W skrócie:
We Francji z czerstwego chleba, chałki lub brioszki robią pain perdu, czyli stracony chleb. To oryginalne określenie dotyczy powszechnie znanych tostów francuskich. Pieczywo maczane jest w mieszaninie mleka, jajek, soku pomarańczowego i szczypty cynamonu, a następnie smażone na klarowanym maśle. W ten sposób pieczywo staje się apetyczną przekąską na słodkie śniadanie lub na podwieczorek. Prostszą formą zajadaną w polskich domach jest popularny chleb w jajku.
W galerii możesz zobaczyć sposoby na odświeżenie czerstwego chleba
Zrób z chleba grzanki do zupy
Czerstwy chleb znakomicie sprawdzi się do przygotowania grzanek do zupy. Pokrojone w kostkę pieczywo można podpiec w piekarniku razem z ząbkami czosnku. Innym sposobem jest wymieszanie pokrojonego w kostkę chleba z oliwą doprawioną ulubionymi ziołami.
Grzanki z czerstwego chleba do sałatki
Włoska sałatka panzanella to prosty przepis na odświeżenie chleba. Wystarczy wymieszać ze sobą pokrojone warzywa.
Składniki:
- 2 duże pomidory,
- 1/ 2 małej cebuli,
- 2 kromki chleba,
- kilkanaście liści świeżej bazylii,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu,
- szczypta soli.
Jak zrobić sałatkę panzanella?
Sposób przygotowania:
- Pokrojone w kostkę pomidory wymieszaj z cienko pokrojoną cebulą w piórka.
- Pokrojony w kostkę chleb można zarumienić na patelni, w tosterze lub w piekarniku.
- Na koniec w misce łączymy wszystkie składniki.
- Należy podać od razu po przygotowaniu.
Bułka tarta z chleba
Najprostszym pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest pozostawienie go do całkowitego wyschnięcia. Wtedy chleb lub bułka może być starta za pomocą robota kuchennego albo tradycyjnej tarki na drobny proszek. Taki starty chleb świetnie zagęści mięso mielone na kotlety, stanie się panierką, a nawet może być wykorzystany jako spód do sernika.
Jak odświeżyć chleb? Zrób z niego pulpety!
Czerstwy chleb to także świetny składnik do zrobienia pulpetów w stylu kulek macowych, podawanych do rosołu w kuchni żydowskiej.
Kulinaria

Wystarczy połączyć ze sobą roztopione masło, jajka, starty na proszek chleb, szczyptę soli i wodę. Następnie wymieszane składniki należy odstawić do lodówki na około godzinę i następnie formować małe kulki. W tym czasie woda powinna być gotowana na średnim ogniu. Na wrzątek należy wrzucać uformowane kulki chlebowe i gotować, aż do wypłynięcia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup.
Sprawdź także: Przepis na kajzerki. Idealne bułki na śniadanie
Zupa chlebowa, czyli wodzionka
Tradycyjna wodzionka to prosta zupa chlebowa znana w kuchni śląskiej od lat. Wystarczy rozdrobnić czerstwy chleb, czosnek i połączyć go z tłuszczem zwierzęcym (najczęściej smalcem). W kubku zalewa się ją wrzątkiem i doprawia solą.
Ostatnim pomysłem, na to jak odświeżyć chleb, jest przyrządzenie zapiekanki. W wersji wytrawnej pokrojone pieczywo łączy się z wędliną, warzywami i zalewa płynem mleczno-jajecznym. Na słodko przyrządza się tak zwane puddingi chlebowe, które łączy się z bakaliami, w tym suszonymi rodzynkami, wiśniami lub żurawiną.
Co możesz zrobić z czerstwego chleba? Na pewno go nie wyrzuc...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: