypadło do gustu pokoleniu Z (czyli urodzonemu w latach 1995-2010) jest TikTok. Platforma została stworzona w 2016 roku w Chinach. Poprzez mobilną aplikację zamieszcza się w sieci internetowej, krótkie filmy. Pierwotnie były to układy taneczne dopasowywane do muzyki, obecnie można tam znaleźć coraz więcej treści edukacyjnych. Wśród nich są też pasjonaci gotowania.
Arbuz jak tuńczyk z TikToka – przepis na hitowe danie
Użytkownik Nomeatdisco przedstawił kreatywne podejście do arbuza. Zamieścił krótkie wideo prezentujące przepis na watermelon tuna, czyli tuńczykowego arbuza. Swój pomysł umotywował pobudkami ekologicznymi. TikToker nie chce się przykładać do nadmiernego poławiania tuńczyka z mórz. Podał to danie nawet mamie na obiad i stwierdził, że była nim zachwycona.
Jak zrobić arbuza smakującego jak tuńczyk?
Na początku TikToker przekroił arbuza na ćwiartki i wykroił zgrabnie miąższ. Ważne, aby oddzielić do od skórki. Następnie wykonał marynatę, którą określił jako super rybną.
Składniki:
- oliwa,
- przeciśnięty przez praskę czosnek,
- sos rybny,
- wodorosty nori.
Przygotowanie:
- Zamarynowane płaty arbuza wstawił do piekarnika, aby odparowały.
- Następnie położył plastry arbuza na grillu do uzyskania charakterystycznych przypieczonych pasków. Popularny TikToker dodał, że można je też położyć na patelni.
- Na koniec położył zgrillowanego arbuza na desce i pokroił w plastry.
- Przed podaniem danie skropił sokiem z cytryny, posypał posiekanym szczypiorkiem oraz uprażonymi ziarnami sezamu.
Komentarze internautów
Pod nagraniem TikTokera rozgorzała dyskusja. Wiele osób zarzucało mu, że to mylenie pojęć. Według nich arbuz nadal jest owocem i nie powinno się stosować przy nim nazwy tuńczyk. Nawet jeśli smakuje i wygląda jak ryba. Inni zauważali, że to danie nie jest źródłem białka. W przeciwieństwie do dań rybnych.
- Po co robić danie, które ma zero kalorii – dodała inna internautka.
Dla wielu osób jest to rodzaj oszustwa. Jeden z komentarzy wprost stwierdził, że równie dobrze można zjeść pomarańczę zamiast steka.
Część osób była zachwycona pomysłowością i deklarowała, że na pewno spróbują tego dania. Jako intrygujący dodatek do codziennego menu.
- To prawdopodobnie najciekawsza rzecz, jaką widziałam do tej pory. Arbuz jest słodki, co pobudza moją ciekawość. Wygląda zupełnie jak tuńczyk. Z pewnością spróbuję!
A czy wy skusilibyście się na takie danie?
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Szybka tarta limonkowa bez pieczenia. Poznaj najprostszy przepis na key lime pie
- Co zrobić z cukinii? Z jogurtem, z serem i z miętą. Triki kulinarne mistrzów kuchni
- Ewa Wachowicz nie tylko gotuje. Przypominamy karierę znanej restauratorki
- Frytki nie tylko z ziemniaków. 8 przepisów na pyszne frytki z warzyw
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?