Aromatyczna zupa z dyni hokkaido. Jest bardziej wyrazista w smaku niż zwykła dynia. Prosty przepis dla wszystkich, którzy kochają jesień

Karolina Głogowska
Zupa z dyni hokkaido to danie pełne smaku i aromatu
Zupa z dyni hokkaido to danie pełne smaku i aromatu 123rf/profotokris/zdjęcie ilustracyjne
Aromatyczna, gęsta i aksamitna zupa z dyni hokkaido to przysmak, który zrobisz bez żadnego wysiłku. Dynia hokkaido jest łatwiejsza w obróbce niż inne odmiany tego warzywa oraz bardziej wyrazista w smaku. Zupę z pieczonej dyni hokkaido przygotujesz z łatwością, a cała rodzina będzie zachwycona.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na wyborną zupę z dyni hokkaido. Ta odmiana dyni, znana również jako kuri, pierwotnie była uprawiana w Ameryce Południowej, ale stała się popularna na całym świecie, zwłaszcza w Japonii. Tam właśnie zyskała swoje drugie miano – hokkaido, które stało się popularne w Europie, również w Polsce. Początek września to czas, kiedy to warzywo podbija nasze sklepy. Warto je kupić i wykorzystać w kuchni, ponieważ jest bardzo zdrowe i smaczne.

Dynia hokkaido wyróżnia się intensywnie pomarańczowym, prawie czerwonym kolorem oraz cienką skórkę. Dzięki tej ostatniej właściwości podbiła kuchnie na całym świecie. Skórki nie trzeba bowiem obierać. Jest delikatna, a podczas obróbki termicznej jeszcze bardziej mięknie. Pieczona dynia hokkaido ma również stosunkowo intensywny smak, jak na to łagodne warzywo. Jej aromat określany jest czasem jako „kasztanowy”. Zupa z dyni hokkaido jest wyśmienita zwłaszcza jeśli podbije się jej smak wędzoną papryką.

Zupa z dyni hokkaido – najlepszy przepis

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido,

  • 1 cebula,

  • 500 ml bulionu,

  • płaska łyżeczka wędzonej papryki,

  • pół łyżeczki kuminu,

  • pół łyżeczki suszonego imbiru,

  • sól,

  • pieprz,

  • oliwa.

Jak zrobić najlepszą zupę z dyni hokkaido?

  1. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni.

  2. Odcięłam stwardniałe części dyni, przekroiłam ją i wydrążyłam środek.

  3. Pokroiłam dynię na mniejsze kawałki, ułożyłam na blaszcze, polałam oliwą i wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 15 minut aż dynia zrobiła się miękka.

  4. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę. Wrzuciłam cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkliłam.

  5. Kiedy cebula się zeszkliła, dodałam przyprawy, podsmażyłam całość.

  6. Wrzuciłam upieczoną dynię i podsmażyłam przez chwilę.

  7. Dolałam bulion i gotowałam całość przez 5 minut.

  8. Zblendowałam zupę.

  9. Gotową zupę możesz posypać pestkami dyni, ziarnami słonecznika, udekorować kolendrą lub natką pietruszki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni