Koleżanka podała mi przepis na kotlety gyros. Domownicy zawsze proszą o dokładkę. Robię je w niecodzienny sposób

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Moja znajoma zawsze podaje na przyjęciach sałatkę gyros. Ostatnio zaskoczyła imprezowiczów kotletami gyros. Danie jest na tyle ciekawe, że korzysta niemal z tych samych składników, które znajdują się w sałatce. Co więcej, zmieniłam sposób przygotowania, piekąc je we frytkownicy beztłuszczowej. Poznaj sposób na pyszne kotlety gyros na obiad.

W skrócie

Kotlety gyros najczęściej robi się z kurczaka. Jednak warto skorzystać z indyka, który jest równie smaczny. Do marynowania kurczaka warto zrobić sos na bazie majonezu i mieszanki przyprawowej gyros. Tak przygotowane filety drobiowe z pewnością urozmaicą rodzinne obiady i możliwe, że odsunął na bok tradycyjne kotlety schabowe lub klasyczne kotlety mielone. Domowy kotlet gyros świetnie smakują upieczone w piekarniku. Jednak ja robię je we frytkownicy beztłuszczowej, która spełnia tę samą funkcję.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania kotletów gyros

widok z góry na upieczony kotlet gyros z sałatą na białym talerzu
Domowy kotlet gyros to wariacja na temat popularnej sałatki z kurczakiem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania kotletów gyros. Anna Daniluk

Kotlety gyros – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut + 1 godzina marynowania mięsa.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1-2 filety z kurczaka lub sznycle z indyka,
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros,
  • 1/4 papryki czerwonej,
  • 1/4 papryki żółtej,
  • 1/4 papryki zielonej,
  • 20 g sera żółtego,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu.

Do podania:

  • 20 g posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić kotlet gyros?

Sposób przygotowania:

  1. Filety lub sznycle rozbiłam i pokroiłam na połowę. W misce doprawiłam je przyprawą gyros i łyżką majonezu.
  2. Mięso dokładnie wymieszałam i wstawiłam na 1 godzinę do lodówki do marynowania.
  3. W tym czasie pokroiłam i wrzuciłam do talerza trzy rodzaje papryki, kukurydzę z puszki, pokroiłam drobno ser żółty i dodałam łyżkę majonezu i ketchupu.
  4. Ser żółty można zetrzeć także na tarce o grubych oczkach.
  5. Zamarynowane kotlety ułożyłam na kawałku papieru do pieczenia, na wierzchu położyłam mieszankę warzyw z serem i włożyłam do szuflady nagrzanej frytkownicy beztłuszczowej.
  6. Kotlety gyros piekłam przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można także upiec je w piekarniku z opcją grzania góra-dół na środkowej półce.
  7. Upieczone kotlety gyros przed podaniem posypałam posiekaną natką pietruszki.

Dodatki do kotletów gyros

Domowe kotlety gyros z kurczaka można podawać z frytkami, ugotowanymi ziemniakami na purée lub z ugotowanym makaronem. Kotlety gyros świetnie smakują podane z kawałkami podgrzanej tortilli lub włożone w klasyczny placek pita. Warto podawać je z sosem aioli lub greckim sosem tzatziki.

Prosta przyprawa gyros

Najlepiej wybierać taką bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników lub zrobić ją samodzielnie. Moja ulubiona przyprawa gyros składa się z papryki słodkiej, czosnku w proszku, zmielonych nasion kolendry, gorczycy białej, majeranku, rozmaryny, odrobiny mielonego jałowca, cebuli, szczypty papryczki chili, mielonych goździków, ziela angielskiego i kurkumy dla koloru. Taką mieszankę warto doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Domowy kotlet gyros to wariacja na temat popularnej sałatki z kurczakiem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania kotletów gyros.

Koleżanka podała mi przepis na kotlety gyros. Domownicy zaws...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni