Jak bezpiecznie kroić dynię? Oto 3 sposoby, które pozwolą uniknąć zranienia. Najlepsze triki, które oszczędzą twoje palce

Anna Daniluk
Bezpieczne pokrojenie dyni daje wiele możliwości do dalszego gotowania.
Bezpieczne pokrojenie dyni daje wiele możliwości do dalszego gotowania. 123rf.com/chamillewhite/zdjęcie ilustracyjne
Dynia to jeden z najważniejszych symboli jesieni. Jej delikatnie słodki, kremowy miąższ idealnie nadaje się do przygotowania zup, sosów i ciast. Jednak pokrojenie dyni może stanowić nie lada wyzwanie. Twarda skóra, spora wielkość warzywa i nieporęczny kształt sprawiają, że łatwo o katastrofalne wypadki w kuchni. Dzielę się z tobą sposobami, które pomogą Ci bezpiecznie i skutecznie pokroić dynię, unikając zranień. Mam nadzieję, że podążając tymi krokami, krojenie dyni już nigdy nie będzie stanowiło problemu.

W skrócie:

Wbrew pozorom krojenie dyni i innych warzyw może stanowić pewne problemy. Mając za sobą nieprzyjemną przygodę z energicznym krojeniem ogórków, dzielę się moim doświadczeniem, abyś ty nie musiał wylądować na oddziale ratunkowym z odciętym paznokciem.

Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie dyni oraz blatu kuchennego, który stanie się twoim stanowiskiem pracy. Do stanowiska pracy zaliczam także dobre oświetlenie, ustabilizowanie deski do krojenia oraz zaostrzenie noża do krojenia. Unikaj także rozproszeń np.: nie rozmawiaj jednocześnie przez telefon albo nie gotuj w tym samym momencie makaronu, który może wykipieć. Skoncentruj się na krojeniu i zachowaj ostrożność.

Od czego zacząć bezpieczne krojenie dyni?

Dynia występuje w różnych gatunkach, rozmiarach i kształtach. Szczególnie te wielkie, okrągłe okazy mogą sprawiać ci najwięcej trudności. Do krojenia użyj odpowiedniego narzędzia. Dynie podłużne możesz także turlać delikatnie na desce, przesuwając powoli stabilny nóż. W ten sposób przekroisz dynię piżmową na pół, a następnie na ćwiartki. Cząstki warto obrać ze skórki przed dalszym gotowaniem. Przed krojeniem zaostrz nóż. Stępione narzędzie wymaga większego nacisku i zwiększa ryzyko wyślizgnięcia się noża z dłoni.

Do krojenia dyni użyj:

  • Nóż szefa kuchni – to najlepsze narzędzie do pokrojenia dyni. Powinien być zaostrzony, wykonany z solidnej stali o długości ostrza 20-25 cm.

  • Nóż do pieczywa – świetnie sprawdzi się przy cięciu twardej skórki dyni, ząbkowane ostrze pomaga kroić bez użycia dużej siły.

  • Nożyk do obierania warzyw – pomoże w precyzyjnym usunięciu skóry lub oczyszczeniu wnętrza z pestek.

Przygotowanie dyni do krojenia

Najpierw dokładnie umyj dynię, oczyść ją z ziemi i wysusz ręcznikiem kuchennym. Wilgotna dynia zwiększa szansę wypadnięcia spod noża. Następnie ustabilizuj dynię, odetnij cienkie plasterki od podstawy i od góry warzywa. W ten sposób dynia zyska płaską powierzchnię, co znacznie zwiększy bezpieczeństwo podczas krojenia. Bardzo twardą dynię możesz chwilę podgrzać w piekarniku. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 150°C na 10 minut. Skórka zmięknie, co ułatwi jej przecięcie. Ponadto dynię na początku zawsze przekrój na pół, a następnie na kolejne połówki i ćwiartki.

Techniki bezpiecznego krojenia dyni

Przy krojeniu dyni liczy się technika oraz wcześniejsze przezorne przygotowanie stanowiska pracy. Zachęcam cię, aby deskę do krojenia ustabilizować wilgotną ściereczką kuchenną. Wystarczy zamoczyć ją w wodzie z kranu, odcisnąć z nadmiaru płynu, ułożyć na blacie na niej dopiero deskę do krojenia. W sklepach możesz także kupić specjalne maty antypoślizgowe do pracy w kuchni. Staraj się kroić dynię powoli i precyzyjnie. Im większy nacisk i pośpiech, tym większe ryzyko wyślizgnięcia się ostrza z rąk. Ostatnim pomocnym gadżetem zwiększającym bezpieczeństwo krojenia dyni są rękawiczki antyprzecięciowe. Dzięki nim ostrze zatrzyma się na powlekanym nitką materiale, a nie na twojej skórze.

Jak wykrawać dynię?

Wybierz dynię o równej wielkości i stabilnej podstawie. Zdecyduj się na średni rozmiar dyni, który będziesz z łatwością nabijał na nóż. Przyda się nóż do warzyw lub gadżet do robienia kulek z owoców, a także chochla do wybierania miąższu ze środka. Możesz także korzystać z szablonu ułatwiającego wykrawanie wzorów lub markera do zaznaczenia oczu, nosa i szerokiego uśmiechu.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • Równo przytnij dynię od góry, tworząc pokrywkę i wybierz środek. Z miąższy możesz zrobić zupę, ciasto, muffinki, a pestki wysuszyć na przekąskę.

  • Używając nożyka, ostrożnie wycinaj wzór. Prowadź nóż powoli, szczególnie w rogach, aby uniknąć przypadkowego przecięcia wzoru. Zacznij od środka wzoru i przeciągaj go na zewnątrz. Dzięki temu ocalisz kawałki dyni przed wyrwaniem.

  • Na koniec włóż do lampionu z dyni klasyczną świeczkę, tzw. tealight lub lampki ledowe imitujące światło świecy.

  • Miejsce po wykrawaniu posmaruj wazeliną, aby opóźnić proces gnilny dyni, a środek posmaruj wodą z octem wymieszaną w proporcji 1:1.

Bezpieczne obranie dyni ze skórki

Część dyń takich jak dynia hokkaido po gotowaniu, pieczeniu lub smażeniu możesz zjeść razem ze skórką bez potrzeby obierania. Jednak niektóre odmiany wymagają obierania. Patentem, który zdecydowanie pomaga, jest wstępne obgotowanie dyni. Po kilku minutach skórka będzie miększa i łatwiejsza do usunięcia. Możesz też upiec dynię, a następnie bez problemu oddzielić skórkę od miąższu.

Mam nadzieję, że te sposoby na krojenie dyni zwiększą twoje bezpieczeństwo, ułatwią pracę i sprawią, że jej przygotowanie do dalszego gotowania będzie przyjemniejsze.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

T
To Ja
25 września, 20:43, Pol:

Najlepiej łyżką, nie jest ostra:-) bhp ponad rozum:-)

nu, łyżka dobra na wielką dynię, ale do łopon samochodowych, buhaha

P
Pol
Najlepiej łyżką, nie jest ostra:-) bhp ponad rozum:-)
T
To Ja
He, he, nożyk do warzyw. Tym to se możeta małe ogórki kiszone w słoju mieszać. Nie macie widać pojęcia jak zabrać się za dyniowego potwora o wadze dziesięć kilo czy więcej. Wasze rady się do niczego nie nadzadzą, pokaleczyta się. Tu trzeba doswiadczenia drwala. Dynię zostawiamy na glebie na dworzu i napierdzielamy wielką siekierą prosto w środek i rozpada się po jednym fachowym ciosie na kawałki. Potem se możeta to wziąść do kuchni i się bawić dalej.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni