W skrócie:
Naleśniki z bananem i czekoladą kojarzą się z dzieciństwem, domowym ciepłem i zapachem cynamonu unoszącym się w powietrzu. Użycie banana jako nadzienia nadaje mu kremowej konsystencji. To znakomity wybór na niespieszne weekendowe śniadanie, a także rozpustny posiłek w dzień powszedni. Co więcej, przygotowanie ich jest banalnie proste, więc poradzi sobie z nim każdy, nawet jeśli nie czuje się mistrzem kuchni.
Naleśniki z bananem – przepis na deser dla całej rodziny
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki wody gazowanej,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
szczypta soli,
1 łyżka oleju lub roztopionego masła.
Nadzienie:
2 dojrzałe banany,
1 łyżeczka cynamonu,
100 g serka mascarpone lub jogurtu greckiego.
Dodatki:
ubita śmietana,
polewa czekoladowa.
Jak zrobić naleśniki z bananem?
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko, cukier waniliowy i sól.
Wlej olej lub roztopione masło. Wszystkie składniki precyzyjnie wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 10 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
Rozgrzej patelnię i lekko natłuść ją olejem. Wylej cienką warstwę ciasta i smaż na średnim ogniu przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż naleśnik nabierze złotego koloru.
Czynność powtarzaj do momentu usmażenia ostatniego naleśnika.
Banany pokrój na plasterki i wymieszaj z cynamonem. Możesz je lekko podgrzać na patelni lub w mikrofali, aby były jeszcze bardziej kremowe i aromatyczne.
Na każdym naleśniku rozsmaruj czekoladę, rozłóż banana i dorzuć mascarpone lub jogurt. Zwiń w rulon, w trójkąt lub złóż w kopertę.
Gotowe naleśniki z bananem udekoruj bitą śmietaną i oblej polewą czekoladową.
Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia smacznego i niezapomnianego deseru. Pamiętaj, że jest to także przepis w stylu zero waste. Z powodzeniem użyjesz bananów o brązowej, a nawet czarnej skórce. Smacznego!
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!