Domowe soki owocowo-warzywne. Zobacz, 5 przepisów na bomby witaminowe na Światowy Dzień Soku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jednym z napojów, które są tanie w przygotowaniu i smaczne, jest sok z marchwi. Z powodzeniem można łączyć marchewkę z innymi warzywami i owocami tworząc pożywną przekąskę. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przykłady zdrowych soków.
Jednym z napojów, które są tanie w przygotowaniu i smaczne, jest sok z marchwi. Z powodzeniem można łączyć marchewkę z innymi warzywami i owocami tworząc pożywną przekąskę. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przykłady zdrowych soków. 123rf.com/ehaurylik
Kalendarz świąt nietypowych wskazuje, że 30 maja przypada Światowy Dzień Soku. Warto uczcić go szklanką domowego soku. Miłośnicy zdrowych i prostych przepisów z pewnością mają swoje ulubione połączenia smakowe soków. Dzięki wypiciu szklanki soku warzywno-owocowego w łatwy sposób można dostarczyć organizmowi składników odżywczych. Zebraliśmy proste przepisy na bomby witaminowe, które dodadzą energii, poprawią wygląd skóry oraz wzmocnią odporność.

W skrócie

Jeżeli w waszym domu wyciskarka do soków stała do tej pory w kącie, to czas ją odkurzyć. Jednak jeśli lubicie świeżo wyciskane soki z cytrusów, to można użyć prostej ręcznej wyciskarki. Warto wiedzieć, że sok pomarańczowy, sok z cytryn, mandarynek, grejpfruta są znakomitym źródłem witaminy C i K. Poza sokami warto też sięgać po koktajle, które mają więcej błonnika, bo zjadamy najczęściej zmiksowane owoce i warzywa w całości. Świeże soki mają przewagę nad tymi ze sklepu pod względem utrzymywania się witaminy C, która z czasem się „rozpada”.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć owoce i warzywa na soki

Nie tylko marchewka i jabłko

Warto pamiętać, że polskie owoce i warzywa nie kończą się na marchewce i jabłku. Sok warzywny można przygotować między innymi z selera naciowego, korzenia pietruszki, a nawet z dyni. Sok z dyni będzie znakomicie współgrał ze smakiem gałki muszkatołowej. Taki witaminowy shot to okazja do szybkiego dostarczenia zalecanej dziennej porcji warzyw i minerałów.

Sok z buraka

Warto pamiętać o dostosowaniu spożycia owoców i warzyw do sezonu. Jesienią i zimą świetnie wpływa na organizm picie soku z buraka. Można go łączyć z jabłkiem lub gruszką, a wśród przypraw np.: z rozgrzewającym imbirem.

Sok z buraka, jabłka i gruszki
Dla 2-3 osób
Składniki:

  • 1 burak
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru

Przygotowanie:

  1. Do wyciskarki na owoce należy włożyć kolejno obranego i pokrojonego buraka.
  2. Następnie należy dodać pokrojone w kostkę jabłko.
  3. Na koniec pokrojoną gruszkę z imbirem.
  4. Sok z buraka jest gotowy do spożycia.

Sok z jabłka i marchewki – przepis na zdrowie

Smakosze soków często sięgają po prosty w przygotowaniu sok z marchewki i jabłka. Marchewka poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci dzięki zawartości witaminy z grupy B i karotenu. Dzięki regularnemu piciu soków z dodatkiem marchewki skóra nabierze delikatnego, pomarańczowego koloru.

Sok jabłkowo-marchewkowy
Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 marchewka

Przygotowanie:

  1. Do wyciskarki należy włożyć kolejno jabłko i marchewkę.
  2. Gotowy sok można doprawić według upodobania miodem, cynamonem lub imbirem.

Jak zrobić sok z malin?

W lipcu najczęściej szukamy przepisów na wykorzystanie malin. Jednym z najprostszych sposobów na zrobienie malin na zimę, jest sok. Taki sok będzie świetnie smakować do zimowej herbaty, do owsianki, kaszki manny na mleku lub do budyniu.

Sok z malin
Składniki:

  • 1 kg malin
  • 300 g cukru białego

Przygotowanie:

  1. W dużym słoiku należy zasypać maliny cukrem i odstawić na 2-3 dni, aż puszczą sok.
  2. Następnie należy je podgrzać w dużym garnku i po zagotowaniu odcedzić na sitku.
  3. Powstały sok należy przelać do wyparzonych słoików.
  4. Można je pasteryzować, aby przetrwały na zimę.

Sok z pigwy – przepis na zdrowy napój

Późnym latem i wczesną jesienią drzewa uginają się od pękatych owoców pigwy. Właśnie wtedy można zastanawiać się jak zrobić sok z pigwy. Ciekawostką jest, że sok z pigwy zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Sok z pigwy można przygotować w podobny sposób jak sok z malin. Wystarczy tylko drobno pokroić umyte i obrane owoce.

Sok z pigwy
Składniki:

  • 1 kg pigwy
  • 600 g cukru białego kryształu

Przygotowanie:

  1. Pigwę należy umyć i drobno pokroić.
  2. Pokrojone owoce należy umieścić w wysokim słoiku i zasypać cukrem.
  3. Na wierzchu należy zawiązać gazę lub ściereczkę tetrową. Można ją przytrzymać sznurkiem lub gumką recepturką.
  4. Owoce w słoiku powinny być dokładnie przykryte cukrem. W tym celu można delikatnie potrząsać naczyniem.
  5. Po około 3-5 dniach pigwa puści sok.
  6. Gotowy sok należy przelać do butelek lub słoików.
Jednym z napojów, które są tanie w przygotowaniu i smaczne, jest sok z marchwi. Z powodzeniem można łączyć marchewkę z innymi warzywami i owocami tworząc pożywną przekąskę. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przykłady zdrowych soków.

Domowe soki owocowo-warzywne. Zobacz, 5 przepisów na bomby w...

Pij soki na zdrowie

kup najtaniej

Botti

BOTTI SANDIA GS-323

191,90 zł

kup najtaniej

Sencor

Sencor SJE 741SS

169,00 zł

kup najtaniej

Cecotec

CECOTEC EXTREME TITANIUM 19000 4080 BIAŁY

170,00 zł

kup najtaniej

Braun

BRAUN SJ 3100WH

299,00 zł

kup najtaniej

Russell Hobbs

Russell Hobbs Desire 24740-56

276,62 zł

kup najtaniej

Severin

Severin ES 3570 inox XL

219,99 zł

kup najtaniej

Optimum

Optimum Rk-0012

48,99 zł

kup najtaniej

Gotze&Jensen

GÖTZE & JENSEN JM701X Inox

399,99 zł

kup najtaniej

ceneo

HAGSEN MJ500 Biały

399,99 zł

kup najtaniej

Philips

PHILIPS HR1922/21

1 149,00 zł

kup najtaniej

Concept

Concept LO7026

349,00 zł

kup najtaniej

Philco

Philco PHJE 5010

345,00 zł

kup najtaniej

Ariete

Ariete 177/1

599,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie