Błyskawiczny kapuśniak z młodej kapusty. Pysznie smakuje z boczkiem i ziemniakami. Sprawdzony przepis na zupę z młodej kapusty

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sycący i pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i ziemniakami. Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować taką wyśmienitą zupę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sycący i pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i ziemniakami. Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować taką wyśmienitą zupę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszny kapuśniak z młodej kapusty to dla wielu ulubiona zupa na wiosnę i lato. Podpowiadam sprawdzony przepis na taki przysmak. Proponuję dodać do kapuśniaku boczek oraz ziemniaki. Zupa jest sycąca, aromatyczna i bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy gotować ją przez 20 minut i gotowe. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis na kapuśniak z młodej kapusty.

W skrócie:

Szybka zupa — sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na szybką i pożywną zupę? Proponuję przepis na kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i boczkiem. To pyszne i sycące danie, którego przygotowanie jest bardzo proste. Zupa jest niemal błyskawiczna. By ją zrobić, potrzebujesz bulionu drobiowego lub warzywnego. Jeśli jednak go nie masz, to dopraw zupę dodatkowo lubczykiem, pietruszką, liściem laurowym i czosnkiem. Możesz dodać także kiełbasę. Kapuśniak z młodej kapusty to idealne danie na ciepłe dni.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny kapuśniak z młodej kapusty.

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 20 minut
porcja na: ok. 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 150 g boczku wędzonego lub surowego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 4 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2,5 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

  1. Umyj i osusz warzywa. Kapustę posiekaj.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z cebulą na suchej patelni.
  5. Do dużego garnka wlej bulion drobiowy, dodaj ziemniaki i pogotuj 5 minut.
  6. Następnie wrzuć kapustę, marchewkę oraz podsmażony boczek z cebulą. Gotuj jeszcze 15 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat pomidorowy.
  8. Dodaj także sól i pieprz do smaku oraz posiekany koperek. Gotowe.
Sycący i pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i ziemniakami. Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować taką wyśmienitą zupę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Błyskawiczny kapuśniak z młodej kapusty. Pysznie smakuje z b...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie