Błyskawiczna zapiekanka z cukinią i makaronem. Prosty przepis na sycący obiad dla całej rodziny. Serowy sos dodaje wyjątkowego smaku

Katarzyna Puczyńska
Sycąca zapiekanka z cukinią i makaronem pod chrupiącą, serową pierzynką. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sycąca zapiekanka z cukinią i makaronem pod chrupiącą, serową pierzynką. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na szybką i prostą do zrobienia zapiekankę z cukinią i makaronem. To świetny pomysł na błyskawiczny obiad, który z pewnością posmakuje każdemu. Gwarantuję, że się przy nim nie napracujesz. Potrawa ma wyśmienity smak, jest sycąca, aromatyczna i przyjemnie kremowa. Sprawdź, jaka jest dobra i wypróbuj przepis na szybką zapiekankę na obiad.

Spis treści

Pomysł na szybki obiad z cukinią

Szukasz pomysłu na szybki obiad na lato? Proponuję pyszną zapiekankę z cukinią. To łatwe do przygotowania danie, do zrobienia w 20 minut. Smakuje rewelacyjnie, z pewnością zaspokoi głód każdego łasucha. Do zapiekanki dodaję makaron, boczek oraz kremowy sos beszamelowy, doprawiony musztardą i gałką muszkatołową. Ser mimolette, który doskonale się roztapia i ma apetyczny, pomarańczowy kolor, świetnie smakuje po zapieczeniu. Na porcję dla 4 osób jest aż 220 g sera, więc danie nie będzie należało to dietetycznych.

Przepis na zapiekankę z cukinią i makaronem

czas przygotowania ok. 20 minut, pieczenie 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu,
  • 2 małe cukinie,
  • 700 ml mleka
  • 220 g sera np. pomarańczowego mimolette lub gouda,
  • 120 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju.

Jak zrobisz szybką zapiekankę z cukinii na obiad?

  1. Cukinie umyj i pokrój na kawałki.
  2. Cebulę posiekaj.
  3. Boczek pokrój w kostkę,
  4. Ser zetrzyj na tarce.
  5. Na patelni podsmaż cebulę z boczkiem.
  6. W garnuszku podsmaż masło z mąkę i dolewaj porcjami mleko, cały czas mieszając, aż sos się pogotuje i zgęstnieje. Jeśli są w nim grudki, to przelej sos do innego garnka przez gęste sitko.
  7. Do gorącego sosu wsyp 3/4 sera i wymieszaj.
  8. Dodaj musztardę, sól, czosnek i gałkę muszkatołową.
  9. Naczynie na zapiekankę posmaruj masłem lub olejem i wsyp ugotowany makaron, podsmażoną cebulę z boczkiem oraz cukinię.
  10. Zalej wszystko serowym sosem, a wierzch posyp pozostałą porcją sera.
  11. Na małej patelni podsmaż szybko bułkę tartą na oleju i posyp nią wierzch zapiekanki.
  12. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego na 150 stopni. Piecz ok. 30 minut, aż ser z wierzchu się przypiecze na rumiano.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to zdrowe i pyszne warzywo, które dostępne jest w sklepach przez cały rok. Najlepiej smakuje w lipcu i sierpniu, gdy jest młoda i ma cienką skórkę.

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym (w 100 g produktu jest ok. 16 kcal) i ma niski indeks glikemiczny (IG 15), może więc być spożywana przez osoby zmagające się z cukrzycą. Stanowi cenne źródło witamin i składników mineralnych, m.in.:

  • witaminy C, która poprawia naszą odporność,
  • witaminy A wpływającej na prawidłowe widzenie,
  • beta-karotenu, który poprawia wygląd skóry,
  • potasu, żelaza i magnezu, które wpływają na nasz układ krążenia i mięśnie.

Cukinia to warzywo bardzo uniwersalne. Świetnie nadaje się zarówno do przygotowywania dań wytrawnych, obiadowych, a także może stanowić składnik ucieranych ciast i babeczek.

Czytaj także:10 przepisów na dania z cukinią

Sycąca zapiekanka z cukinią i makaronem pod chrupiącą, serową pierzynką. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Błyskawiczna zapiekanka z cukinią i makaronem. Prosty przepi...

Zobacz również inne tematy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni