W skrócie
Dżemy, konfitury oraz przeciery warzywne i owocowe nawet po odpowiednim pasteryzowaniu mogą być potencjalnie zagrożone pojawieniem się pleśni. W książce „W mojej kuchni nic się nie marnuje” Anna Gasik w 1982 roku rodziła przyglądać się świeżo przygotowanym przetworom, co 3-4 dni, a następnie co miesiąc. Zepsute przetwory objawiają się fermentacją, czyli wypukłą nakrętką i syczeniem wydobywającym się ze słoika lub butelki albo pleśnią. Podpowiadamy, co zrobić, aby nie zmarnować domowych przetworów.
Ratowanie dżemu z pleśnią
W ten sposób można uratować dżemy z niewielkimi plamkami pleśni. Najczęściej zdejmuje się je z całą warstwą dżemu (około 1 cm). Następnie dżem powinno się przełożyć do garnka, zagotować i podgrzewać przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie słoik, w którym były przetwory, należy dokładnie umyć i wyparzyć. Ze szczególną uwagą trzeba umyć zakrętki, które miały bezpośrednią styczność z pleśnią. Umyte słoiki należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 140° Celsjusza na 30 minut. W kolejnym kroku szklane słoiki wraz z nakrętkami należy wystudzić i napełniać gorącym dżemem, wypełniając go po brzegi. Słoiki trzeba od razu szczelnie zamknąć. Zanim zamknie się słoik, można położyć na wierzchu wygotowane płatki celofanu.
Czytaj także: Domowe przetwory nie tylko na zimę – co może nam grozić z ich strony, na co zwrócić uwagę przy ich robieniu?
Ratowanie fermentującego dżemu
Fermentowanie przetworów to efekt działania dzikich drożdży. Ten proces podobny jest do fermentacji występujących podczas produkcji domowego wina. Dlatego podczas można wyczuć zapach alkoholu i widać wzburzenie się dżemu. Cykl ten zachodzi pod wpływem cukru zawartego w dżemie i w samych owocach. Aby uratować fermentujący dżem, trzeba przełożyć do go garnka i dodać 1-2 łyżki cukru na słoik. Konfiturę, dżem lub przecier trzeba gotować przez 10 minut, cały czas mieszając.
Wino z fermentującego dżemu
Domowa fermentująca konfitura powinna być wymieszana z litrem przegotowanej i wystudzonej wody do 3/ 4 wysokości naczynia. Opcjonalnie można dodać opakowanie drożdży winiarskich. Pojemnik z rozmieszanym dżemem trzeba przykryć czystą ściereczką kuchenną lub płótnem i odstawić w ciepłe miejsce. Po 2 tygodniach można zlać warstwę owoców, przecedzić przez sito i odstawić do dalszej fermentacji. Po 6 tygodniach od rozpoczęcia fermentacji trzeba napój ściągnąć znad osadu do umytych i wyparzonych butelek. Wino z fermentującego dżemu będzie gotowe do spożycia po 6 miesiącach.
Kiedy wyrzucić dżem?
Niestety, gdy dżem ma całą powierzchnię pokrytą kożuchem pleśni, przetwory trzeba wyrzucić. Wydzielające się toksyny są szkodliwe dla zdrowia, gdyż konfitura, dżem lub przecier są całkowicie przesiąknięte grzybnią. Pod koniec sierpnia 2023 roku Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu przypomniała, że grzyby pleśniowe mają mikotoksyny. Mogą one powodować np.: zatrucie pokarmowe, reakcję alergiczną, uszkodzenie wątroby, skóry i błon śluzowych.
Źródło:
- UWAGA na pleśń - #latozsanepidem - Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?