Ciasto milionera z orzechami. Taki przysmak osłodzi nawet rosnącą inflację. Pyszny deser z kajmakiem i czekoladą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto milionera to pyszne połączenie mocno maślanego spodu ciasta, kajmaku i czekolady. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto milionera to pyszne połączenie mocno maślanego spodu ciasta, kajmaku i czekolady. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Chcesz poczuć się jak milioner w dobie rosnącej inflacji? Zacznij od przygotowania sobie pysznego przysmaku, godnego prawdziwych bogaczy. Mam dla ciebie przepis na ciasto milionera z orzechami włoskimi. Smakołyk ten może nie jest bardzo drogi w przygotowaniu, ale pełen pysznych składników. Zazwyczaj goszczą one w naszej kuchni raczej tylko na specjalne okazje, jak kruchy, intensywnie maślany spód, duża ilość kajmaku, polewa z czekolady i orzechy. Świętować jednak warto każdego dnia. Wypróbuj nasz przepis na ciasto milionera.

Spis treści

Kajmakowe ciasto milionera

Ciasto milionera to znane ciasto, popularne w Wielkiej Brytanii pod nazwą „caramel shortbread”. Składa się z kruchego spodu, przygotowanego jedynie z mąki, masła i cukru, posmarowanego sporą ilością kajmaku i polewą z czekolady i śmietanki. Zwykle kroi się go na kwadratowe kawałki.

Nie jest wiadomo skąd dokładnie wzięła się jego polska nazwa. Możliwe, że ze względu na pyszny smak, pełen bogatych składników: masła, kajmaku i czekolady. Na kulinarnych blogach można spotkać się także z opinią, że nazwa ta jest nawiązaniem do kształtu kawałków ciasta przypominających sztabki złota.

Przepis można urozmaicić także według własnego smaku. Ciasto milionera można dodatkowo ozdobić:

  • gruboziarnistą solą,
  • posiekanymi orzechami,
  • płatkami migdałów,
  • wiórkami kokosowymi.

Kajmak z mleka skondensowanego

Kajmak to gęsta, słodka masa, przygotowywana z gotowanej śmietanki z cukrem. W kuchni latynoamerykańskiej znany jest pod nazwą dulce de leche. Istotny w jego przygotowaniu jest czas. Kajmak zbyt długo gotowany będzie miał gorzki posmak.

Masa kajmakowa to zazwyczaj kajmak utarty z masłem. Można ją wykorzystać do przekładania tortów, wafli i ciast np. popularnego snickersa.

Przygotowanie domowego kajmaku jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie jednego składnika: mleka skondensowanego słodzonego.

Przepis na kajmak:

  1. Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włóż do wysokiego garnka i zalej wodą.
  2. Wstaw garnek na mały ogień i doprowadź do wrzenia.
  3. Gotuj przez około dwie godziny.
  4. Wystudź puszkę przed otwarciem. Gotowe.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić ciasto milionera:

Przepis na ciasto milionera

(czas przygotowania: ok. 45 minut)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 175 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • puszka gotowej masy kajmakowej,
  • 150 g czekolady,
  • 75 ml śmietanki 30%,
  • do dekoracji: posiekane orzechy włoskie.

Jak zrobić ciasto milionera?

  1. Nastaw piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
  2. Posiekaj na stolnicy mąkę z zimnym masłem i cukrem. Zagnieć ciasto.
  3. Rozwałkuj ciasto i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  5. Piecz ciasto ok. 20 minut.
  6. Wystudzone ciasto posmaruj masą kajmakową.
  7. Podgrzej śmietankę, zdejmij z ognia i wymieszaj z połamaną na kawałki czekoladą, na gładką polewę.
  8. Rozsmaruj polewę na cieście.
  9. Wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto milionera to pyszne połączenie mocno maślanego spodu ciasta, kajmaku i czekolady. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciasto milionera z orzechami. Taki przysmak osłodzi nawet ro...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie