W skrócie
Ser camembert – pochodzenie nazwy
Nazwa sera pochodzi od francuskiej wsi w Normandii, w departamencie Orne. Uważa się, że zasady produkcji sera camembert opracowano po raz pierwszy 1791 roku. Oryginalny przepis zaleca, aby ser był wykonany z mleka krowiego. Autorzy książki „Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów” podpowiedzieli, że camembert z mleka pasteryzowanego będzie o 80% mniej intensywny w smaku i zapachu, a nawet określili go płaskim. Aby cieszyć się różnorodnością i odkrywać bogactwo smaku serów pochodzących z różnych stron świata warto korzystać z nabiału tworzonego ze świeżego mleka.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię z ciekawostkami
Ser camembert - wygląd
Camembert waży około 200 g, pakowany jest w biały papier i umieszczany w pudełku drewnianym lub tekturowym. Warto wiedzieć, że w rejonach nizinnych produkuje się małe i miękkie sery. W przeciwieństwie do serów z terenów nizinnych górale spędzają czas ze zwierzętami, a następnie przygotowany w bacówkach ser mają przetransportować do terenów zamieszkałych. Duże, okrągłe i twarde sery są poręczniejsze w czasie ich przemieszczania. Charakterystyczny wygląd camemberta osiągany jest przez użycie białej pleśni ze szczepu Penicillium camemberti.
Z czym jeść camembert?
Ser camembert często podawany jest jako element deski serów w towarzystwie owoców. Wśród nich można znaleźć:
- winogrona,
- pomarańcze
- lub morele.
Ponadto camembert wyśmienicie smakuje z dodatkiem orzechów np.: włoskich lub pistacji. Słodkie konfitury (z borówki, z żurawiny lub wiśni) świetnie kontrastują z wytrawnym smakiem sera. W najprostszy sposób camembert podawany jest na krakersach. Do camemberta warto używać też ziół o korzennym aromacie, na przykład:
- rozmarynu,
- tymianku
- lub oregano.
Camembert w panierce
Najchętniej wyszukiwanym przepisem jest sposób na camembert w panierce. Smażony camembert w środku rozpływa się pod wpływem temperatury, a bułka tarta przyjemnie chrupie na zewnątrz. Wnętrze sera można maczać w paluszkach chlebowych lub zarumienionych grzankach.
Ser camembert z piekarnika
Kolejnym sposobem na zrobienie przekąski jest camembert z piekarnika. Z sera należy wykroić nożem górną warstwę sera, w miękki środki należy włożyć ulubione zioła. Ser należy włożyć do okrągłej formy i położyć na blasze do pieczenia. Ser camembert należy piec przez 10 minut w temperaturze 180°C. Pieczony camembert świetnie smakuje jako przystawka.
Sałatka z camembertem
Sałatka z camembertem to także przepis godny polecenia. Ulubioną mieszankę sałat można połączyć z:
- białymi winogronami,
- czarnymi oliwkami,
- octem balsamicznym
- i grillowanym kurczakiem.
Przepisy z serem camembert sprawdzą się świetnie jako dodatek do dań z grilla.
Camembert z grilla
Potrawy na grilla nie zawsze muszą być różnymi rodzajami mięsa lub warzyw. Jako pożywną przekąskę polecamy zrobić camembert z grilla. Wystarczy 1 łyżkę oleju wymieszać z 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu i szczyptą słodkiej papryki. Camembert wkładamy do marynaty, dokładnie rozsmarowujemy i zostawiamy na przynajmniej 15 minut. Marynowany ser należy położyć na patelni grillowej lub na ruszcie. Ser camembert jest gotowy, gdy będzie rumiany. Trzeba go upiec z obu stron.
Ile kalorii ma camembert?
Camembert jest wysoko kalorycznym serem. W 100 gramach produktu są 342 kalorie. Dla porównania 100 gramowa kulka mozzarelli ma około 180 kalorii. A 100 gram sera gruyère to 413 gram.
Czy można jeść camemberta w ciąży?
W czasie ciąży można mieć różne zachcianki żywieniowe. Jednak z rozsądku powinno się unikać serów pleśniowych. Szczególnie tych robionych ze świeżego mleka, nie poddawanego procesowi pasteryzacji. Obróbka termiczna niweluje szybki rozwój bakterii. A camembert jest serem przygotowywanym ze świeżego mleka, co może być problematyczne w trakcie ciąży. Dzieciom należy ostrożnie podawać sery pleśniowe, szczególnie tym do pierwszego roku życia. Powodem jest rozwijający się układ pokarmowy dzieci i możliwość narażenia ich na alergię i nietolerancję pokarmowe.
Jakie wino do sera camembert?
Do deski serów z miękkimi serami kremowymi takimi jak camembert, poleca się słodkie wina musujące.
- szampan,
- prosecco,
- cava .
Duża zawartość dwutlenku węgla i wysoka kwasowość dająca efekt orzeźwienia, sprawia, że wina będą idealnie współgrać ze smakiem takich serów jak brie czy camembert.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?