W skrócie
Ser camembert – pochodzenie nazwy
Nazwa sera pochodzi od francuskiej wsi w Normandii, w departamencie Orne. Uważa się, że zasady produkcji sera camembert opracowano po raz pierwszy 1791 roku. Oryginalny przepis zaleca, aby ser był wykonany z mleka krowiego. Autorzy książki „Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów” podpowiedzieli, że camembert z mleka pasteryzowanego będzie o 80% mniej intensywny w smaku i zapachu, a nawet określili go płaskim. Aby cieszyć się różnorodnością i odkrywać bogactwo smaku serów pochodzących z różnych stron świata warto korzystać z nabiału tworzonego ze świeżego mleka.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię z ciekawostkami
Ser camembert - wygląd
Camembert waży około 200 g, pakowany jest w biały papier i umieszczany w pudełku drewnianym lub tekturowym. Warto wiedzieć, że w rejonach nizinnych produkuje się małe i miękkie sery. W przeciwieństwie do serów z terenów nizinnych górale spędzają czas ze zwierzętami, a następnie przygotowany w bacówkach ser mają przetransportować do terenów zamieszkałych. Duże, okrągłe i twarde sery są poręczniejsze w czasie ich przemieszczania. Charakterystyczny wygląd camemberta osiągany jest przez użycie białej pleśni ze szczepu Penicillium camemberti.
Z czym jeść camembert?
Ser camembert często podawany jest jako element deski serów w towarzystwie owoców. Wśród nich można znaleźć: