Wyśmienite ciasto bananowiec. Idealne na rodzinne spotkania i uroczystości. Przepis na wilgotne ciasto z kremem, galaretką i bananami

Karolina Głogowska
Bananowiec to pyszne ciasto z kremem, galaretką i bananami
Bananowiec to pyszne ciasto z kremem, galaretką i bananami 123rf/rawlik/zdjęcie ilustracyjne
Czekoladowy biszkopt, słodki krem śmietankowy, galaretka i banany to przepis na pyszne i wilgotne ciasto bananowiec. Smakuje wyjątkowo i jest doskonały na różne okazje: urodziny, imieniny, rodzinne spotkanie czy imprezę ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj najlepszy przepis na bananowiec i upiecz to wyśmienite ciasto.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na wyjątkowe ciasto bananowiec. To wypiek, który składa się z czekoladowego biszkoptu, kremu śmietankowego i galaretki. Obowiązkowym dodatkiem są oczywiście banany. Choć ciasto składa się z kilku warstw, całość nie jest trudna do zrobienia. Z pewnością poradzisz sobie z tym deserem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. Efekt z nawiązką wynagrodzi twoją pracę, bo ciasto smakuje wprost wybornie.

Najlepiej, jeśli biszkopt upieczesz dzień wcześniej, bo zdecydowanie łatwiej się go kroi, jeśli sobie odpocznie. Przy ubijaniu śmietanki na krem pamiętaj, żeby nie robić tego za długo. Śmietanka powinna być puszysta i lekka. Zbyt długie ubijanie sprawi, że zacznie się rozwarstwiać.

Bananowiec – pyszne ciasto z galaretką

Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie 45 minut + chłodzenie ciasta

Porcja: średnia tortownica

Poziom trudności: średni

Składniki:

Na biszkopt:

  • szklanka mąki pszennej tortowej,

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej,

  • pół szklanki cukru,

  • 2 łyżki kakao,

  • posłodzona herbata do nasączenia.

Na krem śmietankowy:

  • 1 galaretka cytrynowa lub bananowa,

  • szklanka schłodzonej śmietanki 36%,

  • szklanka gorącej wody,

  • 5 łyżek cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 1 galaretka bananowa lub winogronowa,

  • 4 banany.

Jak zrobić ciasto bananowiec?

  1. Nagrzej piekarnik do 165 stopni.

  2. Wymieszaj mąkę i kakao.

  3. W mikserze ubij żółtka z cukrem na gęstą, jasną masę. Osobno ubij pianę z białek i powoli dodaj do żółtek. Następnie stopniowo dodawaj mąkę z kakao. Wymieszaj szpatułką.

  4. Tortownicę wyłóż papierem, piecz biszkopt 45 minut. Wyjmij biszkopt do całkowitego ostudzenia, a potem podziel na dwa blaty. Każdy z nich nasącz ponczem.

  5. Przygotuj krem. W rondelku podgrzej szklankę wody, dodaj galaretkę i mieszaj aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.

  6. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Nie ubijaj za długo, bo się zwarzy. Dodaj tężejącą galaretkę.

  7. Weź jeden blat biszkoptu, ułóż na nim 2 pokrojone banany i rozsmaruj połowę kremu. Połóż drugi blat i ponownie wysmaruj kremem. Wstaw do lodówki aż krem stężeje.

  8. W rondelku zagotuj drugą galaretkę i zostaw aż zacznie tężeć.

  9. Wyjmij ciasto, połóż na wierzchu 2 pokrojone banany i zalej galaretkę. Ponownie wstaw do lodówki do stężenia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni