Przecieraki to tradycyjne kluski ziemniaczane. Tani, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Podaj je z twarogiem i skwarkami

Karolina Głogowska
Przecieraki to tradycyjne kluski ziemniaczane z Mazowsza
Przecieraki to tradycyjne kluski ziemniaczane z Mazowsza Getty Images/Marian Vejcik/zdjęcie ilustracyjne
Przecieraki to tradycyjne kluski ziemniaczane, które jada się z twarogiem i skwarkami. Polecam to bezproblemowe danie na szybki, smaczny i pożywny obiad. Żeby zrobić kluseczki, wystarczą zaledwie trzy składniki. To pomysł na tani obiad, który nasyci całą rodzinę.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na prosty, ale pyszny i pożywny obiad? Zrób tradycyjne kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami. Na Mazowszu i Kujawach takie kluseczki z ziemniaków to przecieraki. Nazwa wzięła się stąd, że surowe ziemniaki przecieramy przez tarkę, zupełnie tak jak na placki ziemniaczane. Pod tym względem przypominają też szare kluski, które jada się w innych regionach Polski. Polecam użyć tarki o grubych oczkach.

W przecierakach najlepsze jest to, że robimy je tylko z trzech składników. Wystarczy, że masz w domu ziemniaki, mąkę i jajka. Kilka chwil roboty i kluseczki gotowe. Ciasto zagniata się bardzo łatwo. Tradycyjnie kluski ziemniaczane podaje się z twarogiem oraz skwarkami. Jeśli nie masz skwarek, możesz podsmażyć na patelni boczek. Całość będzie równie smaczna. Przecieraki od zawsze były tanim posiłkiem, który jadło się, gdy w domu nie było nic innego. Dziś również nie nadszarpną domowego budżetu. I mimo że są tanie, smakują doskonale. Spróbuj, a szybko się przekonasz.

Przecieraki – przepis na tradycyjne kluseczki ziemniaczane

Czas przygotowania:

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków,

  • szklanka mąki,

  • 2 jajka,

  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki skwarek lub boczku,

  • 150 g twarogu,

  • pieprz.

Jak zrobić kluseczki z ziemniaków, czyli przecieraki?

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Zostaw ziemniaki na 15 minut, aby puściły wodę, a następnie ją odciśnij.

  2. Do ziemniaków wbij jajka, wymieszaj.

  3. Dodaj mąkę, sól i wyrób wszystko na gęste ciasto.

  4. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj do niej kluseczki, które możesz odrywać od ciasta palcami. Nie muszą być równe.

  5. Gotuj kluski 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  6. Na patelni podsmaż boczek lub skwarki.

  7. Przecieraki wyłóż na talerze, posyp pokruszonym twarogiem i polej skwarkami lub boczkiem. Posyp pieprzem. Smacznego!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni