Dzień Sera Camembert. Poznaj najlepsze pomysły na podanie francuskiego przysmaku i spraw, by smakował jeszcze lepiej

Anna Daniluk
Ser camembert jest elementem tworzącym deskę serów.
Ser camembert jest elementem tworzącym deskę serów. 123rf.com/dream04
Jest miękki, kremowy i delikatnie pachnie. Ser camembert to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zastanawiasz się, z czym je się ser camembert? Podpowiadamy, jak najlepiej podawać ten francuski rarytas, z czym smakuje najlepiej i jak serwować go, by zachwycić gości (i siebie) już od pierwszego kęsa.

W skrócie

Ser camembert – pochodzenie nazwy

Nazwa sera pochodzi od francuskiej wsi w Normandii, w departamencie Orne. Uważa się, że zasady produkcji sera camembert opracowano po raz pierwszy 1791 roku. Oryginalny przepis zaleca, aby ser był wykonany z mleka krowiego. Autorzy książki „Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów” podpowiedzieli, że camembert z mleka pasteryzowanego będzie o 80% mniej intensywny w smaku i zapachu, a nawet określili go płaskim. Aby cieszyć się różnorodnością i odkrywać bogactwo smaku serów pochodzących z różnych stron świata warto korzystać z nabiału tworzonego ze świeżego mleka.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię z ciekawostkami:

Ser camembert - wygląd

Camembert waży około 200 g, pakowany jest w biały papier i umieszczany w pudełku drewnianym lub tekturowym. Warto wiedzieć, że w rejonach nizinnych produkuje się małe i miękkie sery. W przeciwieństwie do serów z terenów nizinnych górale spędzają czas ze zwierzętami, a następnie przygotowany w bacówkach ser mają przetransportować do terenów zamieszkałych. Duże, okrągłe i twarde sery są poręczniejsze w czasie ich przemieszczania. Charakterystyczny wygląd camemberta osiągany jest przez użycie białej pleśni ze szczepu Penicillium camemberti.

Z czym jeść camembert?

Ser camembert często podawany jest jako element deski serów w towarzystwie owoców. Wśród nich można znaleźć:

  • winogrona,
  • pomarańcze
  • lub morele.

Ponadto camembert wyśmienicie smakuje z dodatkiem orzechów np.: włoskich lub pistacji. Słodkie konfitury (z borówki, z żurawiny lub wiśni) świetnie kontrastują z wytrawnym smakiem sera. W najprostszy sposób camembert podawany jest na krakersach. Do camemberta warto używać też ziół o korzennym aromacie, na przykład:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • rozmarynu,
  • tymianku
  • lub oregano.

Camembert w panierce

Najchętniej wyszukiwanym przepisem jest sposób na camembert w panierce. Smażony camembert w środku rozpływa się pod wpływem temperatury, a bułka tarta przyjemnie chrupie na zewnątrz. Wnętrze sera można maczać w paluszkach chlebowych lub zarumienionych grzankach.

Ser camembert z piekarnika

Kolejnym sposobem na zrobienie przekąski jest camembert z piekarnika. Z sera należy wykroić nożem górną warstwę sera, w miękki środki należy włożyć ulubione zioła. Ser należy włożyć do okrągłej formy i położyć na blasze do pieczenia. Ser camembert należy piec przez 10 minut w temperaturze 180°C. Pieczony camembert świetnie smakuje jako przystawka.

Sałatka z camembertem

Sałatka z camembertem to także przepis godny polecenia. Ulubioną mieszankę sałat można połączyć z:

  • białymi winogronami,
  • czarnymi oliwkami,
  • octem balsamicznym
  • i grillowanym kurczakiem.

Przepisy z serem camembert sprawdzą się świetnie jako dodatek do dań z grilla.

Camembert z grilla

Potrawy na grilla nie zawsze muszą być różnymi rodzajami mięsa lub warzyw. Jako pożywną przekąskę polecamy zrobić camembert z grilla. Wystarczy 1 łyżkę oleju wymieszać z 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu i szczyptą słodkiej papryki. Camembert wkładamy do marynaty, dokładnie rozsmarowujemy i zostawiamy na przynajmniej 15 minut. Marynowany ser należy położyć na patelni grillowej lub na ruszcie. Ser camembert jest gotowy, gdy będzie rumiany. Trzeba go upiec z obu stron.

Ile kalorii ma camembert?

Camembert jest wysoko kalorycznym serem. W 100 gramach produktu są 342 kalorie. Dla porównania 100 gramowa kulka mozzarelli ma około 180 kalorii. A 100 gram sera gruyère to 413 gram.

Czy można jeść camemberta w ciąży?

W czasie ciąży można mieć różne zachcianki żywieniowe. Jednak z rozsądku powinno się unikać serów pleśniowych. Szczególnie tych robionych ze świeżego mleka, nie poddawanego procesowi pasteryzacji. Obróbka termiczna niweluje szybki rozwój bakterii. A camembert jest serem przygotowywanym ze świeżego mleka, co może być problematyczne w trakcie ciąży. Dzieciom należy ostrożnie podawać sery pleśniowe, szczególnie tym do pierwszego roku życia. Powodem jest rozwijający się układ pokarmowy dzieci i możliwość narażenia ich na alergię i nietolerancję pokarmowe.

Jakie wino do sera camembert?

Do deski serów z miękkimi serami kremowymi takimi jak camembert, poleca się słodkie wina musujące.

  • szampan,
  • prosecco,
  • cava .

Duża zawartość dwutlenku węgla i wysoka kwasowość dająca efekt orzeźwienia, sprawia, że wina będą idealnie współgrać ze smakiem takich serów jak brie czy camembert.

Ser camembert jest elementem tworzącym deskę serów.

Dzień Sera Camembert. Poznaj najlepsze pomysły na podanie fr...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni