Spis treści
Pomysł na szybki obiad z cukinią
Szukasz pomysłu na szybki obiad na lato? Proponuję pyszną zapiekankę z cukinią. To łatwe do przygotowania danie, do zrobienia w 20 minut. Smakuje rewelacyjnie, z pewnością zaspokoi głód każdego łasucha. Do zapiekanki dodaję makaron, boczek oraz kremowy sos beszamelowy, doprawiony musztardą i gałką muszkatołową. Ser mimolette, który doskonale się roztapia i ma apetyczny, pomarańczowy kolor, świetnie smakuje po zapieczeniu. Na porcję dla 4 osób jest aż 220 g sera, więc danie nie będzie należało to dietetycznych.
Zobacz w galerii, jak przygotować zapiekankę z cukinią i makaronem pod serową pierzynką.
Przepis na zapiekankę z cukinią i makaronem
czas przygotowania ok. 20 minut, pieczenie 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 300 g ugotowanego makaronu,
- 2 małe cukinie,
- 700 ml mleka
- 220 g sera np. pomarańczowego mimolette lub gouda,
- 120 g boczku,
- 1 cebula,
- 50 g masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju.
Jak zrobisz szybką zapiekankę z cukinii na obiad?
- Cukinie umyj i pokrój na kawałki.
- Cebulę posiekaj.
- Boczek pokrój w kostkę,
- Ser zetrzyj na tarce.
- Na patelni podsmaż cebulę z boczkiem.
- W garnuszku podsmaż masło z mąkę i dolewaj porcjami mleko, cały czas mieszając, aż sos się pogotuje i zgęstnieje. Jeśli są w nim grudki, to przelej sos do innego garnka przez gęste sitko.
- Do gorącego sosu wsyp 3/4 sera i wymieszaj.
- Dodaj musztardę, sól, czosnek i gałkę muszkatołową.
- Naczynie na zapiekankę posmaruj masłem lub olejem i wsyp ugotowany makaron, podsmażoną cebulę z boczkiem oraz cukinię.
- Zalej wszystko serowym sosem, a wierzch posyp pozostałą porcją sera.
- Na małej patelni podsmaż szybko bułkę tartą na oleju i posyp nią wierzch zapiekanki.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego na 150 stopni. Piecz ok. 30 minut, aż ser z wierzchu się przypiecze na rumiano.
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia to zdrowe i pyszne warzywo, które dostępne jest w sklepach przez cały rok. Najlepiej smakuje w lipcu i sierpniu, gdy jest młoda i ma cienką skórkę.
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym (w 100 g produktu jest ok. 16 kcal) i ma niski indeks glikemiczny (IG 15), może więc być spożywana przez osoby zmagające się z cukrzycą. Stanowi cenne źródło witamin i składników mineralnych, m.in.:
- witaminy C, która poprawia naszą odporność,
- witaminy A wpływającej na prawidłowe widzenie,
- beta-karotenu, który poprawia wygląd skóry,
- potasu, żelaza i magnezu, które wpływają na nasz układ krążenia i mięśnie.
Cukinia to warzywo bardzo uniwersalne. Świetnie nadaje się zarówno do przygotowywania dań wytrawnych, obiadowych, a także może stanowić składnik ucieranych ciast i babeczek.
Czytaj także:10 przepisów na dania z cukinią
Zobacz również inne tematy ze Strony Kuchni: