Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2285 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Apetyczny pstrąg z grilla. Sprawdź przepis na delikatną rybę z rusztu
Osoby dbające o linię chętnie sięgają po grillowane ryby. Świetną propozycją jest pstrąg z grilla. Kaloryczności dodadzą użyte dodatki. Wystarczy, że...
Pyszna zupa z pokrzywy i szczawiu na wiosnę. Przypomnij sobie smak z dzieciństwa
Tradycyjna zupa z pokrzywy i szczawiu to danie serwowane szczególnie w maju. Składniki zupy zbierane były na łąkach znajdujących się w oddaleniu od często...
Sezonowa młoda kapusta z białym winem i makiem. Odkryj przepis MasterChefa
Dominika Wójciak to zwyciężczyni 3. edycji programu „MasterChef”. W książce „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” przekonuje, że młoda kapusta może mieć wiele...
Pyszna marynata do kurczaka na grilla. Wypróbuj przepis do mięsa
Jednym z łatwo dostępnych mięs na grilla jest kurczak. Warto przygotować do niego wyrazistą marynatę na bazie aromatycznych przypraw i to bez dodatku sztucznych...
Wietnamska zupa pho z młodą kapustą i pieczarkami. Odkryj przepis MasterChefa
Wietnamska zupa pho podbiła podniebienia polskich smakoszy. Podpowiadamy, jak zrobić azjatycką zupę w domu. Sekret tkwi w połączeniu opalonej cebuli takiej jak...
Kresowe placki z kwiatów bzu. Wypróbuj tradycyjny przepis
Kwiaty bzu to składnik wykorzystywany w kuchni z pokolenia na pokolenie. W kuchni przyrządzano z nich napary, dżemy, nalewki i sok do herbaty. Najlepsze do...
Lwowski kapuśniak na słodko. Wypróbuj regionalny przepis na zupę pełną warzyw
Słodki kapuśniak to danie pochodzące z kuchni polskich Żydów. W zaskakujący sposób potrawa łączy rodzynki, migdały i smak świeżej kapusty. Zupa zakwaszana była...
Menu królowej Elżbiety II. Przez 70 lat panowania jadła wiele specjałów
Królowa Elżbieta II urodziła się 21 kwietnia 1926 roku w Londynie. Zmarła 8 września 2022 roku. Królowa rządziła Zjednoczonym Królestwem przez 70 lat odciskając...
Marika wróciła z przepisem na muzyczną ucztę. Album „Cykl” można zjeść
Marta „Marika” Kosakowska jest wokalistką, kompozytorką i autorką tekstów. Po 5-letniej przerwie związanej z macierzyństwem artystka wróciła na scenę z nowym...
Domowe kimchi z młodej kapusty. Prosty przepis na pikantną kiszonkę od MasterChefa
Dominika Wójciak to zwyciężczyni 3. edycji programu „MasterChef”. Laureatka kulinarnego show jest także autorką książek i promotorką kuchni roślinnej. W...