Spis treści
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na seromakowiec. To wyśmienite, bogate w smaku i niezawodne ciasto, które z całą pewnością warto przygotować na święta. Łączy w sobie dwa moje ulubione świąteczne wypieki czyli sernik i makowiec. Jego przygotowanie zajmuje co prawda nieco czasu, ale pyszny smak seromakowca z pewnością wynagrodzi nam trudy. Podane przeze mnie składniki wystarczają na dużą porcję.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny seromakowiec.
Przepis na seromakowiec
czas przygotowania: ok. 2 i pół godziny
porcja na blaszkę 24x36 cm
poziom trudności: średni
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g margaryny lub masła,
- 3 jajka,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżeczki proszku,
- 100 g cukru (ok. pół szklanki),
- opakowanie cukru waniliowego (16g),
warstwa z makiem
- 600 g maku mielonego,
- 700 ml mleka,
- 8 łyżek miodu,
- 150 g masła,
- 200 g cukru,
- 4 żółtek,
- piana z 4 białek,
- 2 łyżki kaszy manny do posypania ciasta,
warstwa z serem
- 800 g sera białego półtłustego,
- szklanka cukru,
- 6 żółtek,
- 2 budynie śmietankowe,
- piana z 6 białek.
Zobacz także: Przepis na sernik z mascarpone. Jest delikatny i wyjątkowo kremowy. To idealne ciasto na święta i inne specjalne okazje
Jak zrobić seromakowiec?
Zacznij od przygotowania ciasta:
- Na stolnicy przesiej mąkę z zimnym masłem.
- Dodaj jajka, proszek do pieczenia, cukier, wanilię i śmietanę.
- Zagnieć ciasto, zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki.
Zrób masę makową:
- Zagotuj mleko i zalej nim mielony mak. Wymieszaj i postaw całość na małym ogniu. Podgrzewaj ok. 2 minuty, ciągle mieszając.
- W garnuszku rozpuść masło z miodem i cukrem. Taką mieszanką zalej mak, wymieszaj i odstaw na kilka minut, by masa wystygła.
- Rozdziel jajka, żółtka delikatnie ubij rózgą kuchenną, dodaj do przestudzonego maku i wymieszaj.
- Ubij pianę z białek i dodaj do maku. Wymieszaj.
Przygotuj masę serową:
- Ser i masło zmiel w maszynce na średnich oczkach lub przeciśnij przez praskę.
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Dodawaj stopniowo ser z masłem.
- Nie przerywając miksowania dodaj do masy budynie w proszku.
- Ubij pianę z białek i dodaj do sera, wymieszaj łyżką.
Upiecz ciasto:
- Wyjmij ciasto z lodówki, 2/3 rozwałkuj na kształt prostokąta. Wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posyp ciasto kaszą manną i wyłóż masę makową.
- Następnie wyłóż delikatnie masę serową.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj i potnij na paseczki. Ułóż z nich kratkę na cieście.
- Piecz ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku, na 180 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.
Zobacz także: Bajeczny sernik złota rosa zachwyca wyglądem i smakiem. Najlepsze ciasto na święta. Przepis na wyśmienity sernik z rosą
Bezkonkurencyjny seromakowiec. Zaskocz swoich bliskich pyszn...
Zobacz także inne przepisy na tradycyjne ciasta ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?