Na skróty
Paszteciki z mięsem i kuchnia zero waste
Styl gotowania zero waste polega na niemarnowaniu jedzenia i maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników. Dzięki ograniczeniu wyrzucania żywności nie tylko zadbamy o środowisko, ale również znacznie oszczędzimy. Warto zacząć od dokładnego planowania zakupów, a następnie wybrać takie przepisy kulinarne, które pomogą nam zmniejszyć ilość kulinarnych odpadów. Jeśli zostało ci mięso z rosołu i nie wiesz, co z nim zrobić, podpowiadam — paszteciki! Są wyśmienite.
Zobacz w galerii, jak zrobić paszteciki z mięsa z rosołu.
Przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem z rosołu
czas przygotowania: ok. 2 godziny
duża porcja, ok. 40 pasztecików
poziom trudności: średni
Składniki:
farsz:
- ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu, najlepiej z udźca z indyka,
- 2 małe ugotowane marchewki,
- 1 cebula,
- sól, pieprz do smaku.
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g margaryny lub masła,
- 2 całe jajka,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru,
- 5 dkg drożdży,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- majeranek lub czosnek niedźwiedzi do posypania.
Jak zrobić paszteciki krok po kroku?
- Przygotuj farsz: mięso obierz z kości i przepuść razem z marchewką przez maszynkę na średnich oczkach. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj mięso i mieszając, podsmaż jeszcze ok. 2 min. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 min, by podrosło.
- Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż dłuższego boku.
- Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź mięsny farsz i zwiń jak roladę. Odstaw chwilę, by znów podrosło.
- Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki.
- Przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu czosnkiem niedźwiedzim lub majerankiem.
- Piecz ok. 30 min w 180 stopniach. Gotowe!
Paszteciki podawaj jeszcze ciepłe, np. z czerwonym barszczem. Smacznego!
Czytaj także: Krokiety z mięsem. Przepis zero waste. Oszczędzasz i smakujesz. Wypróbuj pomysł na błyskawiczny obiad
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
- Nie wyrzucaj obierek z warzyw i skórek z owoców! Zobacz, jak je wykorzystać
- Bulion warzywny. Zobacz najlepszy przepis na zdrowy i aromatyczny bulion
- Zero waste w kuchni, czyli jak nie marnować jedzenia. Ekspert podpowiada
- Jagna Niedzielska poleca przepisy na potrawy zero waste. Wegepasztet i rollsy to hit!
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?