W skrócie:
Domowe przetwory z ogórków
Przygotowywanie przetworów na zimę to bardzo satysfakcjonujące zajęcie. Z kilku prostych składników, można wyczarować naprawdę pyszną przekąskę, która będzie cieszyć nas w chłodne dni lub pomoże w kilka minut wyczarować wyśmienite danie. Mam dla ciebie klasyczny przepis na sałatkę szwedzką. To plasterki ogórków z marchewką i przyprawami w słodko-kwaśnej zalewie. Ważne, by dodać szklankę cukru na szklankę octu. Takie proporcje zapewnią sałatce szwedzkiej idealnie zbalansowany smak. Sprawdź, jest naprawdę pyszna. Możesz ją jeść już po tygodniu od zrobienia.
Zobacz w galerii, jak zrobić wyśmienitą sałatkę szwedzką na zimę.
Przepis na sałatkę szwedzką
czas przygotowania: ok. 2,5 godziny
porcja na: 3 słoiki
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 2 kg ogórków,
- 3 marchewki,
- 15 ziarenek czarnego pieprzu,
- 9 ziaren ziela angielskiego
- ziarna gorczycy – po pół łyżeczki na słoik,
- 2 szklanki wody + 1/3 szklanki soli do moczenia ogórków,
zalewa:
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
- 450 ml wody.
Jak zrobić sałatkę szwedzką na zimę?
- Umyłam ogórki i zalałam je zimną wodą, zostawiłam na ok. 20 minut. Następnie wylałam wodę.
- Pokroiłam ogórki razem ze skórką na cienkie plasterki o grubości ok. 1,5 mm.
- Przełożyłam ogórki do dużej miski.
- Wymieszałam 2 szklanki zimnej wody z 1/3 szklanki soli, taką mieszanką zalałam ogórki i odstaw na ok. godzinę.
- Wylałam wodę z moczenia ogórków.
- Marchewkę umyłam, obrałam i pokroiłam na cienkie plasterki.
- Do czystych, wyparzonych słoików włożyłam całą marchewkę, rozłożyłam ja po równo do każdego słoika.
- Dodałam przyprawy: na jeden słoik wsypałam 5 ziarenek pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Doprawiłam tak wszystkie słoiki.
- Rozłożyłam ogórki, słoiki powinny być niemal całe wypełnione.
- Zrobiłam zalewę: zagotowałam wodę z cukrem, wlałam ocet i ponownie zagotowałam.
- Jeszcze ciepłą zalewą wypełniłam słoiki. Wszystkie ogórki powinny być zakryte.
- Dokładnie zakręciłam słoiki.
- Pasteryzowałam słoiki w garnku z wodą przez ok. 10 minut – ułożyłam na dnie garnka ściereczkę i wstawiłam słoiki, tak by się nie dotykały, wlałam wody do 3/4 wysokości słoika i zagotowałam, po 10 minutach wyjęłam i odstawiłam na bok, odwracając do góry dnem.
- Przechowuję moją sałatkę szwedzką w chłodnym, zacienionym miejscu.
Czytaj także: Domowe przetwory z ogórków – poznaj 5 najlepszych przepisów, które zachwycą cię smakiem. Zrobisz je bez trudu
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?