Drożdżowe paszteciki z mięsem z rosołu. Smakują wyśmienicie i znikają z talerza w mgnieniu oka. Polecamy sprawdzony przepis zero waste

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe paszteciki z mięsem to pomysł na pyszną, ciepłą przekąskę. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Drożdżowe paszteciki z mięsem to pomysł na pyszną, ciepłą przekąskę. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne drożdżowe paszteciki. To idealny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia i zaoszczędzisz pieniądze. Paszteciki są delikatne, odpowiednio kruche i wyraziste w smaku. Z pewnością zachwycisz nimi swoich gości. Przekonaj się i wypróbuj przepis w stylu zero waste.

Na skróty

Paszteciki z mięsem i kuchnia zero waste

Styl gotowania zero waste polega na niemarnowaniu jedzenia i maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników. Dzięki ograniczeniu wyrzucania żywności nie tylko zadbamy o środowisko, ale również znacznie oszczędzimy. Warto zacząć od dokładnego planowania zakupów, a następnie wybrać takie przepisy kulinarne, które pomogą nam zmniejszyć ilość kulinarnych odpadów. Jeśli zostało ci mięso z rosołu i nie wiesz, co z nim zrobić, podpowiadam — paszteciki! Są wyśmienite.

Przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem z rosołu

czas przygotowania: ok. 2 godziny
duża porcja, ok. 40 pasztecików
poziom trudności: średni

Składniki:
farsz:

  • ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu, najlepiej z udźca z indyka,
  • 2 małe ugotowane marchewki,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz do smaku.

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 5 dkg drożdży,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • majeranek lub czosnek niedźwiedzi do posypania.

Jak zrobić paszteciki krok po kroku?

  1. Przygotuj farsz: mięso obierz z kości i przepuść razem z marchewką przez maszynkę na średnich oczkach. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj mięso i mieszając, podsmaż jeszcze ok. 2 min. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 min, by podrosło.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż dłuższego boku.
  4. Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź mięsny farsz i zwiń jak roladę. Odstaw chwilę, by znów podrosło.
  5. Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki.
  6. Przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu czosnkiem niedźwiedzim lub majerankiem.
  7. Piecz ok. 30 min w 180 stopniach. Gotowe!

Paszteciki podawaj jeszcze ciepłe, np. z czerwonym barszczem. Smacznego!

Czytaj także: Krokiety z mięsem. Przepis zero waste. Oszczędzasz i smakujesz. Wypróbuj pomysł na błyskawiczny obiad

Drożdżowe paszteciki z mięsem to pomysł na pyszną, ciepłą przekąskę. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Drożdżowe paszteciki z mięsem z rosołu. Smakują wyśmienicie ...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marta
Wyglądają pysznie. Podobne robię zawsze, gdy znajomi wpadają na imprezkę z zimną perłą. Uwielbiają się nimi zajadać, a jako przekąska do piwka smakują idealnie.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni