W skrócie:
Z pewnością znasz, przynajmniej ze słyszenia, proste i pyszne danie, jakim są gnocchi. To włoskie kluseczki, które przygotowuje się z ziemniaków. Pod tym względem przypominają trochę nasze polskie kopytka. Są jednak nieco delikatniejsze i mają inny kształt.
Po włosku „gnocchi” to po prostu grudki. I tak właśnie wyglądają te kluseczki. Można je podawać z pysznymi sosami, np. pomidorowym albo pesto. Dziś proponuję ci jednak wyśmienite gnocchi dyniowe. Możesz je zrobić z różnych rodzajów dyń, ale proponuję dynię hokkaido, której nie trzeba obierać, bo po upieczeniu jej skórka jest delikatna i nadaje się do jedzenia. Na koniec polewam gnocchi masełkiem szałwiowym, ale zamiast niej możesz także użyć ziół prowansalskich. Zobacz, jak łatwo je zrobić i zaskocz rodzinę pysznym posiłkiem.
Gnocchi dyniowe – prosty przepis na kluseczki z dyni i ziemniaków
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 mała dynia, np. hokkaido,
4 ziemniaki,
3/4 szklanki mąki,
pół kostki masła,
1 jajko,
szałwia świeża lub suszona,
sól, pieprz.
Jak zrobić gnocchi dyniowe?
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości.
Dynię przekrój, wydrąż nasiona i pokrój ją na mniejsze kawałki. Polej dynię oliwą i upiecz do miękkości.
Po upieczeniu przeciśnij dynię przez praskę lub zblenduj. Tak samo zrób z ziemniakami.
Do masy dyniowo-ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Zagnieć ciasto.
Stolnicę wysyp mąką, oderwij kawałek ciasta i zroluj wałek. Potnij go na małe kluseczki i lekko nagnieć każdą z nich widelcem, żeby odcisnąć ząbki.
W garnku zagotuj wodę i wrzuć gnocchi na wrzątek. Gotuj 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę soli i szałwię. Chwilę podsmaż.
Gotowe gnocchi dyniowe polej masełkiem. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
