W skrócie:
We wstępie do przepisu Jamie Oliver deklaruje, że z ciągnącym się serem wszystko będzie smakować lepiej. A nawet skromnie wyglądające warzywa ogromnie zyskują dzięki pieczeniu. Autor programu „Jamie. Fast and Simple” pokazuje, że nawet z prostych składników wyczarujesz nieziemsko pyszne posiłki dla całej rodziny.

Pieczone warzywa z camembertem – przepis Jamiego Olivera
Liczba porcji: 6 porcji.
Czas przygotowania: 7 minut + 55 minut pieczenia.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
3 bataty (łącznie 800 g),
3 papryki w różnych kolorach,
3 ząbki czosnku,
oliwa,
czerwony ocet winny,
3 cebule w różnych kolorach,
250 g camemberta,
1 bagietka,
½ pęczka bazylii (15 g).
Jak zrobić pieczone warzywa z camembertem?
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyszoruj bataty i pokrój w poprzek w plastry grubości 1½ cm. Pozbaw papryki gniazd nasiennych i pokrój na spore kawałki. Obierz i pokrój czosnek w plasterki. Wrzuć te składniki na dużą blachę do pieczenia, polej 1 łyżką oliwy oraz 1 łyżką czerwonego octu winnego i posyp szczyptą soli oraz szczyptą pieprzu.
Przetnij nieobrane cebule wzdłuż na pół i ostrożnie połóż je przekrojoną stroną do dołu bezpośrednio na kratce w piekarniku, a pod nie wsuń blachę z warzywami. Piecz wszystko 45 minut.
Wyjmij blachę z piekarnika. Szczypcami przełóż połówki cebuli z piekarnika na deskę, zdejmij z nich łupiny, podziel cebulę na płatki i wymieszaj z warzywami.
Wytnij skórkę od góry camemberta, pozostawiając 1 cm brzegu wokół krawędzi. Umieść ser na środku warzyw na blasze, lekko go wciskając. Skrop go odrobiną oliwy i dopraw pieprzem. Piecz całość jeszcze 10 minut, a obok podgrzej bagietkę. Posyp listkami bazylii i podawaj!
W jednej porcji znajdują się 475 kalorie, 11,7 g tłuszczy, 6 g tłuszczy nasyconych, 18,3 g białka, 74,2 g węglowodanów, 16 g cukru, 1,7 g soli i 9,8 g błonnika.
Wypróbuj także przepisy Jamiego Olivera na wyrazistego w smaku smashburgera oraz epicki lepki pudding toffi.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Po prostu Jamie” w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2024 Simply Jamie).
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- „Chef’s Table. Legendy” przedstawia szefów kuchni z misją. Ich gotowanie ma sens
- Lepki pudding toffi na rozkoszny deser. Znany kucharz poleca, to co najlepsze
- Pyszna tarta z figami bez pieczenia. Przepis zdradza słynny brytyjski kucharz
- Jamie Oliver: Powiedz „kocham cię” przez jedzenie. Mamy przepisy mistrza kuchni!