Włoski makaron z warzywami w wersji budżetowej. Nikt się nie zorientuje, że to tania potrawa. Przepis prosto z włoskiej restauracji

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Doskonały włoski makaron, który można podać w wersji wykwintnej lub budżetowej. Nikt nie zorientuje się, że to kryzysowa potrawa, ponieważ wygląda i smakuje jak we włoskim bistro. Znika z talerzy tak samo szybko, jak powstaje.

W skrócie

Nazywam ten włoski makaron kryzysowym, ponieważ przygotowuję go zawsze, gdy naprawdę nie mam żadnego pomysłu na szybki, prosty i niedrogi obiad. Jest bardzo łatwy do przygotowania, można go zrobić z tanich składników, ale najlepsze jest to, że wygląda i smakuje jak we włoskiej restauracji. I tak naprawdę jest to makaron z włoskiej restauracji, bo przepis zdradził mi kiedyś pewien szef kuchni. Cały sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu składników, który opisuję poniżej. Oczywiście zwykle dodaję do penne znacznie więcej parmezanu niż prawdziwy Włoch, ale na szczęście nie ma przepisów, które tego zabraniają.
Kolejną zaletą tego przepisu jest to, że można go przygotować w dwóch wersjach. Pierwsza jest budżetowa: pomijam bakłażana, a zamiast parmezanu daję inny twardy ser. Z kolei w wersji wykwintnej, z płatkami parmezanu i udekorowany bazylią, będzie doskonałym daniem na randkę we dwoje.

Kryzysowy włoski makaron na szybki obiad

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • ulubiony makaron (u mnie penne),
  • 2 marchewki,
  • pół niedużej cukinii,
  • pół niedużego bakłażana,
  • mała czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan (w wersji kryzysowej inny, twardy ser),
  • pęczek pietruszki,
  • łyżeczka oliwy,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować prosty, włoski makaron z warzywami?

  1. Marchewkę obrałam, z kolei cukinię i bakłażana zostawiłam bez obierania.
  2. Wszystkie warzywa pokroiłam w drobne słupki – to ważne, aby odpowiednio się podsmażyły.
  3. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy i wrzuciłam słupki warzyw. Smażyłam, aż bakłażan i cukinia się zarumieniły. W połowie smażenia dodałam poszatkowany czosnek. Nie może być dodany wcześniej, ponieważ zrobi się gorzki.
  4. W międzyczasie ugotowałam makaron al dente.
  5. Odcedziłam makaron (nie wolno go płukać!) i dodałam do warzyw. Całość wymieszałam.
  6. Penne ułożyłam na talerzach, posypałam płatkami parmezanu i pietruszką.

Może cię także zainteresować:

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.