Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2285 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Ranking street food według Taste Atlas. Zobacz TOP 11 przysmaków. Niektóre zaskakują
Street food to termin określający posiłki sprzedawane z budek, stoisk lub food trucków, które można zjeść na ulicy. W Polsce popularne są lokale oferujące...
Muffiny z rabarbarem na deser. Pyszne i łatwe domowe babeczki
Szybkie muffiny z rabarbarem to znakomity przepis na domowy deser. Najlepiej smakują w maju i w czerwcu, gdy przypada sezon na to warzywo. Tradycyjnie muffiny z...
Włoskie risotto ze szparagami na obiad. Prosty przepis na wykwintny posiłek
Sycące risotto ze szparagami to klasyczne danie kuchni włoskiej. Na wiosnę warto przygotować pożywne, kremowe danie na bazie kleistego ryżu arborio. W trakcie...
Orzeźwiające frappé bez wychodzenia z domu. Odkryj przepis na słodką kawę mrożoną
Frappé, czyli mrożona kawa to idealny napój na upały. Wystarczy mieć w domu cztery podstawowe składniki, a przygotowanie jest bardzo proste. Frappé będzie...
Wileńskie herbatniki z makiem na podwieczorek. Odkryj przepis na chrupiące ciasteczka
Słodkości z makiem to nie tylko świąteczne makowce, maślane rogaliki czy biszkopty. W kuchni litewskiej znane są ciastka z ziarenkami maku, które zyskują dzięki...
Od muzyka do rolnika. Junior Stress produkuje paprykowe sosy inspirowane Jamajką
Marcel Galiński, znany fanom jako Junior Stress, był popularnym wokalistą na scenie muzyki reggae. Ponad dekadę temu zawiesił jednak działalność muzyczną i stał...
Sos do szparagów do obiadu. Poznaj przepisy na 3 wyjątkowe sosy, które odmienią smak
Sos do szparagów to nieodzowny dodatek najadający charakteru sezonowym daniom. Świetnie sprawdzają się kremowe sosy na bazie zasmażki, a także lekkie dressingi...
Jagodowe kopytka na słodki obiad. Poznaj przepis na grodzieńskie kluski z czernic
Kopytka jagodowe to pomysł na sezonowe danie z ziemniaków na słodko. Pomysł łączenia ziemniaków z owocami nie jest dziwaczny i spotyka się go np.: w knedlach z...
Wiosenne dania ze szparagami na obiad. Zobacz 7 sprawdzonych przepisów
Sezonowe dania ze szparagami to prawdziwy rarytas. Na polskie szparagi trzeba czekać do połowy maja. Niecierpliwi smakosze mogą skorzystać z warzyw...
Kisiel owsiany na śniadanie. Odkryj przepis z kresów wschodnich. To pożywny posiłek
Domowy kisiel owsiany to deser mający konsystencję gęstego kleiku lub budyniu. Kisiel początkowo przyrządzany był z całych ziaren owsa. Potem zaczęto korzystać...
Najpopularniejsze

Itaka Nowa Zelandia: Niezwykła podróż
Nowa Zelandia: Niezwykła podróż