W skrócie
Najłatwiej zrobić sernik na zimno z serem z wiaderka. Warto wybrać ten mający w składzie tylko zmielony twaróg. Można także sięgać po serki homogenizowane, serek mascarpone albo gęste jogurty greckie. Sernik tężeje poprzez połączenie twarogu z rozpuszczonymi galaretkami w małej ilości wody. Jeżeli chcecie uzyskać mniej słodki deser, zachęcamy do użycia rozpuszczonej żelatyny.
W naszej galerii możecie zobaczyć sposób podania sernika na zimno z malinami
Sernik na zimno z malinami – przepis na deser
Liczba porcji: dla 16 – 20 osób.
Czas przygotowania: 30 minut + minimum 6 godzin w lodówce.
Stopień trudności: prosty.
Składniki:
- 200 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów,
- 2 galaretki malinowe,
- 200 ml wody,
- 50 g malin,
- 50 g cukru,
- 1 kg sera z wiaderka.
Wierzch sernika na zimno:
- 300 g malin,
- 1 galaretka malinowa lub cytrynowa rozpuszczona w 100 ml wody.
Jak zrobić sernik na zimno z malinami?
Przygotowanie:
- Na początku należy rozpuścić galaretki malinowe w 200 ml wody. Należy mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników.
- Następnie trzykrotnie mielony twaróg należy zmiksować z cukrem.
- Kolejnym krokiem jest zblendowanie lub rozgniecenie widelcem malin i dodanie ich do masy serowej.
- Gdy galaretki się lekko przestudzoną należy połączyć je z twarogiem.
- W kwadratowej formie do pieczenia ciasta z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm należy wyłożyć podłużne biszkopty.
- Na ściśle ułożone ciastka należy wyłożyć masę serową.
- Na wierzchu trzeba wyłożyć maliny i foremkę z sernikiem na zimno wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- W międzyczasie należy rozpuścić galaretkę malinową lub cytrynową w 100 ml wody. Grudki mają być niewidoczne.
- Gdy galaretka będzie miała temperaturę pokojową, należy wylać ją powoli na sernik z malinami.
- Sernik z malinami na zimno należy chłodzić w lodówce przez około 6 – 8 godzin do całkowitego zastygnięcia.
Sernik na zimno z musem malinowym
Wierzch sernika z malinami można także przyozdobić żelką z musu malinowego. W takim przypadku maliny, zamiast układać na wierzchu, należy zblendować i połączyć z rozpuszczoną galaretką. Gdy składniki się połączą, należy wylać je na masę serową. Tak przygotowany mus malinowy będzie stanowił atrakcyjne zwieńczenie ciasta na lato.
Jakie galaretki wybrać do sernika z malinami?
Niektóre galaretki będą stanowić ciekawy kontrast kolorystyczny i smakowy. Jeżeli nie będziecie mogli dostać w sklepie spożywczym galaretek malinowych, to świetnie wyróżnia się galaretka cytrynowa na tle świeżych malin. Jeżeli wolicie, aby kolor bardziej współgrał z malinami, to będą pasować galaretki wiśniowe i truskawkowe. Ponadto w sezonie można zrobić sernik na zimno z malinami, truskawkami, wydrylowanymi wiśniami lub z porzeczkami. Warto pamiętać, aby galaretki nie łączyć z kiwi i ananasem. Te owoce sprawiają, że galaretka nie tężeje.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?