Na kanapki proponuję pieczoną fetę z figami. Smak przełamuję aromatycznym rozmarynem. Zjesz i będziesz w siódmym niebie

Anna Daniluk
Na przystawkę polecam pieczoną fetę z dojrzałymi figami.
Na przystawkę polecam pieczoną fetę z dojrzałymi figami. Anna Daniluk
Pieczona feta z figami i miodem to elegancka przystawka, którą możesz podać w ramach deski serów. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu i zrobisz ją bez większego wysiłku, a efekt końcowy jest zaskakujący. To idealna przystawka na przyjęcia, kiedy chcesz zaskoczyć swoich gości specjalnym przysmakiem, ale jednocześnie nie masz czasu na skomplikowane dania, wymagające wielu składników.

W skrócie:

Pieczona feta z figami to przepis, który można mieć w zanadrzu, gdy nie wiesz, co podać na przekąskę. Łatwo dostępne produkty, krótki czas przygotowania i niezwykły smak sprawiają, że ucztę masz w zasięgu ręki. We wrześniu, gdy figi są najbardziej dojrzałe, możesz zestawić je ze śliwkami, a nawet pomidorami. Warto zapamiętać sobie zasadę, że sezonowe produkty rosnące w jednym czasie można ze sobą łączyć i eksperymentować w tworzeniu kulinarnych majstersztyków. Poznaj prosty przepis na pieczoną fetę z figami, rozmarynem i polane miodem.

Pieczona feta z figami – prosty przepis do grzanek

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g sera feta,

  • 2 dojrzałe figi,

  • 2 łyżki miodu,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,

  • świeżo zmielony pieprz do smaku,

  • 1 łyżka orzechów laskowych.

Jak zrobić pieczoną fetę z figami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzej piekarnik lub frytkownicę beztłuszczową do temperatury 180°C. Figi umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.

  2. Na dnie foremki polej łyżkę oliwy z oliwek. Ser feta odsącz z nadmiaru wody i umieść w naczyniu żaroodpornym.

  3. Na fecie ułóż pokrojone figi i posyp rozmarynem i pieprzem. Z wierzchu polej drugą łyżką oleju.

  4. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.

  5. Po upieczeniu polej płynnym miodem i posiekanymi orzechami włoskimi.

  6. Zajadaj z podpieczoną bagietką lub grzanką z chleba na zakwasie.

Dodatki do pieczonej fety z figami

Jako przystawka pieczona feta z figami wyśmienicie smakuje podana z czarnymi oliwkami, grillowaną papryką lub szczyptą ostrej papryczki. Ta świetna przystawka na ciepło może być też podana do kieliszka białego półwytrawnego wina. W ten sposób podawana jest często w kuchni francuskiej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni