Ciastka z masła orzechowego, idealne zarówno na tłusty czwartek, jak i do codziennej kawy. Wypróbuj prosty przepis

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Do tego wypieku potrzebnych jest zaledwie kilka składników.
Do tego wypieku potrzebnych jest zaledwie kilka składników. pxhere.com
Gdy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego, do kawy lub herbaty, jako podwieczorek, na imprezę czy tłusty czwartek – ciasteczka z masła orzechowego sprawdzą się na wszystkie okazje. Są miękkie, kruche i delikatne. Podajemy przepis.

W skrócie

Ciastka z masła orzechowego nie wymagają szczególnych zdolności cukierniczych. Wystarczy chwila na ich przygotowanie i kilka składników, które większość z nas ma w lodówce bądź spiżarni. Do ciasteczek można użyć gładkiego masła orzechowego albo z kawałkami orzechów. Dodatki warto modyfikować w zależności od upodobań, jednak my zalecamy gorzką czekoladę, która przełamuje jednolity smak, a co więcej, jest zdrowa. Wszystko zależy od chęci i tego, na co akurat pojawiła się ochota. Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów i podajemy naszą wersję!

Przepis na ciastka z masła orzechowego

Czas przygotowania: 40 minut.
Liczba porcji: 17 ciastek.
Stopień trudności: łatwe.

Składniki:

  • 250 gramów mąki,
  • 150 gramów masła,
  • 160 gramów masła orzechowego,
  • 120 gramów cukru,
  • 4 gramy proszku do pieczenia,
  • 2 małe jajka,
  • 80 gramów gorzkiej czekolady.
  • szczypta soli,

Jak zrobić ciastka z masła orzechowego?

  1. Przynajmniej około godziny przed pieczeniem wyjmij składniki z lodówki.
  2. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj proszek do pieczenia.
  3. Dodaj masło i masło orzechowe, a także cukier i sól. Wbij jajka.
  4. Masę wymieszaj dłonią.
  5. Rozdrobnij czekoladę na małe kawałeczki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
  6. Ciasto podziel na cztery części. Jedną z nich przełóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości około dwóch centymetrów. Za pomocą foremki lub szklanki wycinaj koła. Pozostałe ciasto wymieszaj z kolejną kulą i czynność powtarzaj do zużycia całości.
  7. Ciastka rozłóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy.
  8. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 20 minut.
  9. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia.

Masło orzechowe można zrobić samemu

W domu nie ma masła orzechowego, a może nie można go znaleźć w sklepie? Udało Wam się znaleźć tylko takie z ulepszaczami i drogie? To nie problem. Domowe masło orzechowe można przygotować ekspresowo, a co więcej, jest pyszne i tańsze od kupnego. Na ilość podaną w przepisie, czyli 150 gramów, wystarczy około 150 gramów orzechów ziemnych. Wystarczy wrzucić je do blendera, dodać szczyptę soli i miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Można też eksperymentować z różnymi rodzajami orzechów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni