Dżem z renklod to wyśmienity dodatek do chleba, gofrów i naleśników. Zimą będzie się nim zajadać cała rodzina. Wypróbuj prosty przepis

Karolina Głogowska
Dżem z renklod to pyszny dodatek na śniadanie
Dżem z renklod to pyszny dodatek na śniadanie 123rf/karepastock/zdjęcie ilustracyjne
Słodki i gęsty dżem z renklod to wyśmienity dodatek do chleba, gofrów i naleśników. Zrobisz go w kilka chwil, a zimą będzie się nim zajadać cała rodzina. Jest bardzo aromatyczny i smakuje latem. Wypróbuj przepis w dwóch wersjach – tradycyjnej oraz zdrowszej, bez cukru.

W skrócie:

Renkloda, a dokładnie Renkloda Ulena to odmiana śliwy domowej, bardzo popularnej we Francji i Niemczech, ale również w Polsce. Owoce są dość duże, okrągłe i mają zielono-żółty kolor, a te bardzo dojrzałe stają się żółte. Mimo zielonkawego odcienia, który kojarzy nam się z niedojrzałymi owocami, renklody są bardzo słodkie i aromatyczne. Doskonale smakują na surowo, ale robi się z nich również pyszne przetwory. W niektórych regionach Niemiec uchodzą one za prawdziwe rarytasy. Warto zrobić wyśmienity i niezwykle prosty dżem z renklod. Polecam dwa przepisy – tradycyjny, z cukrem oraz bez cukru. Dżem z renklod bez cukru jest zdrowym przysmakiem, który śmiało mogą jeść osoby na diecie lub chorujące na cukrzycę.

Dżem z renklod – tradycyjny przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 6 małych słoiczków

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg renklod,

  • szklanka cukru,

  • 1 cytryna.

Jak zrobić dżem z renklody?

  1. Śliwki umyłam, przekroiłam i wyjęłam z nich pestki.

  2. Owoce pokroiłam na mniejsze kawałki i przełożyłam do garnka z grubym dnem. Zasypałam owoce cukrem i odstawiłam na pół godziny.

  3. Po tym czasie dodałam otartą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.

  4. Smażyłam renklody na małym ogniu, aż powstał gęsty dżem.

  5. Przełożyłam dżem z renklod do słoików. Umieściłam słoiki w dużym garnku, zalałam do połowy wodą i gotowałam ok. 10 minut.

  6. Wyjęłam słoiki, wytarłam i odwróciłam je do góry dnem do czasu, aż ostygły.

  7. Następnie schowałam je do spiżarni.

Dżem z renklod bez cukru – przepis na zdrowy dżem bez cukru

Składniki:

  • 1 kg renklod,

  • 5 łyżek syropu z agawy.

Jak zrobić dżem z renklod bez dodatku cukru?

  1. Owoce umyłam, pozbawiłam pestek i pokroiłam.

  2. Pokrojone śliwki umieściłam w garnku, dodałam syrop z agawy i gotowałam całość ok. 10 minut.

  3. Gotowy dżem przelałam do słoików i pasteryzowałam, jak w przepisie powyżej.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni