Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Co wiesz o mięsie? Quiz dla smakoszy kotletów
Mięso to podstawowy składnik potraw kuchni na całym świeci. Od polskich klasyków, przez aromatyczne dania Bliskiego Wschodu, aż po wyrafinowane specjały...
Najlepsze pulpety w sosie koperkowym jak od babci. Prosty obiad na wyciągnięcie ręki
Pulpety w sosie koperkowym to klasyczna potrawa kuchni polskiej i dla wielu z nas wspomnienie z dzieciństwa. Tajemnicą tego dania jest delikatne mięso oraz...
Weź dwa podstawowe składniki i zrób najszybsze lody truskawkowe. Hit lata!
Lody truskawkowe to deser, który bez problemu można zrobić w zaciszu swojej kuchni. W wersji podstawowej potrzebne są tylko dwa składniki, czyli owoce i jogurt...
Zaskakujący quiz o burakach. Skup się szczególnie na 7 pytaniu!
Buraki i botwinka znane nie tylko z barszczu. Ich zastosowanie w kuchni jest o wiele szersze i często zaskakująco oryginalne. Czy wiesz, jakie potrawy można z...
Takiego ciasta dawno nie jadłeś. Oto przepis na tartę z budyniem i czereśniami
Na bazarku coraz częściej widać pojawiające się czereśnie, a z dnia na dzień ich cena zachęca bardziej do kupna. Właśnie o tej porze możesz upiec urzekającą...
Oszczędź czas, zyskaj smak. Awaryjna pizza z kiełbasą i kukurydzą na każdą okazję
Ta pizza to danie awaryjne. Gdy nie mam pomysłu, gdy chcę przerobić nadmiar wędlin lub zjeść coś tanie i kojącego. Proponuję odejść od tradycyjnej włoskiej...
Odkryj syrop z kwiatów czarnego bzu na nowo. Orzeźwiający i pachnący. Czas go zrobić!
Syrop z kwiatów czarnego bzu to przysmak do zadań specjalnych. Zmieszany z wodą świetnie orzeźwia, deserom nadaje oryginalny smak, a drinki zmienia w dzieła...
Kurczak w sosie koperkowym – smak domowego obiadu jak u babci
Masz ochotę na kurczaka podawanego jak na obiedzie u babci? Delikatna pierś z kurczaka w sosie koperkowym to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Zaskocz siebie...
HIT DNIARozpływający się w ustach schab z duszoną młodą kapustką. Najlepszy obiad na wiosnę
Rozpływający się w ustach schab duszony z młodą kapustą. Na wiosnę nie ma nic lepszego na obiad. To danie jest proste do zrobienia, pyszne, a do tego syci na...
Najszybszy na świecie deser z truskawkami. Wystarczą 3 składniki i trzy minuty!
Czerwiec truskawkami stoi. Trudno oprzeć się deserom z ich udziałem. Jednak nie zawsze mam czas na robienie angażujących czasowo serników lub ciasta...