Najprostsze ciasto jogurtowe z malinami. Zrobisz je w 10 minut, reszta to pieczenie. Idealne na piknik, uroczystości w szkole i przedszkolu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ciasto jogurtowe z malinami to wypiek, z którym poradzi sobie nawet dziecko
Ciasto jogurtowe z malinami to wypiek, z którym poradzi sobie nawet dziecko 123rf/dolphytv/zdjęcie ilustracyjne
To proste ciasto jogurtowe z malinami zrobisz w 10 minut. Nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy wymieszać rózgą, a potem wstawić do piekarnika. Ciasto jogurtowe z malinami z tego przepisu zawsze wychodzi delikatne, wilgotne i przepyszne. Idealne ciasto do kawy, na piknik, uroczystości szkolne i rodzinne.

W skrócie:

Dziś mam dla ciebie przepis na najprostsze na świecie ciasto jogurtowe z malinami, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Nie żartuję. Moje dziecko robi to ciasto w 10 minut, a resztę zajmuje już tylko pieczenie. To idealny wypiek nie tylko na różne uroczystości szkolne, przedszkolne czy pikniki. Nadaje się świetnie do przenoszenia, bo jest zwarte i nie rozpadnie się. Przede wszystkim jest jednak przepyszne, delikatne, wilgotne i smakuje wybornie. Delikatnie ciasto jogurtowe doskonale komponuje się z malinami. Wszyscy, których nim poczęstujesz, z pewnością będą zachwyceni. Co ważne, do zrobienia tego ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Lepiej go nie miksować i nie ubijać za długo, bo to nie służy jogurtowi. Wszystkie składniki należy po prostu podzielić na mokre i suche, potem połączyć i wymieszać rózgą kuchenną.

Ciasto jogurtowe z malinami – najprostszy przepis

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 40 minut

Porcja: średnia blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 300 g malin,

  • 200 g jogurtu naturalnego,

  • 200 g mąki,

  • szklanka cukru,

  • 3 jajka,

  • łyżka cukru wanilinowego,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • pół szklanki oleju roślinnego,

  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić najprostsze ciasto jogurtowe z malinami?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni. Przepłukałam i osuszyłam maliny.

  2. W dużej misce przesiałam mąkę, dodałam cukier zwykły, wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszałam.

  3. W osobnej misce wymieszałam rózgą jogurt, jaja i olej.

  4. Mokre składniki dodałam do suchych i dokładnie wymieszałam rózgą.

  5. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam na nią ciasto i wyłożyłam równo maliny.

  6. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 40 minut. Sprawdzałam patyczkiem, czy jest suche w środku.

  7. Po upieczeniu, wystawiłam ciasto do ostygnięcia, a na koniec posypałam cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni