Domowe lody z mascarpone i śmietanki. Dodaję do nich truskawki albo inne owoce. Wystarczy zmieszać i zamrozić kilka składników

Karolina Głogowska
Serek mascarpone idealnie nadaje się do przygotowania domowych lodów.
Serek mascarpone idealnie nadaje się do przygotowania domowych lodów. 123rf/titovstudio/zdjęcie ilustracyjne
Kremowe, bogate w smaku lody z mascarpone i owocami to pomysł na pyszny domowy deser. W sam raz na coraz cieplejsze dni. Przygotujesz je w kilka chwil z zaledwie kilku składników. Do zmrożenia lodów wystarczy pięć godzin, więc jeśli zrobisz deser rano, to możesz podać go od razu po obiedzie. Sprawdź mój przepis na pyszne, domowe lody z mascarpone i śmietanki.

W skrócie

Wiosną i latem chętnie sięgamy po przepisy na domowe lody. Nic dziwnego, bo żeby je zrobić, nie potrzebujemy żadnych skomplikowanych narzędzi ani trudno dostępnych składników. Niektóre z nich idealnie nadają się do zamrażania i przygotowania lodów. Takim składnikiem jest np. serek mascarpone. Wystarczy połączyć go ze śmietanką, posłodzić i dodać ewentualnie odrobinę wanilii.

Lody z mascarpone wychodzą cudownie kremowe, gęste i bogate w smaku. Możesz też do nich dodać ulubione owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, porzeczki czy wiśnie. Jeśli chcesz, udekoruj owocami lody z mascarpone albo pokrój owoce wcześniej, dodaj do masy i zamroź razem z lodami. W ten sposób możesz przygotować np. lody truskawkowe z mascarpone. Obie wersje są pyszne. Masę lodową możesz umieścić w małych pojemnikach na lody lub jednym dużym pudełku. Wszystko zależy od twoich preferencji oraz oczywiście rozmiaru zamrażarki.

Domowe lody z mascarpone i owocami - przepis na wyśmienity deser

Czas przygotowania: 15 minut + mrożenie
Porcja: ok. 400 g lodów
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g mascarpone,
  • 150 g śmietanki,
  • 1 łyżka cukru lub 3 łyżki syropu klonowego,
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • szklanka ulubionych owoców (np. truskawek).

Jak zrobić domowe lody z mascarpone i śmietanki?

  1. Do naczynia miksera włożyłam mascarpone, wlałam śmietankę i zmiksowałam na wolnych obrotach.
  2. Dodałam cukier, wanilię i miksowałam do uzyskania gładkiej masy.
  3. Truskawki pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do masy lodowej.
  4. Całość przelałam do pojemników na lody.
  5. Włożyłam lody na całą noc do zamrażarki.
  6. Jeśli chcesz, żeby lody były idealne do nakładania, wyjmij je z zamrażarki po ok. 5 godzinach. Po tym czasie trzeba będzie poczekać, aż trochę się roztopią, żeby je nałożyć.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni