W skrócie:
Renkloda, a dokładnie Renkloda Ulena to odmiana śliwy domowej, bardzo popularnej we Francji i Niemczech, ale również w Polsce. Owoce są dość duże, okrągłe i mają zielono-żółty kolor, a te bardzo dojrzałe stają się żółte. Mimo zielonkawego odcienia, który kojarzy nam się z niedojrzałymi owocami, renklody są bardzo słodkie i aromatyczne. Doskonale smakują na surowo, ale robi się z nich również pyszne przetwory. W niektórych regionach Niemiec uchodzą one za prawdziwe rarytasy. Warto zrobić wyśmienity i niezwykle prosty dżem z renklod. Polecam dwa przepisy – tradycyjny, z cukrem oraz bez cukru. Dżem z renklod bez cukru jest zdrowym przysmakiem, który śmiało mogą jeść osoby na diecie lub chorujące na cukrzycę.
Dżem z renklod – tradycyjny przepis
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 6 małych słoiczków
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 kg renklod,
szklanka cukru,
1 cytryna.
Jak zrobić dżem z renklody?
Śliwki umyłam, przekroiłam i wyjęłam z nich pestki.
Owoce pokroiłam na mniejsze kawałki i przełożyłam do garnka z grubym dnem. Zasypałam owoce cukrem i odstawiłam na pół godziny.
Po tym czasie dodałam otartą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.
Smażyłam renklody na małym ogniu, aż powstał gęsty dżem.
Przełożyłam dżem z renklod do słoików. Umieściłam słoiki w dużym garnku, zalałam do połowy wodą i gotowałam ok. 10 minut.
Wyjęłam słoiki, wytarłam i odwróciłam je do góry dnem do czasu, aż ostygły.
Następnie schowałam je do spiżarni.
Dżem z renklod bez cukru – przepis na zdrowy dżem bez cukru
Składniki:
1 kg renklod,
5 łyżek syropu z agawy.
Jak zrobić dżem z renklod bez dodatku cukru?
Owoce umyłam, pozbawiłam pestek i pokroiłam.
Pokrojone śliwki umieściłam w garnku, dodałam syrop z agawy i gotowałam całość ok. 10 minut.
Gotowy dżem przelałam do słoików i pasteryzowałam, jak w przepisie powyżej.
Kulinaria
