Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Czym różni się białe mięso od czerwonego? Nie tylko kolor ma znaczenie
Możliwe, że nie ma bardziej spornej kwestii w kulinariach niż decyzja czy jeść czerwone, czy białe mięso. Można brać pod uwagę składniki odżywcze albo skupiać...
HIT DNIAFantastyczny sos truskawkowy do makaronu. Takiego jeszcze nie jadłeś
Sos truskawkowy w Polsce najczęściej podawany jest do makaronu na słodko. Jednak renomowana restauracja Sfoglia w Nowym Jorku smaży je i łączy z dojrzałymi...
Żegnajcie ogórki, witajcie kiszone rzodkiewki. Będziesz je podjadać przez całe lato
Mam dla ciebie przepis na zdrowe i bardzo smaczne kiszone rzodkiewki. To idealny przysmak do dań z grilla, kanapek, sałatek, a także pomysł na wartościową...
Soczyste żeberka w sosie własnym jak od babci. Trudno im się oprzeć
Marzysz o żeberkach na obiad, który pachną domem i wspomnieniami? Przygotuj babcine żeberka w sosie własnym – danie, które zachwyca głębokim smakiem i rozpływa...
Banalny trik z fasolką szparagową. Użyj go, a będzie jeszcze smaczniejsza
Fasolka szparagowa to nie tylko zdrowe, smaczne i tanie w sezonie warzywo. Ugotowana w wodzie, polana roztopionym masłem i zarumienioną bułką tartą stanowi...
Rozdano gastronomiczne Oskary. Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin
Kolejna polska odsłona przewodnika Michelin została ogłoszona 10 czerwca 2025 roku. W tym roku do listy wyróżnionych lokali z Warszawy, Poznania, Gdańska,...
HIT DNIAWyborna surówka z kalarepki do obiadu. Poznaj dietetyczną bombę smaku
Prosta sałatka z kalarepy nie musi być oklepana. Mimo niewyszukanych składników jej smak potrafi zachwycić. Zaostrzam ją dodaniem startego chrzanu, który nadaje...
Najłatwiejsza na świecie tarta z rabarbarem. Przepis na ciasto zdradza Plate By Kate
To najłatwiejsze ciasto w świecie — kruchy spód, sezonowe owoce i kilka minut w piekarniku. Galette, czyli dziecinnie prosta tarta z rabarbarem to kwintesencja...
Tajniki suszenia ziół. Oszczędź pieniądze i wypełnij dom nieziemskim zapachem
Wiosną i latem, gdy zioła rosną obficie, możesz pomyśleć o ususzeniu ich na zimę. Nie tylko pozwala to zachować smak i aromat tymianku, bazylii i mięty na...
HIT DNIADżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę
Słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar to smaki wiosny i lata, które można zamknąć w słoiczku. Wypróbuj mój przepis na pyszny dżem z truskawkami i rabarbarem,...