W skrócie:
Wbrew pozorom krojenie dyni i innych warzyw może stanowić pewne problemy. Mając za sobą nieprzyjemną przygodę z energicznym krojeniem ogórków, dzielę się moim doświadczeniem, abyś ty nie musiał wylądować na oddziale ratunkowym z odciętym paznokciem.
Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie dyni oraz blatu kuchennego, który stanie się twoim stanowiskiem pracy. Do stanowiska pracy zaliczam także dobre oświetlenie, ustabilizowanie deski do krojenia oraz zaostrzenie noża do krojenia. Unikaj także rozproszeń np.: nie rozmawiaj jednocześnie przez telefon albo nie gotuj w tym samym momencie makaronu, który może wykipieć. Skoncentruj się na krojeniu i zachowaj ostrożność.
Od czego zacząć bezpieczne krojenie dyni?
Dynia występuje w różnych gatunkach, rozmiarach i kształtach. Szczególnie te wielkie, okrągłe okazy mogą sprawiać ci najwięcej trudności. Do krojenia użyj odpowiedniego narzędzia. Dynie podłużne możesz także turlać delikatnie na desce, przesuwając powoli stabilny nóż. W ten sposób przekroisz dynię piżmową na pół, a następnie na ćwiartki. Cząstki warto obrać ze skórki przed dalszym gotowaniem. Przed krojeniem zaostrz nóż. Stępione narzędzie wymaga większego nacisku i zwiększa ryzyko wyślizgnięcia się noża z dłoni.
Do krojenia dyni użyj:
Nóż szefa kuchni – to najlepsze narzędzie do pokrojenia dyni. Powinien być zaostrzony, wykonany z solidnej stali o długości ostrza 20-25 cm.
Nóż do pieczywa – świetnie sprawdzi się przy cięciu twardej skórki dyni, ząbkowane ostrze pomaga kroić bez użycia dużej siły.
Nożyk do obierania warzyw – pomoże w precyzyjnym usunięciu skóry lub oczyszczeniu wnętrza z pestek.
Przygotowanie dyni do krojenia
Najpierw dokładnie umyj dynię, oczyść ją z ziemi i wysusz ręcznikiem kuchennym. Wilgotna dynia zwiększa szansę wypadnięcia spod noża. Następnie ustabilizuj dynię, odetnij cienkie plasterki od podstawy i od góry warzywa. W ten sposób dynia zyska płaską powierzchnię, co znacznie zwiększy bezpieczeństwo podczas krojenia. Bardzo twardą dynię możesz chwilę podgrzać w piekarniku. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 150°C na 10 minut. Skórka zmięknie, co ułatwi jej przecięcie. Ponadto dynię na początku zawsze przekrój na pół, a następnie na kolejne połówki i ćwiartki.
Techniki bezpiecznego krojenia dyni
Przy krojeniu dyni liczy się technika oraz wcześniejsze przezorne przygotowanie stanowiska pracy. Zachęcam cię, aby deskę do krojenia ustabilizować wilgotną ściereczką kuchenną. Wystarczy zamoczyć ją w wodzie z kranu, odcisnąć z nadmiaru płynu, ułożyć na blacie na niej dopiero deskę do krojenia. W sklepach możesz także kupić specjalne maty antypoślizgowe do pracy w kuchni. Staraj się kroić dynię powoli i precyzyjnie. Im większy nacisk i pośpiech, tym większe ryzyko wyślizgnięcia się ostrza z rąk. Ostatnim pomocnym gadżetem zwiększającym bezpieczeństwo krojenia dyni są rękawiczki antyprzecięciowe. Dzięki nim ostrze zatrzyma się na powlekanym nitką materiale, a nie na twojej skórze.
Jak wykrawać dynię?
Wybierz dynię o równej wielkości i stabilnej podstawie. Zdecyduj się na średni rozmiar dyni, który będziesz z łatwością nabijał na nóż. Przyda się nóż do warzyw lub gadżet do robienia kulek z owoców, a także chochla do wybierania miąższu ze środka. Możesz także korzystać z szablonu ułatwiającego wykrawanie wzorów lub markera do zaznaczenia oczu, nosa i szerokiego uśmiechu.
Kulinaria

Równo przytnij dynię od góry, tworząc pokrywkę i wybierz środek. Z miąższy możesz zrobić zupę, ciasto, muffinki, a pestki wysuszyć na przekąskę.
Używając nożyka, ostrożnie wycinaj wzór. Prowadź nóż powoli, szczególnie w rogach, aby uniknąć przypadkowego przecięcia wzoru. Zacznij od środka wzoru i przeciągaj go na zewnątrz. Dzięki temu ocalisz kawałki dyni przed wyrwaniem.
Na koniec włóż do lampionu z dyni klasyczną świeczkę, tzw. tealight lub lampki ledowe imitujące światło świecy.
Miejsce po wykrawaniu posmaruj wazeliną, aby opóźnić proces gnilny dyni, a środek posmaruj wodą z octem wymieszaną w proporcji 1:1.
Bezpieczne obranie dyni ze skórki
Część dyń takich jak dynia hokkaido po gotowaniu, pieczeniu lub smażeniu możesz zjeść razem ze skórką bez potrzeby obierania. Jednak niektóre odmiany wymagają obierania. Patentem, który zdecydowanie pomaga, jest wstępne obgotowanie dyni. Po kilku minutach skórka będzie miększa i łatwiejsza do usunięcia. Możesz też upiec dynię, a następnie bez problemu oddzielić skórkę od miąższu.
Mam nadzieję, że te sposoby na krojenie dyni zwiększą twoje bezpieczeństwo, ułatwią pracę i sprawią, że jej przygotowanie do dalszego gotowania będzie przyjemniejsze.