W skrócie:
Serek wiejski to świetny wybór jeżeli chcesz zrobić prosty deser proteinowy. Pamiętaj, że serek wiejski w składzie ma sól, więc będzie ona równoważyć słodki smak. Do masy lodowej możesz dodać kawałki pokrojonych owoców lub posiekaną czekoladę. Jednak ja polecam podawać je do dekoracji, aby same lody waniliowe były bazą. Idealny deser na gorące dni.

Lody z serka wiejskiego – przepis na zdrowe lody
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut + 6 godzin mrożenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
600 g serka wiejskiego,
1-2 łyżeczki miodu,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatki wedle uznania:
10 g masła orzechowego,
20 g posiekanej czekolady,
garść truskawek, malin, jagód, borówek do dekoracji.
Jak zrobić lody z serka wiejskiego?
Sposób przygotowania:
Na początku serek wiejski, miód i ekstrakt waniliowy włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Wypróbuj czy są wystarczająco słodkie i ewentualnie dopraw łyżeczką miodu.
Jeszcze raz zmiksuj na gładką masę i przełóż do pojemnika do mrożenia żywności.
Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin. Aby na powierzchni lodów nie tworzyły się kryształki lodu, co godzinę zmiksuj je w blenderze lub wymieszaj, zeskrobując kryształki łyżką.
Po tym czasie odstaw do odtajania na 5 minut i nabieraj łyżką do lodów.
Gałki lodów z serka wiejskiego możesz umieścić w pucharkach lub miseczkach.
Przed podaniem lody udekoruj płynnym masłem orzechowym, posiekaną czekoladą i sezonowymi owocami.
Dodatki do lodów białkowych
Prosty przepis na lody z serka wiejskiego możesz dostosowywać według własnych upodobań. Dzięki temu ten deser za każdym razem może smakować inaczej. Szczególnie polecam mieszać je z owocami jagodowymi lub wiśniami z kompotu. Lody z serka wiejskiego znakomicie smakują posypane uprażonymi płatkami migdałowymi, posiekanymi pistacjami lub orzechami laskowymi.
Niech ten prosty przepis na lody z serka wiejskiego zainspiruje cię do zrobienia zdrowego, domowego deseru dla całej rodziny.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!