Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Ostry olej chili to hit. Popularny TikToker ma na niego patent
Jakub Przeździecki znany pod pseudonimem Coocharz, to twórca internetowy znany szerszemu gronu z TikToka i innych mediów społecznościowych. Swoje receptury...
5 pomysłów na pyszne i szybkie obiady z młodymi ziemniakami. Jest z czego wybierać!
Najlepszy obiad z młodymi ziemniakami to taki, który bazuje na kilku sezonowych składnikach. Sezon na nie jest względnie krótki, dlatego warto przyrządzić z...
Pieczona fasolka szparagowa? Tak! Zaskocz rodzinę i gości niepowtarzalnym smakiem
Pieczona fasolka szparagowa może być dla ciebie zaskakującym sposobem na obiad. Zazwyczaj fasolkę gotuje się w osolonej wodzie i podaje z bułką tartą,...
Co wiesz o pieczywie? Sprawdź się w quizie o chrupiących bochenkach i bułeczkach
Myślisz, że znasz się na pieczywie? Mamy dla ciebie 20 pytań o historii i rodzajach pieczywa. Tylko nieliczni zdobędą 100 procent poprawnych odpowiedzi....
Puszyste drożdżówki z truskawkami i budyniem. Nie przejdziesz obok nich obojętnie
Gorące, puszyste drożdżówki z rozpływającym się w ustach budyniem i soczystymi truskawkami to najbardziej pożądany deser na lato. Idealne na drugie śniadanie,...
Domowe lody z mascarpone są lepsze niż z cukierni. Połącz kilka składników i zajadaj
Aksamitne lody mascarpone z owocami to idealny, prosty deser na cieplejsze dni. Zrobisz je w kilka minut z paru składników. Wystarczy 5 godzin mrożenia i...
HIT DNIABeza, pianka śmietankowa i truskawki. To ciasto siostry Anastazji to hit
Siostra Anastazja Pustelnik znana jest ze spektakularnych ciast. Mam dla ciebie prawdziwą perełkę z jej kulinarnego repertuaru. Na deser zrób bezę orzechową z...
Chcesz zrobić idealny rosół? Sprawdź, jakie mięso wybrać na wywar
W kalendarzu świąt kulinarnych 6 czerwca przypada Światowy Dzień Mięsa. Z tej okazji podpowiem, jakie mięso wybrać na rosół. Niemal każdy pamięta niedzielny...
Co wiesz o mięsie? Quiz dla smakoszy kotletów
Mięso to podstawowy składnik potraw kuchni na całym świeci. Od polskich klasyków, przez aromatyczne dania Bliskiego Wschodu, aż po wyrafinowane specjały...
Najlepsze pulpety w sosie koperkowym jak od babci. Prosty obiad na wyciągnięcie ręki
Pulpety w sosie koperkowym to klasyczna potrawa kuchni polskiej i dla wielu z nas wspomnienie z dzieciństwa. Tajemnicą tego dania jest delikatne mięso oraz...