Ciągnący się ser z pieczonymi warzywami uzależnia smakiem. Jamie Oliver wie, jak wprawić w błogostan. Poznaj łatwy przepis na warzywną ucztę

Anna Daniluk
Rozkosznie pyszne pieczone warzywa z camembertem to idealne danie nawet dla warzywnych sceptyków.
Rozkosznie pyszne pieczone warzywa z camembertem to idealne danie nawet dla warzywnych sceptyków. copyright David Loftus, 2024
Szukasz pomysłu na upieczenie batatów? Jamie Oliver, popularny brytyjski kucharz, autor książek i programów o szybkim i smacznym gotowaniu pokazuje, jak przenieść zwykłe warzywa na wyższy poziom smaku. Wystarczy, że połączysz je z rozpływającym się camembertem. Przepis pochodzi z książki „Po prostu Jamie. Szybko i łatwo”.

W skrócie:

We wstępie do przepisu Jamie Oliver deklaruje, że z ciągnącym się serem wszystko będzie smakować lepiej. A nawet skromnie wyglądające warzywa ogromnie zyskują dzięki pieczeniu. Autor programu „Jamie. Fast and Simple” pokazuje, że nawet z prostych składników wyczarujesz nieziemsko pyszne posiłki dla całej rodziny.

Autor książki „Po prostu Jamie. Szybko i łatwo” z entuzjazmem dzieli się przepisami na smakowite dania.
Autor książki „Po prostu Jamie. Szybko i łatwo” z entuzjazmem dzieli się przepisami na smakowite dania.
copyright David Loftus

Pieczone warzywa z camembertem – przepis Jamiego Olivera

Liczba porcji: 6 porcji.

Czas przygotowania: 7 minut + 55 minut pieczenia.

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 bataty (łącznie 800 g),

  • 3 papryki w różnych kolorach,

  • 3 ząbki czosnku,

  • oliwa,

  • czerwony ocet winny,

  • 3 cebule w różnych kolorach,

  • 250 g camemberta,

  • 1 bagietka,

  • ½ pęczka bazylii (15 g).

Jak zrobić pieczone warzywa z camembertem?

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyszoruj bataty i pokrój w poprzek w plastry grubości 1½ cm. Pozbaw papryki gniazd nasiennych i pokrój na spore kawałki. Obierz i pokrój czosnek w plasterki. Wrzuć te składniki na dużą blachę do pieczenia, polej 1 łyżką oliwy oraz 1 łyżką czerwonego octu winnego i posyp szczyptą soli oraz szczyptą pieprzu.

  2. Przetnij nieobrane cebule wzdłuż na pół i ostrożnie połóż je przekrojoną stroną do dołu bezpośrednio na kratce w piekarniku, a pod nie wsuń blachę z warzywami. Piecz wszystko 45 minut.

  3. Wyjmij blachę z piekarnika. Szczypcami przełóż połówki cebuli z piekarnika na deskę, zdejmij z nich łupiny, podziel cebulę na płatki i wymieszaj z warzywami.

  4. Wytnij skórkę od góry camemberta, pozostawiając 1 cm brzegu wokół krawędzi. Umieść ser na środku warzyw na blasze, lekko go wciskając. Skrop go odrobiną oliwy i dopraw pieprzem. Piecz całość jeszcze 10 minut, a obok podgrzej bagietkę. Posyp listkami bazylii i podawaj!

W jednej porcji znajdują się 475 kalorie, 11,7 g tłuszczy, 6 g tłuszczy nasyconych, 18,3 g białka, 74,2 g węglowodanów, 16 g cukru, 1,7 g soli i 9,8 g błonnika.

Wypróbuj także przepisy Jamiego Olivera na wyrazistego w smaku smashburgera oraz epicki lepki pudding toffi.

Pieczone warzywa z camembertem to jeden z przepisów Jamiego Olivera.
Pieczone warzywa z camembertem to jeden z przepisów Jamiego Olivera.
materiały prasowe Wydawnictwo Insignis

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Po prostu Jamie” w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2024 Simply Jamie).

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni