Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Uważa się, że jej ojczyzną jest Neapol. Tam też w XVIII w. powstały pierwsze pizzerie, a kilka lat temu muzeum poświęcone smacznemu wypiekowi. Włosi jednak celebrują Dzień Pizzy 17 stycznia. Z kolei Amerykanie czy Polacy - 9 lutego.
Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane były już w starożytności, np. w ówczesnym Rzymie jadano focaccie przyprawiane ziołami i serem. Samo słowo „piza” (pisane przez jedno „z”) pojawiło się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku.
Dziś najpopularniejszym rodzajem wypieku jest margherita (jedna z wersji pizzy neapolitańskiej). Jej nazwa pochodzi od imienia królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej, która wraz z mężem odwiedziła Neapol w 1889 r. Wieść niesie, że jeden z kucharzy przygotował dla niej specjalne danie - pizzę, składającą się z ciasta i składników w narodowych barwach Włoch: pomidorów (czerwień), mozzarelli (biel) i bazylii (zieleń). Tak powstała margherita, która z czasem zyskała sławę na całym świecie.
Klasyczna pizza jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników takich jak:
- mąka,
- woda,
- drożdże,
- cukier,
- sól,
- oliwa
- ulubione dodatki.
Ile pizza ma kalorii?
Według U.S. Department of Agriculture (USDA) 100 g 36-centymetrowej pizzy na średnim cieście to ok. 266 kcal.
Zobaczcie trzy przepisy na pizzę!
Szybka pizza mini
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100 ml passaty pomidorowej
- 2 opakowania sera mozzarella
- pomidorki cherry
- 50 g szynki parmeńskiej
- rukola
- bazylia
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wyciąć niewielkie, okrągłe kawałki, posmarować pastą. Brzegi delikatnie zagiąć, ułożyć plastry mozzarelli i szynki. Dodać przekrojone na pół pomidorki cherry. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Piec około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na wierzchu rukolę. Pizzę podawać polaną oliwą.
Pizza bez drożdży
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 ml passaty pomidorowej
- oliwki
- 100 g żółtego sera
- 1 mozzarella
- 1 cebula
- 1 papryka
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka oregano
Przygotowanie:
Mąkę, wodę, odrobinę oleju i proszek do pieczenia dokładnie zagnieść (w razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki), uformować kulkę i cienko rozwałkować. Pastę pomidorową rozsmarować na cieście, a następnie dodać cebulę, pokrojoną w paski paprykę, mozzarellę i oliwki. Posypać serem startym na drobnych oczkach oraz oregano. Piec w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika udekorować pizzę bazylią.
Niskokaloryczna pizza
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 100 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g piersi z indyka
- 1 cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże w połowie szklanki ciepłej wody, dodać cukier i odstawić na 5 minut. Wymieszać mąkę z solą i dodać drożdże. Wlać resztę wody i oliwę. Ciasto zagnieść, przykryć i odstawić na 20 minut, aby wyrosło. Posmarować przecierem pomidorowym. Na wierzch położyć pokrojoną w kostkę ugotowaną pierś z indyka, cebulę oraz plasterki pomidora. Na koniec dodać kawałki mozzarelli. Posypać bazylią i oregano. Piec w temperaturze 220 stopni, przez 15 minut. Podawać z sosem: jogurtem naturalnym wymieszanym z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
źródło: AKPA
Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?