W skrócie
Gotowy serek śmietankowy można kupić w każdym sklepie, ale znacznie lepiej przygotować go samemu w domu. Smakuje wybornie, jest jeszcze delikatniejszy, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy nam jogurt grecki, ulubione zioła i przyprawy. Nie trzeba nawet dodawać mleka, jak w innych przepisach. Serek należy przełożyć do bawełnianej szmatki i zostawić, aby odciekła z niego woda. Zwykle przygotowuję go wieczorem i zostawiam do odcieknięcia na noc, a rano mam gotowy serek śmietankowy, lepszy niż Philadelphia czy Almette. Serka nie trzeba odciskać, woda sama z niego odcieknie. Zamiast szmatki można także użyć gazy.
Domowy serek kremowy – przepis na smarowidło do kanapek
Czas przygotowania: 10 minut + 3 godziny na odciekanie serka
Porcja: ok. 200 g serka
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 250 g jogurtu greckiego,
- sól, pieprz,
- ulubione zioła (u mnie czarnuszka),
- pęczek szczypiorku (opcjonalnie).
Polecam także: Domowe ptasie mleczko. Prosty deser dla zabieganych
Jak przygotować serek śmietankowy w domu?
- Jogurt grecki przełożyłam z opakowania do miski.
- Posoliłam, doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam czarnuszkę.
- Do serka na tym etapie można też dodać posiekany szczypiorek lub inne zioła czy przyprawy.
- Przygotowałam bawełnianą ściereczkę z luźnym splotem, na którą wyłożyłam serek.
- Zawiązałam ściereczkę i włożyłam ją do sitka, które umieściłam w garnku.
- Zostawiłam serek, aby odciekła z niego woda. Po kilku godzinach jest gotowy do smarowania kanapek i jedzenia.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?