Sernik na zimno z mascarpone i owocami. Zachwyca wyglądem i obłędnie smakuje. Sprawdź prosty przepis na sernik na zimno z galaretki

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sernik na zimno z galaretki i mascarpone to idealne ciasto na spotkania w plenerze
Sernik na zimno z galaretki i mascarpone to idealne ciasto na spotkania w plenerze 123rf/shpargala/zdjęcie ilustracyjne
Sernik na zimno z mascarpone i owocami to idealne ciasto na spotkania w plenerze. Możesz je przygotować na majówkę, grilla, Boże Ciało czy rodzinną uroczystość w ogrodzie lub na działce. Sernik na zimno z mascarpone jest bardzo prosty do zrobienia, obłędnie smakuje i zachwyca wyglądem.

W skrócie

Piękna pogoda i wysokie temperatury sprzyjają spotkaniom w plenerze. Wiele osób urządza imprezy, takie jak chrzciny czy komunia w ogrodzie, na działce lub nawet na dużym tarasie. Wielu z nas w tym czasie oddaje się także grillowaniu ze znajomymi. Czas umilą nam z pewnością szybkie ciasta bez pieczenia, takie jak sernik na zimno z mascarpone i galaretką. Można go przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce, a następnego dnia tylko udekorować sezonowymi owocami. Na pewno będzie pięknie wyglądał na stole, a jego smak jest po prostu boski. Sernik na zimno z mascarpone z mojego przepisu robi się zaledwie z sześciu składników. Jest naprawdę bardzo prosty do przygotowania. Żeby masa serowa stężała, wystarczy dodać do niej przezroczystą galaretkę, np. o smaku winogron. Jeśli przygotowujesz spotkanie w plenerze, wypróbuj nasz przepis na prosty sernik z galaretki i mascarpone.

Sernik na zimno z mascarpone – przepis na sernik z galaretką

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Porcja: tortownica o średnicy 30 cm
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g mascarpone,
  • 500 g sera z wiaderka,
  • opakowanie galaretki winogronowej,
  • 200 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • ulubione owoce na wierzch (np. truskawki, maliny, borówki).

Jak zrobić sernik na zimno z mascarpone i owocami?

  1. W rondelku roztopiłam masło.
  2. Herbatniki zblendowałam na piasek, dolałam do nich masło i wymieszałam. Przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem i lekko ugniotłam.
  3. W rondelku zagrzałam 200 ml wody i rozpuściłam galaretkę (to o połowę mniej wody niż w przepisie na opakowaniu, ale tak ma być). Zostawiłam do ostygnięcia.
  4. Ser z wiaderka i mascarpone umieściłam w jednej misce i krótko zmiksowałam.
  5. Do masy serowej dodałam przestudzoną galaretkę i dokładnie wymieszałam.
  6. Masę serową wlałam do tortownicy i wygładziłam. Całość wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
  7. Kiedy sernik stężał, ułożyłam na nim owoce.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni