Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty. Tak robiły go nasze babcie. Oto przepis na tradycyjną zupę z kapustą, boczkiem i ziemniakami

Sycący i pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i ziemniakami. Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować taką wyśmienitą zupę krok po kroku.
Sycący i pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i ziemniakami. Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować taką wyśmienitą zupę krok po kroku. Katarzyna Puczyńska
Pyszny, sycący kapuśniak z młodej kapusty to tradycyjna zupa, która wielu przypomina smak dzieciństwa. Przygotujesz ją łatwo i szybko – wystarczy pokroić składniki i gotować ok. 20 minut. Smakuje jak tradycyjna zupa u babci! Idealny na wiosnę i lato. Wypróbuj sprawdzony przepis z boczkiem i ziemniakami. Twoja rodzina ci za nią podziękuje.

W skrócie:

Szybka zupa - sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i boczkiem. To pyszne i sycące danie, którego przygotowanie jest bardzo proste. Zupa jest niemal błyskawiczna. By ją zrobić, potrzebujesz bulionu drobiowego lub warzywnego. Jeśli jednak go nie masz, to dopraw zupę dodatkowo lubczykiem, pietruszką, liściem laurowym i czosnkiem. Możesz dodać także kiełbasę. Kapuśniak z młodej kapusty to idealne danie na ciepłe dni.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny kapuśniak z młodej kapusty

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 20 minut.
Liczba porcji: dla 4 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 150 g boczku wędzonego lub surowego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 4 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2,5 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz warzywa. Kapustę posiekaj.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z cebulą na suchej patelni.
  5. Do dużego garnka wlej bulion drobiowy, dodaj ziemniaki i pogotuj 5 minut.
  6. Następnie wrzuć kapustę, marchewkę oraz podsmażony boczek z cebulą. Gotuj jeszcze 15 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat pomidorowy.
  8. Dodaj także sól i pieprz do smaku oraz posiekany koperek. Gotowe.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Sycący i pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i ziemniakami. Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować taką wyśmienitą zupę krok po kroku.

Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty. Tak robiły go nasze b...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni