Dzień Pizzy 2022. Przepis na pizzę bez drożdży, szybką i niskokaloryczną

Redakcja Polska Press
Redakcja Polska Press
Pizza w roli głównej, 9 lutego ma swoje święto. Przesuwaj zdjęcia w galerii strzałkami lub gestem
Pizza w roli głównej, 9 lutego ma swoje święto. Przesuwaj zdjęcia w galerii strzałkami lub gestem Kajko Justyna / AKPA
Udostępnij:
Środa, 9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy. A jest co celebrować! Z tej smacznej okazji mamy dla Was trzy sprawdzone przepisy na pizzę - bez drożdży, niskokaloryczną i małą, którą zrobicie szybko. Smacznego.

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Uważa się, że jej ojczyzną jest Neapol. Tam też w XVIII w. powstały pierwsze pizzerie, a kilka lat temu muzeum poświęcone smacznemu wypiekowi. Włosi jednak celebrują Dzień Pizzy 17 stycznia. Z kolei Amerykanie czy Polacy - 9 lutego.

Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane były już w starożytności, np. w ówczesnym Rzymie jadano focaccie przyprawiane ziołami i serem. Samo słowo „piza” (pisane przez jedno „z”) pojawiło się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku.

Dziś najpopularniejszym rodzajem wypieku jest margherita (jedna z wersji pizzy neapolitańskiej). Jej nazwa pochodzi od imienia królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej, która wraz z mężem odwiedziła Neapol w 1889 r. Wieść niesie, że jeden z kucharzy przygotował dla niej specjalne danie - pizzę, składającą się z ciasta i składników w narodowych barwach Włoch: pomidorów (czerwień), mozzarelli (biel) i bazylii (zieleń). Tak powstała margherita, która z czasem zyskała sławę na całym świecie.

Klasyczna pizza jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników takich jak:

  • mąka,
  • woda,
  • drożdże,
  • cukier,
  • sól,
  • oliwa
  • ulubione dodatki.

Ile pizza ma kalorii?

Według U.S. Department of Agriculture (USDA) 100 g 36-centymetrowej pizzy na średnim cieście to ok. 266 kcal.

Zobaczcie trzy przepisy na pizzę!

Szybka pizza mini

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 2 opakowania sera mozzarella
  • pomidorki cherry
  • 50 g szynki parmeńskiej
  • rukola
  • bazylia
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wyciąć niewielkie, okrągłe kawałki, posmarować pastą. Brzegi delikatnie zagiąć, ułożyć plastry mozzarelli i szynki. Dodać przekrojone na pół pomidorki cherry. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Piec około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na wierzchu rukolę. Pizzę podawać polaną oliwą.

Pizza bez drożdży

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • oliwki
  • 100 g żółtego sera
  • 1 mozzarella
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka oregano

Przygotowanie:

Mąkę, wodę, odrobinę oleju i proszek do pieczenia dokładnie zagnieść (w razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki), uformować kulkę i cienko rozwałkować. Pastę pomidorową rozsmarować na cieście, a następnie dodać cebulę, pokrojoną w paski paprykę, mozzarellę i oliwki. Posypać serem startym na drobnych oczkach oraz oregano. Piec w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika udekorować pizzę bazylią.

Niskokaloryczna pizza

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano

Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże w połowie szklanki ciepłej wody, dodać cukier i odstawić na 5 minut. Wymieszać mąkę z solą i dodać drożdże. Wlać resztę wody i oliwę. Ciasto zagnieść, przykryć i odstawić na 20 minut, aby wyrosło. Posmarować przecierem pomidorowym. Na wierzch położyć pokrojoną w kostkę ugotowaną pierś z indyka, cebulę oraz plasterki pomidora. Na koniec dodać kawałki mozzarelli. Posypać bazylią i oregano. Piec w temperaturze 220 stopni, przez 15 minut. Podawać z sosem: jogurtem naturalnym wymieszanym z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

źródło: AKPA

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tomek
Dzień pizzy to zdecydowanie moje ulubione święto :D Spróbuję sobie ten przepis :) Do tego zimna perełką i można świętować.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie