Nie tylko łasuchom usmaż naleśniki z bananem. Polej je czekoladą, a dzieci będą w siódmym niebie. Tak dobrych dawno nie jadłeś

Anna Daniluk
Domowe naleśniki z bananem i roztopioną czekoladą to wyborne połączenie smaków.
Domowe naleśniki z bananem i roztopioną czekoladą to wyborne połączenie smaków. Mariha kitchen/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i sycący podwieczorek? Rozpływające się w ustach naleśniki z bananem to klasyk, który nigdy nie zawodzi. Pyszne delikatne ciasto, dojrzały banan i placki o lekko chrupiących brzegach to sposób na idealny przysmak. Poznaj sprawdzony przepis na naleśniki z bananem dla całej rodziny.

W skrócie:

Naleśniki z bananem i czekoladą kojarzą się z dzieciństwem, domowym ciepłem i zapachem cynamonu unoszącym się w powietrzu. Użycie banana jako nadzienia nadaje mu kremowej konsystencji. To znakomity wybór na niespieszne weekendowe śniadanie, a także rozpustny posiłek w dzień powszedni. Co więcej, przygotowanie ich jest banalnie proste, więc poradzi sobie z nim każdy, nawet jeśli nie czuje się mistrzem kuchni.

Naleśniki z bananem – przepis na deser dla całej rodziny

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • 1 szklanka mleka,

  • 1/2 szklanki wody gazowanej,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,

  • szczypta soli,

  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła.

Nadzienie:

  • 2 dojrzałe banany,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • 100 g serka mascarpone lub jogurtu greckiego.

Dodatki:

  • ubita śmietana,

  • polewa czekoladowa.

Jak zrobić naleśniki z bananem?

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko, cukier waniliowy i sól.

  2. Wlej olej lub roztopione masło. Wszystkie składniki precyzyjnie wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 10 minut, aby składniki dobrze się połączyły.

  3. Rozgrzej patelnię i lekko natłuść ją olejem. Wylej cienką warstwę ciasta i smaż na średnim ogniu przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż naleśnik nabierze złotego koloru.

  4. Czynność powtarzaj do momentu usmażenia ostatniego naleśnika.

  5. Banany pokrój na plasterki i wymieszaj z cynamonem. Możesz je lekko podgrzać na patelni lub w mikrofali, aby były jeszcze bardziej kremowe i aromatyczne.

  6. Na każdym naleśniku rozsmaruj czekoladę, rozłóż banana i dorzuć mascarpone lub jogurt. Zwiń w rulon, w trójkąt lub złóż w kopertę.

  7. Gotowe naleśniki z bananem udekoruj bitą śmietaną i oblej polewą czekoladową.

Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia smacznego i niezapomnianego deseru. Pamiętaj, że jest to także przepis w stylu zero waste. Z powodzeniem użyjesz bananów o brązowej, a nawet czarnej skórce. Smacznego!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni