W skrócie:
Obiad z młodej kapusty – prosty przepis
Młoda kapusta jest pyszna i zdrowa. Zdecydowanie warto wprowadzać ją do naszych posiłków jak najczęściej. Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego. To świetny pomysł na sycący i wyśmienity obiad, który smakuje bardzo podobnie do tradycyjnych gołąbków, a jest znacznie łatwiejszy do zrobienia. Proponuję podać danie na ciepło z sosem pomidorowym, doprawionym bazylią, oregano i odrobiną chili. Gorąco polecam!
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną zapiekankę na obiad.
Przepis na gołąbkową zapiekankę z młodej kapusty
czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 młoda kapusta,
- 700 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka oleju,
sos pomidorowy:
- 500 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić zapiekankę z młodej kapusty?
- Z kapusty zdejmij pierwsze uszkodzone liście i wytnij twardy głąb.
- Zagotuj duży garnek wody, włóż kapustę.
- Po kilku minutach gotowania liście zmiękną i zaczną odchodzić od główki kapusty. Wyjmij je do innego naczynia.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oleju.
- Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- Mięso mielone wymieszaj dokładnie z podsmażoną kapustą, czosnkiem, jajkami, bułką tartą i przyprawami — najlepiej zrobić to ręcznie, ugniatając mięso przez około minutę.
- Przecier pomidorowy dopraw przyprawami. Odłóż połowę do podania z gotową zapiekanką.
- Naczynie na zapiekankę wysmaruj olejem, na spodzie ułóż kilka liści kapusty.
- Na kapuście rozłóż połowę porcji mięsa. Posmaruj je przecierem pomidorowym.
- Następnie ponownie ułóż warstwę kapusty, wyłóż resztę mięsa, posmaruj sosem pomidorowym i przykryj kapustą.
- Piecz zapiekankę w 180 stopniach przez 35 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
- Podawaj na ciepło, polane podgrzanym sosem pomidorowym.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?