W skrócie
Ciastka z masła orzechowego nie wymagają szczególnych zdolności cukierniczych. Wystarczy chwila na ich przygotowanie i kilka składników, które większość z nas ma w lodówce bądź spiżarni. Do ciasteczek można użyć gładkiego masła orzechowego albo z kawałkami orzechów. Dodatki warto modyfikować w zależności od upodobań, jednak my zalecamy gorzką czekoladę, która przełamuje jednolity smak, a co więcej, jest zdrowa. Wszystko zależy od chęci i tego, na co akurat pojawiła się ochota. Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów i podajemy naszą wersję!
Przepis na ciastka z masła orzechowego
Czas przygotowania: 40 minut.
Liczba porcji: 17 ciastek.
Stopień trudności: łatwe.
Składniki:
- 250 gramów mąki,
- 150 gramów masła,
- 160 gramów masła orzechowego,
- 120 gramów cukru,
- 4 gramy proszku do pieczenia,
- 2 małe jajka,
- 80 gramów gorzkiej czekolady.
- szczypta soli,
Czytaj też: Oryginalny pomysł na tłusty czwartek. Przepis na hiszpańskie churros z sosem czekoladowym
Jak zrobić ciastka z masła orzechowego?
- Przynajmniej około godziny przed pieczeniem wyjmij składniki z lodówki.
- Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj proszek do pieczenia.
- Dodaj masło i masło orzechowe, a także cukier i sól. Wbij jajka.
- Masę wymieszaj dłonią.
- Rozdrobnij czekoladę na małe kawałeczki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Ciasto podziel na cztery części. Jedną z nich przełóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości około dwóch centymetrów. Za pomocą foremki lub szklanki wycinaj koła. Pozostałe ciasto wymieszaj z kolejną kulą i czynność powtarzaj do zużycia całości.
- Ciastka rozłóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia.
Czyta też: Pyszny sękacz z tortownicy. Przepis na tradycyjne ciasto. Tym wypiekiem obdarowywano na weselach
Masło orzechowe można zrobić samemu
W domu nie ma masła orzechowego, a może nie można go znaleźć w sklepie? Udało Wam się znaleźć tylko takie z ulepszaczami i drogie? To nie problem. Domowe masło orzechowe można przygotować ekspresowo, a co więcej, jest pyszne i tańsze od kupnego. Na ilość podaną w przepisie, czyli 150 gramów, wystarczy około 150 gramów orzechów ziemnych. Wystarczy wrzucić je do blendera, dodać szczyptę soli i miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Można też eksperymentować z różnymi rodzajami orzechów.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?