Co można zrobić z czerstwego chleba? Nie wyrzucaj go! Podpowiadamy, jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Podpowiadamy, co można z nim zrobić. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałkami
Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Podpowiadamy, co można z nim zrobić. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałkami Karolina Misztal archiwum Polska Press
Udostępnij:
Czasem nie jesteśmy w stanie zjeść całego chleba od razu. Można podzielić go na porcje i zamrozić. Można też poszukać kilku prostych metod na przywrócenie mu świeżości - to zawsze lepsze od wyrzucenia pieczywa! Jak odświeżyć chleb? Zobacz, jak wykorzystać czerstwe pieczywo!

Spis treści

We Francji robią pain perdu, czyli stracony chleb. To oryginalne określenie dotyczy powszechnie znanych tostów francuskich. Chleb, brioszka lub chałka maczane są w mieszaninie mleka, jajek, soku pomarańczowego i szczypty cynamonu i smażone na klarowanym maśle. W ten sposób pieczywo staje się apetyczną przekąską na słodkie śniadanie lub na podwieczorek. Prostszą formą zajadaną w polskich domach jest popularny chleb w jajku.

Zrób z chleba grzanki do zupy

Czerstwy chleb znakomicie sprawdzi się do przygotowania grzanek do zupy. Pokrojone w kostkę pieczywo można podpiec w piekarniku razem z ząbkami czosnku. Innym sposobem jest wymieszanie pokrojonego w kostkę chleba z oliwą doprawioną ulubionymi ziołami.

Dodaj czerstwy chleb do sałatki

Włoska sałatka panzanella to prosty przepis na odświeżenie chleba. Wystarczy wymieszać ze sobą pokrojone:

  • 2 duże pomidory
  • 1/ 2 małej cebuli
  • 2 kromki chleba
  • Kilkanaście liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • Szczypta soli

Wykonanie:

  1. Pokrojone w kostkę pomidory wymieszaj z cienko pokrojoną cebulą w piórka.
  2. Pokrojony w kostkę chleb można zarumienić na patelni, w tosterze lub w piekarniku.
  3. Na koniec w misce łączymy wszystkie składniki.
  4. Należy podać od razu po przygotowaniu.

Bułka tarta może być też z chleba

Najprostszym pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest pozostawienie go do całkowitego wyschnięcia. Wtedy chleb lub bułka może być starta za pomocą robota kuchennego albo tradycyjnej tarki. Taki chleb świetnie zagęści mięso mielone na kotlety, a nawet może być wykorzystany na spód do sernika.

Jak odświeżyć chleb? Zrób z niego pulpety!

Czerstwy chleb to także świetny składnik do zrobienia pulpetów w stylu kulek macowych, podawanych do rosołu w kuchni żydowskiej.

Wystarczy połączyć ze sobą roztopione masło, jajka, starty na proszek chleb, szczyptę soli i wodę. Następnie wymieszane składniki należy odstawić do lodówki na około godzinę i następnie formować małe kulki. W tym czasie woda powinna być gotowana na średnim ogniu. Na wrzątek należy wrzucać uformowane kulki chlebowe i gotować, aż do wypłynięcia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup.

Zupa chlebowa, czyli wodzionka

Tradycyjna wodzionka to prosta zupa chlebowa znana w kuchni śląskiej od lat. Wystarczy rozdrobnić czerstwy chleb, czosnek i połączyć go z tłuszczem zwierzęcym (najczęściej smalcem). W kubku zalewa się ją wrzątkiem i doprawia solą.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #2

Gadget Master

Giftworld Foremka Na Lód/Czekoladę Marycha

38,77 zł19,90 zł-49%
miejsce #4

Teesa

Teesa Trzepaczka

26,02 zł14,39 zł-45%
miejsce #5

Brabantia

Brabantia Essential Chochla Do Zupy Biała (400568)

60,00 zł35,00 zł-42%
miejsce #6

Victorinox

Victorinox mały nóż 5.0833

27,72 zł19,99 zł-28%
miejsce #7

Tescoma

Tescoma tasak 17cm azza 884544

139,99 zł102,00 zł-27%
miejsce #8

Biowin

Biowin Szczypce Drewniane 362014 (22

4,99 zł4,00 zł-20%
miejsce #9

WMF

Wmf Nuova Chochla Do Zupy (1291736040)

99,99 zł87,12 zł-13%
miejsce #11

Stellar

Stellar Forma Prostokątna 33X23X6 James Martin (Stsjm59)

84,90 zł76,41 zł-10%
miejsce #13

De Buyer

De Buyer Fkoofficium Łopatka Giętka 31 Cm (D423500)

107,26 zł105,00 zł
miejsce #14

Mcusta Zanmai

Zestaw noży Mcusta Limited "White Tiger" 28

24 900,00 zł24 899,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Zapiekanka z czerstwego chleba

Ostatnim pomysłem, na to jak odświeżyć chleb, jest przyrządzenie zapiekanki. W wersji wytrawnej pokrojone pieczywo łączy się z wędliną, warzywami i zalewa płynem mleczno-jajecznym. Na słodko przyrządza się tak zwane puddingi chlebowe, które łączy się z bakaliami, w tym suszonymi rodzynkami, wiśniami lub żurawiną.

Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii

Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Podpowiadamy, co można z nim zrobić. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałkami

Co można zrobić z czerstwego chleba? Nie wyrzucaj go! Podpow...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie