Apetyczne ciasto fale Dunaju. Najlepszy przepis na sprawdzone ciasto z kremem, jabłkami i polewą czekoladową. Wyśmienite za każdym razem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wypróbuj przepis na pyszne ciasto z jabłkami, kremem i czekoladą. Zobacz, jak przygotować „fale Dunaju”. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wypróbuj przepis na pyszne ciasto z jabłkami, kremem i czekoladą. Zobacz, jak przygotować „fale Dunaju”. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto fale Dunaju jest jednym z najpopularniejszych świątecznych wypieków z kremem. Łączy w sobie pyszny smak wanilii, czekolady i jabłek oraz pięknie prezentuje się na stole. Podpowiadam, jak je przygotować. To prostsze niż myślisz! Przekonaj się i wypróbuj przepis na ciasto fale Dunaju.

Spis treści

Fale Dunaju to pyszne ciasto z jabłkami, delikatnym, pachnącym wanilią kremem budyniowym i czekoladową polewą. Jego nazwa nawiązuje do wzoru fali, jaki tworzy się na cieście waniliowym i kakaowym dzięki ułożeniu na nich ćwiartek jabłek. Taki wypiek nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole. Polecam go na każdą imprezę, święta czy spotkanie z bliskimi.

Przepis na ciasto fale Dunaju

Czas przygotowania: około 1,5 godziny (w tym pieczenie)
Porcja na blachę 23 × 33 cm
Poziom trudności: średni

Składniki:
ciasto:

  • 6 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • ok. 5 jabłek,

krem:

  • 500 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego,
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny,

polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady,
  • 1 łyżka masła.

Jak zrobić ciasto fale Dunaju?

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 170 stopni Celsjusza i opcję góra-dół.
  2. Umyj i obierz jabłka. Pokrój je na ćwiartki, a jeśli są duże, przekrój jeszcze każdą ćwiartkę na pół.
  3. Margarynę lub miękkie masło zmiksuj ze szklanką cukru i wanilią na jasną i puszystą masę.
  4. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku.
  5. Następnie stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Połowę ciasta przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Drugą połowę wymieszaj z kakao i wodą.
  8. Na wierzch jasnego ciasta wyłóż ciasto kakaowe.
  9. Poukładaj na cieście jabłka, lekko je dociskając, by powstały fale.
  10. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 minut.
  11. Gotowe ciasto wystudź.
  12. Przygotowanie kremu zacznij od odmierzenia pół litra mleka. Odlej z niego około 1/2 szklanki, a resztę wymieszaj z cukrem i wanilią i ustaw na małym ogniu.
  13. Do odlanej porcji mleka dodaj oba rodzaje mąki i dokładnie wymieszaj. Wlej do gotującego się mleka, przez cały czas mieszając.
  14. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przełóż do miseczki.
  15. Krem należy schłodzić. Pamiętaj, by raz na jakiś czas go przemieszać; możesz także przykryć jego wierzch folią spożywczą – chodzi o to, by nie powstała na nim stężała warstwa.
  16. Utrzyj masło lub margarynę na puszystą masę i stopniowo dodaj przestudzony krem.
  17. Rozsmaruj krem na cieście, a wierzch udekoruj polewą czekoladową – czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej.
Wypróbuj przepis na pyszne ciasto z jabłkami, kremem i czekoladą. Zobacz, jak przygotować „fale Dunaju”. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Apetyczne ciasto fale Dunaju. Najlepszy przepis na sprawdzon...

Zobacz przepisy na wypieki z jabłkami ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni