W skrócie
Zupa mocy to nie jest zwykły, niedzielny rosół, choć sam sposób jej przyrządzania jest podobny. Możesz gotować go minimum pięć godzin do nawet trzech dni. Im dłuższy czas – tym większa moc wywaru. Produkty przygotujesz w kilka minut, potem zupa robi się właściwie sama. Ważne jest tylko pilnowanie kolejności, czasu dodawania kolejnych składników i trzymanie ich na naprawdę małym ogniu. To sprawia, że przez wiele godzin bulion zamienia się w energetyczną esencję, którą najlepiej pić w czasie choroby i w trakcie rekonwalescencji. W okresie jesienno-zimowym najlepiej pić wywar kilka razy w miesiącu. Klasyczna zupa mocy jest gotowana na kościach, ale jeśli nie jesz mięsa, możesz je pominąć – zupa nadal będzie dodawała energii.
Zupa mocy – przepis na bulion, który dodaje sił
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania zupy: minimum 5 godzin
Porcja: 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 5 litrów gorącej wody,
- dwie łyżki masła klarowanego ghee (kupisz je w sklepach ze zdrową żywnością),
- korzeń selera,
- trzy pietruszki,
- trzy marchewki,
- por,
- cebula,
- gruszka,
- pięć plastrów imbiru,
- trzy ząbki czosnku,
- łyżka sosu sojowego,
- trzy suszone daktyle,
- dwie gwiazdki anyżu,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- kolendra lub natka pietruszki,
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta kurkumy,
- kość wołowa ze szpikiem,
- kawałki dobrej jakości kurczaka,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz także: Pyszne i sycące zupy na jesień
Jak przygotować zupę mocy?
- Obrałam i pokroiłam warzywa: marchew, pora, seler i pietruszkę.
- W dużym garnku z grubym dnem podgrzałam masło ghee, a następnie wlałam pięć litrów gorącej wody.
- Włożyłam do garnka oczyszczone mięso, pokrojone warzywa i całą cebulę.
- Dodałam rozgnieciony czosnek, plastry imbiru oraz przyprawy: ziele angielskie oraz liść laurowy.
- Gotowałam całość na bardzo małym ogniu przez trzy godziny.
- Po tym czasie dodałam kolejne składniki: obraną, całą gruszkę, łyżkę sosu sojowego, daktyle, anyż, łyżkę soku z cytryny i kurkumę.
- Gotowałam wszystko przez kolejne trzy godziny.
- Gotową zupę mocy posypałam kolendrą, ale możesz też użyć natki pietruszki.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?