Wyśmienite gnocchi dyniowe. Polane ziołowym masełkiem smakują obłędnie. Poznaj prosty przepis na zachwycające kluseczki z dynią

Karolina Głogowska
Gnocchi dyniowe to pyszne, włoskie kluseczki, które zrobisz łatwiej niż myślisz
Gnocchi dyniowe to pyszne, włoskie kluseczki, które zrobisz łatwiej niż myślisz 123rf/lenyvavsha/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne gnocchi dyniowe to prosty i tani obiad, którym będzie się zajadać cała rodzina. Kluseczki z dynią robi się bardzo łatwo, jeszcze łatwiej niż polskie kopytka. Po ugotowaniu wystarczy polać je roztopionym masełkiem ziołowym. Kiedy wylądują na talerzu trudno się powstrzymać przed jedzeniem. To danie cię zachwyci!

W skrócie:

Z pewnością znasz, przynajmniej ze słyszenia, proste i pyszne danie, jakim są gnocchi. To włoskie kluseczki, które przygotowuje się z ziemniaków. Pod tym względem przypominają trochę nasze polskie kopytka. Są jednak nieco delikatniejsze i mają inny kształt.

Po włosku „gnocchi” to po prostu grudki. I tak właśnie wyglądają te kluseczki. Można je podawać z pysznymi sosami, np. pomidorowym albo pesto. Dziś proponuję ci jednak wyśmienite gnocchi dyniowe. Możesz je zrobić z różnych rodzajów dyń, ale proponuję dynię hokkaido, której nie trzeba obierać, bo po upieczeniu jej skórka jest delikatna i nadaje się do jedzenia. Na koniec polewam gnocchi masełkiem szałwiowym, ale zamiast niej możesz także użyć ziół prowansalskich. Zobacz, jak łatwo je zrobić i zaskocz rodzinę pysznym posiłkiem.

Gnocchi dyniowe – prosty przepis na kluseczki z dyni i ziemniaków

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 mała dynia, np. hokkaido,

  • 4 ziemniaki,

  • 3/4 szklanki mąki,

  • pół kostki masła,

  • 1 jajko,

  • szałwia świeża lub suszona,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić gnocchi dyniowe?

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  2. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości.

  3. Dynię przekrój, wydrąż nasiona i pokrój ją na mniejsze kawałki. Polej dynię oliwą i upiecz do miękkości.

  4. Po upieczeniu przeciśnij dynię przez praskę lub zblenduj. Tak samo zrób z ziemniakami.

  5. Do masy dyniowo-ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Zagnieć ciasto.

  6. Stolnicę wysyp mąką, oderwij kawałek ciasta i zroluj wałek. Potnij go na małe kluseczki i lekko nagnieć każdą z nich widelcem, żeby odcisnąć ząbki.

  7. W garnku zagotuj wodę i wrzuć gnocchi na wrzątek. Gotuj 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

  8. Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę soli i szałwię. Chwilę podsmaż.

  9. Gotowe gnocchi dyniowe polej masełkiem. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni