W skrócie:
Szukasz pomysłu na prosty, ale pyszny i pożywny obiad? Zrób tradycyjne kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami. Na Mazowszu i Kujawach takie kluseczki z ziemniaków to przecieraki. Nazwa wzięła się stąd, że surowe ziemniaki przecieramy przez tarkę, zupełnie tak jak na placki ziemniaczane. Pod tym względem przypominają też szare kluski, które jada się w innych regionach Polski. Polecam użyć tarki o grubych oczkach.
W przecierakach najlepsze jest to, że robimy je tylko z trzech składników. Wystarczy, że masz w domu ziemniaki, mąkę i jajka. Kilka chwil roboty i kluseczki gotowe. Ciasto zagniata się bardzo łatwo. Tradycyjnie kluski ziemniaczane podaje się z twarogiem oraz skwarkami. Jeśli nie masz skwarek, możesz podsmażyć na patelni boczek. Całość będzie równie smaczna. Przecieraki od zawsze były tanim posiłkiem, który jadło się, gdy w domu nie było nic innego. Dziś również nie nadszarpną domowego budżetu. I mimo że są tanie, smakują doskonale. Spróbuj, a szybko się przekonasz.
Przecieraki – przepis na tradycyjne kluseczki ziemniaczane
Czas przygotowania:
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
6 dużych ziemniaków,
szklanka mąki,
2 jajka,
szczypta soli.
Dodatkowo:
2 łyżki skwarek lub boczku,
150 g twarogu,
pieprz.
Jak zrobić kluseczki z ziemniaków, czyli przecieraki?
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Zostaw ziemniaki na 15 minut, aby puściły wodę, a następnie ją odciśnij.
Do ziemniaków wbij jajka, wymieszaj.
Dodaj mąkę, sól i wyrób wszystko na gęste ciasto.
W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj do niej kluseczki, które możesz odrywać od ciasta palcami. Nie muszą być równe.
Gotuj kluski 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni podsmaż boczek lub skwarki.
Przecieraki wyłóż na talerze, posyp pokruszonym twarogiem i polej skwarkami lub boczkiem. Posyp pieprzem. Smacznego!
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!