Kremowy serek z jogurtu greckiego. Zrobisz go w domu w 5 minut. Najlepszy serek na kanapki, jaki znam. Będziesz go jeść codziennie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Pyszne smarowidło na kanapki, do przygotowania w kilka chwil. Na kolejnych zdjęciach zobaczysz, jak zrobić domowy serek śmietankowy.
Pyszne smarowidło na kanapki, do przygotowania w kilka chwil. Na kolejnych zdjęciach zobaczysz, jak zrobić domowy serek śmietankowy. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Smakuje lepiej niż serek Philadelphia lub Almette, a przygotowuje się go w domu w pięć minut. Wystarczy jogurt grecki i ulubione przyprawy. Do domowego serka można także dodać posiekany szczypiorek lub zioła. Spróbuj, a już zawsze będziesz robić serek śmietankowy do kanapek w domu.

W skrócie

Gotowy serek śmietankowy można kupić w każdym sklepie, ale znacznie lepiej przygotować go samemu w domu. Smakuje wybornie, jest jeszcze delikatniejszy, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy nam jogurt grecki, ulubione zioła i przyprawy. Nie trzeba nawet dodawać mleka, jak w innych przepisach. Serek należy przełożyć do bawełnianej szmatki i zostawić, aby odciekła z niego woda. Zwykle przygotowuję go wieczorem i zostawiam do odcieknięcia na noc, a rano mam gotowy serek śmietankowy, lepszy niż Philadelphia czy Almette. Serka nie trzeba odciskać, woda sama z niego odcieknie. Zamiast szmatki można także użyć gazy.

Domowy serek kremowy – przepis na smarowidło do kanapek

Czas przygotowania: 10 minut + 3 godziny na odciekanie serka
Porcja: ok. 200 g serka
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g jogurtu greckiego,
  • sól, pieprz,
  • ulubione zioła (u mnie czarnuszka),
  • pęczek szczypiorku (opcjonalnie).

Jak przygotować serek śmietankowy w domu?

  1. Jogurt grecki przełożyłam z opakowania do miski.
  2. Posoliłam, doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam czarnuszkę.
  3. Do serka na tym etapie można też dodać posiekany szczypiorek lub inne zioła czy przyprawy.
  4. Przygotowałam bawełnianą ściereczkę z luźnym splotem, na którą wyłożyłam serek.
  5. Zawiązałam ściereczkę i włożyłam ją do sitka, które umieściłam w garnku.
  6. Zostawiłam serek, aby odciekła z niego woda. Po kilku godzinach jest gotowy do smarowania kanapek i jedzenia.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.