Ciasto z czereśniami i budyniem. Niebo w ustach. Przepis na nieziemsko smaczne ciasto z kremem budyniowym i frużeliną z czereśni

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ciasto z czereśniami i budyniem jest efektowne i smakuje wyśmienicie
Ciasto z czereśniami i budyniem jest efektowne i smakuje wyśmienicie Karolina Głogowska
Delikatne kruche ciasto, słodki krem budyniowy i czereśnie to sposób na deser doskonały. Wypróbuj przepis na łatwe do zrobienia ciasto z czereśniami i budyniem. Jest bardzo efektowne, choć proste w przygotowaniu. A najważniejsze jest to, że wybornie smakuje. Zapiszesz ten przepis do ulubionych.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie wyjątkowy przepis na ciasto z czereśniami i budyniem. Jest delikatne i nie za słodkie. Prawdziwe niebo w ustach. Jego przygotowanie składa się z trzech etapów, ale nie są one skomplikowane i na pewno sobie z nimi poradzisz. Najpierw robię proste kruche ciasto, a następne łatwy krem budyniowy. Na koniec zabieram się za czereśnie, które gotuję z mąką ziemniaczaną. W ten sposób powstaje coś w rodzaju frużeliny lub kisielu z czereśni. Dzięki temu do ciasta nie potrzebujemy aż tak wielu owoców, które są dość drogie. Ciasto wychodzi wspaniale i bardzo trudno je zepsuć. Jest efektowne i niesamowicie smaczne.

Ciasto z czereśniami i budyniem

Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie 30 minut

Porcja: standardowa forma do tarty

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • kostka zimnego masła,

  • 3 żółtka,

  • 2 łyżki cukru,

  • szczypta soli.

Na krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,

  • 2 szklanki mleka,

  • kostka masła,

  • 2 łyżki cukru.

Dodatkowo:

  • 200 g czereśni,

  • łyżka mąki ziemniaczanej,

  • łyżka cukru,

  • 150 ml wody

  • listki mięty do dekoracji (opcjonalnie).

Jak zrobić ciasto z czereśniami i budyniem?

  1. Na stolnicę wysypałam mąkę pszenną, dodałam pokrojone zimne masło i zaczęłam „mieszać” nożem. Następnie dodałam żółtka, cukier i szczyptę soli. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w kulę i włożyłam na pół godziny do lodówki.

  2. Masło do kremu budyniowego powinno być całkowicie miękkie, więc wyjęłam je wcześniej z lodówki.

  3. W rondelku podgrzałam 1,5 szklanki mleka i 2 łyżki cukru. Zagotowałam.

  4. W kubeczku wymieszałam resztę mleka z budyniem. Wlałam do rondelka. Wymieszałam całość.

  5. Krem budyniowy przelałam do miseczki, przykryłam folią, żeby nie zrobił się kożuch i zostawiłam na ok. 2 godziny do przestygnięcia.

  6. Z lodówki wyjęłam ciasto, wylepiłam nim formę do tarty, ponakłuwałam widelcem i piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  7. Przygotowałam frużelinę z czereśni. Owoce wydrylowałam, włożyłam do garnka, zalałam 100 ml wody, dodałam cukier i zagotowałam.

  8. W kubku wymieszałam 50 ml z mąką ziemniaczaną, dodałam do czereśni i gotowałam ok. 5 minut. Zostawiłam do przestudzenia.

  9. Na upieczonym kruchym cieście rozsmarowałam masę budyniową. Na to położyłam frużelinę z czereśni.

  10. Ciasto z czereśniami wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorowałam listkami mięty.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni