Delikatne eskalopki z kurczaka w sosie pieczarkowym. Zachwyć rodzinę niecodziennym obiadem. Pyszny sposób na pierś z kurczaka

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Eskalopki drobiowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnej, panierowanej piersi kurczaka
Eskalopki drobiowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnej, panierowanej piersi kurczaka Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Eskalopki drobiowe w pysznym sosie pieczarkowym zadowolą każdego łasucha. Przygotowane w ten sposób mięso jest delikatne i soczyste. Kremowy, pieczarkowy sos idealnie komponuje się z drobiem. Eskalopki to świetna alternatywa dla tradycyjnych filetów z kurczaka. Nasz przepis idealnie nadaje się na niedzielny obiad, kiedy chcemy zaskoczyć rodzinę niecodziennym daniem.

W skrócie

Eskalopki to cienkie plastry mięsa, zazwyczaj cielęcego lub drobiowego, podsmażone na patelni. Można je podawać w towarzystwie sosu, np. grzybowego, cytrynowego, czy koperkowego. Proponuję dziś eskalopki drobiowe w pysznym sosie pieczarkowym na bazie śmietany. Wystarczy nam do tego podwójna pierś z kurczaka. Należy ją przekroić wzdłuż na cienkie filety, które trzeba następnie lekko rozbić. Powstałe w ten sposób filety są raczej niewielkie, więc jedna eskalopka z kurczaka nie zaspokoiłaby dużego apetytu, dlatego podajemy ich zwykle kilka. Doskonale smakują z ziemniaczanym puree, ziemniakami z wody, ale również z ryżem. Można do nich podać prostą surówkę, np. z marchewki. Do eskalopek drobiowych w sosie pieczarkowym doskonale będzie pasować surówka z pora.

Eskalopki z kurczaka – przepis na pożywny obiad

Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka bulionu,
  • pół szklanki śmietanki 30%,
  • łyżka mąki,
  • po pół łyżeczki suszonej papryki słodkiej i wędzonej,
  • natka pietruszki,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym?

  1. Najpierw pokroiłam cebulę oraz pieczarki i podsmażyłam wszystko na oliwie.
  2. Każdą pierś z kurczaka przekroiłam na trzy mniejsze części. Mięso delikatnie rozbiłam, doprawiłam solą, pieprzem i oprószyłam mąką.
  3. Zdjęłam z patelni pieczarki z cebulką i wrzuciłam na nią mięso. Obsmażyłam przez minutę po każdej ze stron. Pod koniec dodałam posiekany czosnek.
  4. Gdy mięso było obsmażone, dodałam pieczarki z cebulką, wlałam bulion i śmietankę. Dusiłam całość 10 minut.
  5. Gotowe eskalopki posypałam posiekaną natką pietruszki. Podałam z puree ziemniaczanym i surówką z pora.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.